Égéstermék

Potozky László: Égéstermék

Már a forradalom sem a régi

Potozky László: Égéstermék„Felkerült egy kép a Facebookra, hiába csinálták drónnal, még a parlament se látszik rajta jóformán, annyian bejelölték magukat, nincsenek fejek, esernyők se, csak rengeteg név.”
A nagy visszhangot kiváltó generációs regény, az Éles szerzőjének új könyve egy olyan utópiát mutat be, amely bármikor valósággá válhat: forradalom tör ki a 2010-es években egy közép-kelet-európai ország fővárosában. Alulnézetből látjuk, hogyan válik egy kívülálló a népfelkelés részesévé, és hogyan gyalogol át rajta a történelem anélkül, hogy azt ő észrevenné. Végignézi, ahogy felfordul körülötte a kiábrándult, kétszínű világ, de a barikádtüzek füstjével együtt a remény is elszáll. Ingerszegény létezés egy ingerült társadalomban, ahol a hősiesség legfeljebb csak félreértés.

Kötetbemutató a Margó Irodalmi Fesztiválon október 19-én 18 órakor.

Megrendelés
Megjelenés: 2017. október 10.
Oldalszám: 168 oldal
Méret: 125 x 197 mm
Kötés: Flexi
Ár: 2999 Ft
ISBN: 978 963 14 3602 0

Részlet a kötetből

Papbőgésre ébredek, vasárnap reggel fél tizenegy, a templom körüli póznákra aggatott hangfalakból üvölt a mise, elárasztja a lakótelepet. Nem emlékszem, hány éve vittem utoljára haza valakit, be akarom mutatni Nikkát, kispolgári szokás, mondta, de legyen, én viszont nem utaztatlak le hozzánk, megkíméllek anyám őrültségeitől. Buller léptei döngenek az előszobában, szidja azt a kurva egyházat, ütném még a mentőben is, aki így zajong, morogja, nem értem, ő miért nem akar elköltözni itthonról. Anyám felhangosítja a nappaliban a tévét, a falon keresztül hallom, hogy Szlendermen, Holgerszon és Betmen külön-külön tárgyaltak Mikiegérrel, és elérték, hogy kiengedjék az összes tereprendezéskor letartóztatott egyetemistát, az ifjúságért vagyunk itt elsősorban, mondják. Anyám szobáról szobára jár, nyitja az ablakokat, szellőztet, mit is mondtál, hányra jön Milen? Kettőre, és már nem Milen, mondom, mire anyám, jaj, istenem, nehogy előtte is elszóljam magam.

A folytatáshoz kattintson ide!

 

Potozky László

 Potozky László 1988. szeptember 27-én született Csíkszeredában, jelenleg Budapesten él. Egyetemre Kolozsváron és Marosvásárhelyen járt, kommunikáció, újságíró, valamint drámaíró szakos diplomákat szerzett.

Szépírással 2009 óta foglalkozik, azelőtt egy évig a kolozsvári Szabadság napilap külső munkatársaként dolgozott. 2009 és 2011 között a Bretter György Irodalmi Kör elnöke volt. Jelenleg a Várad folyóirat szépirodalmi szerkesztője, valamint az Ambrooziainternetes folyóirat prózaszerkesztője.
Írásai többek közt a Holmi, Jelenkor, Kalligram, Magyar Lettre Internationale, Élet és Irodalom, Műút, Hévíz folyóiratokban jelentek meg, továbbá különböző antológiákban. Eddig két novelláskötetet publikált: Áradás – Erdélyi Híradó Kiadó, Kolozsvár, 2011; Nappá lett lámpafény – Magvető Kiadó, Budapest, 2013. A Marosvásárhelyi Yorick Stúdió 2014-ben színre vitte Sztrodzsegon című drámáját Sebestyén Aba rendezésében. Éles című regénye a 2015-ös Könyvhétre jelent meg a Magvetőnél, ezt követte az Égéstermék 2017-ben.

Fotó: Dimény H. Árpád

Díjai, ösztöndíjai

Communitas Alkotói Ösztöndíj (2010, 2014), Szabó Gyula Emlékdíj (2010), EMIA Debüt-díj (2011), Gion Nándor prózaírói ösztöndíj (2011), Méhes György-debütdíj (2011), Bálint Tibor-díj (2012), Narraton Novellapályázat Díja (2013), Focus Medical Novellapályázat 2. díja (2014), Móricz Zsigmond-ösztöndíj (2015), Békés Pál-díj (2016), Energheia Magyarország 2017 – I. helyezett (2017)

A Magvető Kiadónál megjelent művei

Nappá lett lámpafény (2013), Éles (2015), Égéstermék (2017)