A Duna egy napja fotópályázat – eredményhirdetés

A Capa Központ és a Külgazdasági és Külügyminisztérium Vízdiplomáciáért, Vízipari Exportért és a Duna Régió Stratégiáért Felelős Miniszteri Biztosi Titkársága „A Duna egy napja” címmel nemzetközi fotópályázatot hirdetett a Duna Régió Stratégia 14 országában. Az eredményhirdetésre és a díjak átadására október 14-én került sor a Mai Manó Ház Napfényműtermében.

A fotópályázat célja egy olyan Dunához kötődő pillanat, hangulat megörökítése volt, amely a Duna nemzetközi napjául választott június 29-éhez közeli időpontban készült a folyó térségében: a pályázatot Magyarország mellett a Duna vízgyűjtő országaiban is meghirdették, melyre az amatőrök mellett akár a profi fotósok is beadhatták pályamunkáikat.

A 112 pályázótól beérkezett közel 400 alkotás azt mutatja, hogy a Duna rendkívül sokoldalúan ábrázolható, akár a környezet, a társadalom, a gazdaság, vagy a kultúra szemszögéből.

A pályaművekből az öt tagból álló zsűri – Keleti Éva (Kossuth-díjas, Prima Primissima díjas fotográfus), Kovalovszky Dániel (fotográfus), Lukács György (főtanácsos, Külgazdasági és Külügyminisztérium), Pályi Zsófia (fotográfus), Szalontai Ábel (fotográfus, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Média Intézet igazgató) – választotta ki a díjazottakat. A díjakat Joó István, vízdiplomáciáért, vízipari exportért és a Duna Régió Stratégiáért felelős miniszteri biztos és Kőrösi Orsolya, a Capa Központ ügyvezető igazgatója adták át.

A Duna egy napja fotópályázat díjazottjai:

1. helyezett: Balázs Imola: Lappangó múlt (részlet a sorozatból)
2. helyezett: Márton Csaba: Szignó című alkotása
3. helyezett: Jákfalvi Beáta: A Híd (részlet a sorozatból)
Különdíj: Teknős Miklós: Dunai felhő című képe.

A díjazott fotók az alábbi linkről letölthetőek: https://we.tl/WDsNZQ7FRU