Dán tragikomédia érkezik novemberben a mozikba

A Pannónia Entertainment gondozásában november elején fut be a magyar filmkínálatba a Vadember.


Az élete és családja elől önkéntes nomádságba menekülő férfiről szóló humorral teli drámát országszerte a kiválasztott mozik magyar felirattal fogják játszani november 9-étől. Az alkotás általánosan fedi le az Észak-európai filmnyelvet, ugyanis míg rendezője dán, addig a történet maga Norvégiában játszódik, így tehát vegyül kissé a két ország filmművészete.


Martin (Rasmus Bjerg) kapuzárási pánikja elüt az átlagostól. Felszerelkezik egy íjjal és magára húz mindenféle állati bőrt, előidézve ezzel egy amolyan neandervölgyies kinézetet, amivel nekivág a norvég erdőknek, hogy ott éljen túl pár hetet függetlenül, messze feleségétől, Anne-től (Sofie Gråbøl) és gyerekeitől. Míg otthon már nagy erőkkel keresik, mert gyanúsan mégse egy munkahelyi csapatépítőre ment, Martin találkozik a vadonban egy autóbalesetet szenvedő, szökésben és menekülésben is lévő drogdílerrel, Musával (Zaki Youssef), akivel hamar összebarátkoznak. Miközben egyiküket üldözi, másikukat pedig keresi a rendőrség, közösen barangolnak a kietlen fjordokon tovább. Útjuk során viszont fordulatos kalandokba keverednek, melyekben az aggódó családon és a hivatalos szerveken kívül vérszomjas bűnözőkbe is botlanak, továbbá Martin se távozhat mindenhonnan fizetés nélkül, így ő olyan távlatokra vetemedik, melyeket a szürke hétköznapjaiban vele élők, de még saját maga sem gondolt volna. Ebben a skandináv feketekomédiában egymást váltják a bizarr szituációk és a drámai felismerések az emberi természetről.


A színes karaktereket felvonultató 104 perc a figurák pillanatain kívül környezetével is szemkápráztató, mivel a norvég külső helyszíneket eredetinek ható díszletekkel vegyíti a film. A férfiasság ostobaságait bemutató sztori tele van okos fordulatokkal és meglepő történésekkel, amik igazi dramedyhez illő hangulattal tálalják a mondanivalót. Thomas Daneskov a rendezés mellett társíróként jegyzi az alkotást, így a dialógusok és a forgatókönyv egyéb részei tökéletes szinergiával valósulnak meg és tárulnak elénk.


A 34 éves direktor didakta módon tanulta ki a szakmát, 2015-ös debütáló nagyjátékfilmjével pedig az Új tehetség Nagydíjat nyerte meg a Koppenhágai Nemzetközi Filmfesztiválon. A 2021-es Vadember a második mozifilmje, de a köztes időben sem tétlenkedett, ugyanis egy áldokumentarista, 8 epizódos minisorozatot készített. Akárcsak neki, írótársának, Morten Papének sincs még itthon igazán ismert munkája, így mindjárt két tehetséges fiatal filmest ismerhetnek meg a film által a hazai nézők.


Hogy nálunk ismeretlenek, az a két kalandozó főszereplőre is igaz, azonban a feleséget játszó színésznő és az Øyvind zsaruként feltűnő Bjørn Sundquist, még ha névről nem is, de arcról mindenképp ismerősek lehetnek a skandináv filmekért rajongó nézőknek. Ők bizonyára a Vademberben se fognak csalódni, de igazából senki, aki egy érdekes és eredeti ötleten alapuló mozira vágyik és nem áll távol tőle a feketehumor és a dráma egyvelege.