Egy új eljárással egy óra alatt, vágás nélkül kezelik az ízületi betegségeket

A sajátsejtes kezelés 100%-ban természetes megoldást nyújthat a modern népbetegségre, a porckopásra

Megtörtént a 350. páciens sajátsejtes ízületkezelése Magyarországon. Így összesen már több mint ezer váll-, csípő-, térd-, boka-, könyök- és csuklóízületet gyógyítottak 10 hazai klinikán az új eljárással. Az alig egy órás, helyi érzéstelenítéssel végzett beavatkozás során a beteg külső anyag nélkül, csupán a saját sejtjeinek felhasználásával kezelhető. A Lipogems eljárásnak köszönhetően a fájdalmas ízületi betegségekben szenvedők életminősége gyorsan javulhat és a beavatkozás után saját lábon távozhatnak, nem kell kórházban feküdniük, és a munkából sem esnek ki a lábadozás ideje alatt. Magyarországon a lakosság mintegy 20%-ának mindennapjait nehezíti meg valamilyen ízületi betegség, gyulladás vagy porckopás, vagyis mintegy 2 millió ember számára járhatnak fájdalommal még az olyan hétköznapi mozdulatok is, mint a sétálás vagy a lépcsőzés.

 

Népbetegség a porckopás

A porckopás világszerte népbetegségnek számít. A szervezet ízületeit gyulladásos formában megtámadó, a mai orvostudomány szerint krónikus betegség, egész életen át elkíséri az érintetteket, jobb-rosszabb állapotok hullámzásával. A kopás okozta fájdalom kezelésének több módja is ismert, ám eddig az enyhébb panaszok esetén alkalmazott kenőcsök, porcerősítő gyógyszerek, és injekciós kúrák valamint az ízületi betegségek legsúlyosabb stádiumában alkalmazott, fájdalmas és hosszú felépülési idővel járó protézis beültető műtétek között nem volt olyan eljárás, amely a betegek életminőségét gyorsan, rövid felépülési idővel javította volna.

Erre a problémára kínál megoldást a 2010-ben Olaszországban kifejlesztett és 2014-ben szabadalmaztatott, ma már hazánkban is elérhető és számos klinikán alkalmazott Lipogems sajátsejtes eljárás. A módszer lényege, hogy a páciensről zsírleszívással kb. 20 perc alatt kinyert, tisztított és mechanikusan feldolgozott zsírszövetet ugyanazon eljárás során vissza is ültetik a kezelésre szoruló ízületbe. A gyógyulás így a páciens saját regeneratív sejtjei segítségével, külső anyag használata nélkül zajlik és az 1 napos, helyi érzéstelenítéssel történő beavatkozás után a beteg a saját lábán mehet haza.

Dudás Ádám, Szabó Győző és Gryllus Vilmos is saját sejtjeivel gyógyult

A sajátsejtes porckezelési eljárás egyik első hazai páciense Dudás Ádám, többszörös válogatott labdarúgó volt, aki a kezelés óta újra edzett, visszatért a pályára, de profi karrierje befejezése után a mai napig is aktívan sportol.

„Az első kezelés olyan jól sikerült, hogy újra elkezdtem edzeni. A felkészülés 80-90%-át végig csináltam, de végül sajnos túl megerőltetőnek bizonyult a sok edzés. Most másodszorra már a hétköznapi életem jobbá tételéért kértem a kezelést, és elégedett vagyok az eredménnyel” nyilatkozta a sportoló.

A labdarugó gyors felépülését látva Szabó Győző színész és Gryllus Vilmos zenész is alávetették magukat a beavatkozásnak.

„Elsősorban a magánéletemben okozott gondot a porckopás, mivel nagyon sokat sportolok, a fájdalom miatt gyakran le kellett mondanom az edzéseimet. Sajnos már a színházban is nehézségeim voltak a térdfájdalom miatt, ezért döntöttem úgy, hogy bevállalom a kezelést” – mondta el Szabó Győző színművész.

 

„Zenészként a legrosszabb, ami történhet az emberrel, ha fáj a keze. Nekem sajnos egy baleset miatt a csuklómban alakult ki ízületi fájdalom. Sajnos a csuklóm mellett a csípőm se volt már a régi, így amikor hallottam a sajátsejtes kezelésről, rögtön jelentkeztem a kezelésre. A kezelés óta kevesebb a fájdalmam. Épp most tértem vissza a síelésből” – mondta Gryllus Vilmos zenész.

 

A saját testünk: a természetes megoldás

„Ma már tudományos tényként kezelhető, hogy a zsírszövet is megfelelő arányban tartalmaz természetes regeneratív tulajdonságokkal rendelkező sejttípusokat, köztük – a legismertebb néven – mezenchimális őssejteket (MSC-k)Ennek következtében, a zsírszövet például a csontvelőből származó hasonló tulajdonságú sejtek kinyerésének megfelelő alternatívája”  mondta el Prof. Dr. Csernátony Zoltán, a debreceni Elite Clinic szakorvosa. „Az őssejtek, pontosabban regeneratív sejtek képesek átalakulni a szervezet bármelyik sejtjévé, így segítve saját gyógyulásunkat, ezért a zsírsejtekre ma már egyre inkább sárga aranyként tekint az orvostudomány” – tette hozzá.

Túl az ezredik ízületen

Az ortopédia területén eddig már több mint 30.000 esetben alkalmazták sikerrel a sajátsejtes eljárást világszerte. Emellett a módszert egyéb orvosi területeken, valamint szépészeti beavatkozásokban, az arcforma javítására és az arcbőr feszességének visszaállítására is használják.

 

Az eljárást az „Orthopedics This Week” amerikai ortopédiai internetes szaklap 2016-ban a leginnovatívabb 11 új, a sport-medicinában használt eljárás közé választotta. A szakemberek bíznak abban, hogy ez a korszerű, fájdalommentes és gyors eljárás itthon is fokozott ütemben járul majd hozzá a betegek életminőségének javításához.

Bővebb háttér-információért kattintson ide!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .