A Corvina Kiadó aktuális újdonságai és utánnyomásai

ÚJDONSÁGOK:

Lukácsy András: Világjáték

Önéletrajz – kortársakkal

Lukácsy András: VilágjátékMiért világjáték? Ez, kérem szépen, önéletrajz – az alcímnek van igaza. A furcsa címből a második tagon van a hangsúly: életemet át- meg átszőtte a játék, éspedig nemcsak gyerekkoromban és kisebb dolgokban.1948-ban tettem érettségi vizsgát, a kopasz diktátor uralma alatt kellett valamerre betájolnom magam. Polgárgyerekként ez nem volt egyszerű, korosztályom sorsa is bizonyítja ezt. Ebben a korszakban az értelmiségi ifjúság nagy része játszott: pótcselekvésként, természetes reakcióként tréfákat gyártott, morbid ugratásokat eszelt ki és szellemi vetélkedésekkel múlatta idejét. Hát én magam mihez kezdjek ebben a helyzetben? Egy okos amerikai, Upton Sinclair adta a megerősítő feleletet regényében, amely hasonló szituációt ábrázol. Fogd fel játéknak és tartsd be szabályokat!

A kötetben szereplő kortársak:

Abody Béla, Andorka Rudolf, Angyal István, Antall József, Baránszky Laci, Cakó Ferenc, Dornbach Alajos, Fejes Endre, Füst Milán, Garai (Rupprecht) Gábor, Gáli Jóska, Gergely Ágnes, Gerlóczy Sári, Gazocska, Göncz Árpád, prof. Haynal, Lehotay Horváth Gyurosz, Jékely Zsoli, Jordán Tamás, Jutka, Kálnoky László, Karinthy Cini, Kass Janó, Kassák Lajos, Kormos István, Kosáry Domokos, Latinovits Zoltán, Lengyel Balázs, John Lukacs, Mándy Iván, Mécs Imre, Mérei Ferenc, Mészöly Miklós, gróf Nádasdy Ferenc, Nagy Imre, Nemes Nagy Ágnes, Obersovszky Gyula, Ottlik Géza, Petri György, Pilinszky János, Polcz Alaine, Popper Péter, Radnóti Fifi, Rajk László, Réz Pál, Rainer Maria Rilke, Rita, Rózsahegyi Kálmán, Rubik Ernő, Sánta Ágnes, Schéner Miska, Sebestyén János, Somos Miklós, Sumonyi Pap Zoli, Szántó Piroska, prof. Szemere Pali, Timár Gyuri, Urai Erika, Vajda Miklós, Várady Szabolcs, Vas István, Vaszary-család, Vattay Elemér, Vujicsicsok, Weöres Sándor, Zsebi

 

Megjelenés: 2018. január 8.
Terjedelem: 332 oldal
Méret: 165 x 238 mm
Kötés: Füles, kartonált
Ár: 3 500 Ft
ISBN: 978 963 13 6478 1

 

Moritz Föllmer: A Harmadik Birodalom kultúrtörténete

Fordította: Kurdi Imre

Moritz Föllmer: A Harmadik Birodalom kultúrtörténeteA Harmadik Birodalom kultúrája felülről irányított tömegkultúra volt, amelyben a radikális nacionalista víziók és látványos tömegrendezvények mellett jól megfértek a klasszikus koncertek és a populáris filmvígjátékok. Épp a többség ízléséhez való igazodás, a polgári kultúra látszólagos kontinuitása volt az, ami nagymértékben fokozta a rezsim elfogadottságát. A Weimari Köztársaság alatti egzisztenciális problémák után egy új, modern élet perspektívái nyíltak meg a rendszer hívei előtt. Az ,,Örömből merített erő” mozgalom keretében sokak számára elérhetővé vált a nyaralás és a tömegsport, milliós közönség látogatta a sporteseményeket – 1936-ban olimpiát is rendeztek Berlinben -, a reklámok képi világa pedig már az autó- és családiház-tulajdonosok társadalmát vetítette előre. Mivel azonban a nemzetiszocialista időszak kultúrája sokféle igénynek hangot adott és mindenféle fantáziának teret engedett, képes volt arra is, hogy legitimálja a háborút, a nagy-birodalmi törekvéseket és a zsidó származású állampolgárok fokozatos kiszorítását a társadalomból, majd pedig megsemmisítésüket.

Moritz Föllmer, az Amszterdami Egyetem professzora innovatív megközelítésű és számos magántörténelmi kordokumentumot felhasználó kultúrtörténetében elsőként hangsúlyozza következetesen ezt az összefüggést. Föllmer kifejti azt is, mit jelentett 1933 és 1945 között a kultúra a meggyőződéses nemzetiszocialisták, a politikától látszólag távolságot tartó kortársak és az antifasiszták, illetve a zsidó származásúak számára.

 

Megjelenés: 2018. január 31.
Terjedelem: 268 oldal
Méret: 150 mm x 230 mm
Kötés: Flexibilis
Ár: 3 990 Ft
ISBN: 978 963 13 6462 0

 

Emelt szintű érettségi – Magyar nyelv és irodalom 2018

Kidolgozott szóbeli tételek

Emelt szintű érettségi - Magyar nyelv és irodalom 2018Az érettségire való felkészülést segítő, számos általános összefoglaló munkával szemben ez a kiadvány nem az eddig tanultak globális áttekintését kívánja nyújtani, hanem az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 2017 októberében nyilvánosságra hozott, 2018-as emelt szintű magyar nyelv és irodalom érettségi vizsga szóbeli témaköreinek sematikus kidolgozását adja, a Részletes Érettségi Vizsgakövetelmények alapján. A magyar nyelv és irodalom érettségi felkészítő kötet szerzői az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara Felvételi Előkészítő Bizottságának tagjai.

 

Megjelenés: 2018. február 28.
Terjedelem: 120 oldal
Méret: 165 x 238 mm
Kötés: Kartonált
Ár: 1 950 Ft
ISBN: 978 963 13 6483 5

 

Emelt szintű érettségi – Történelem 2018

Kidolgozott szóbeli tételek

Emelt szintű érettségi - Történelem 2018Az érettségire való felkészülést segítő, számos általános összefoglaló munkával szemben ez a kiadvány nem az eddig tanultak globális áttekintését kívánja nyújtani, hanem az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 2017 decemberében nyilvánosságra hozott, 2018-as emelt szintű történelem érettségi vizsga szóbeli témaköreinek sematikus kidolgozását adja, a Részletes Érettségi Vizsgakövetelmények alapján. A történelem érettségi felkészítő kötet szerzői az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara Felvételi Előkészítő Bizottságának tagjai.

 

Megjelenés: 2018. február 28.
Terjedelem: 120 oldal
Méret: 165 mm x 238 mm
Kötés: Kartonált
Ár: 1 950 Ft
ISBN: 978 963 13 6484 2

 

Dr. Siposs András: Emelt szintű érettségi – Matematika 2018

Kidolgozott szóbeli tételek

Emelt szintű érettségi - Matematika 2018Ez a kötet az érettségire való felkészülést nem általános összefoglalással és nem is előregyártott mintatételekkel kívánja segíteni, hanem az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 2017 decemberében nyilvánosságra hozott témakörök teljes kidolgozását adja, a Részletes Érettségi Vizsgakövetelmények alapján. Ez 2017-ben megváltozott: megújult, kibővült. A szóbeli vizsga tételei az itt tárgyalt témakörökből az adott bizottság által választott részek taglalását kérik majd, tehát konkrétan igen sokfélék lehetnek. Így pusztán – a „piacon” mára szép számban megjelenő – mintatételek megtanulása sem az eredményesség, sem a valódi tudás szempontjából nem helyettesíti az anyag egészéből való felkészülést. Könyvünk szerzőjének, dr. Siposs Andrásnak több évtizedes oktatási tapasztalata van számos iskolatípusban és oktatási szinten, több sikeres középiskolai tankönyv és feladatgyűjtemény írója. Mesterpedagógus, kutatótanár, tantárgygondozó, szaktanácsadó, vezetőtanár.

 

Várható megjelenés: 2018. február 28.
Terjedelem: 168 oldal
Méret: 165 x 238 mm
Kötés: Kartonált
Ár: 1 950 Ft
ISBN: 978 963 13 6482 8

 

Utazó francia nyelvi kalauz

Fordító: Horányi Krisztina

Utazó francia nyelvi kalauzA Marco Polo sorozat nyelvi kalauzai tartalmazzák a legszükségesebb kifejezéseket és fordulatokat ahhoz, hogy külföldön is meg tudjunk szólalni! És minden szó mellett ott szerepel a kiejtése is! A kötetben mindenki megtalálja azokat a szavakat, mondatokat, amelyek segítségére lesznek az út megtervezésében, a kapcsolatteremtésben és az útközben adódó szituációkban. Külön fejezetet kapott az evés-ivás, a vásárlás, a szállás és a szórakozás is. A kötet érdekessége a mai szleng szavak kis gyűjteménye, valamint a rengeteg szemléltető kép használata. Adott esetben elég csak rámutatni a képre a megfelelő helyzetben. Az éttermi szituációkra mintaétlap készíti fel az utazót. A kötet végén az összes megismert szó újra szerepel kigyűjtve és ábécérendbe szedve. A fülön elhelyezett miniszótár kivágható: a legfontosabb kifejezésekkel vértez fel mindennapos helyzetekben. Jó utazást!

 

Megjelenés: 2018. február 28.
Terjedelem: 136 oldal
Méret: 106 x 190 mm
Kötés: Kartonált
Ár: 2 490 Ft
ISBN: 978 963 13 6481 1

 

Szelényi Iván: Building Nations with Non-nationals

(Angol)

Szelényi István: Building Nations with Non-nationals ANGOLSzelényi Iván, a neves szociológus 2010–14 közötti kutatásának tárgya az Egyesült Arab Emirátusokban dolgozó pakisztáni vendégmunkások munkavállalási körülményeinek feltérképezése. Az Emirátusok lakosságának 90%-a vendégmunkás, akiknek nincs törvényes lehetőségük állampolgárságot szerezni. A kutató felteszi a kérdést: lehet-e nemzetet építeni a nemzethez nem tartozó, más-más hátterű vendégmunkásokkal?

 

Megjelenés: 2018. február 16.
Terjedelem: 136 oldal
Méret: 165 x 235 mm
Kötés: Kartonált
Ár: 3 990 Ft
ISBN: 978 963 13 6466 8

 

TENERIFE – Marco Polo

ÚJ TARTALOMMAL!

TENERIFE - Marco PoloNaprakész információk, bárhová utazunk! Kalandok és élmények 24 órába sűrítve. Ötletek és javaslatok, hogy kevés pénzből hogyan érezzük jól magunkat és hová menjünk vásárolni. Minden fejezet végén takarékos ajánlat. Új fejezetek: zene, klubok, művészet és építészet, kulturális élet és étkezési szokások, minden fontos esemény, dátum és cím! Hasznos internet oldalak, interaktív térképek, telefonszámok és e-mail címek.

 

Megjelenés: 2018. január 12.
Terjedelem: 152 oldal
Méret: 106 x 190 mm
Kötés: Kartonált
Ár: 2 490 Ft
ISBN: 978 963 13 6475 0

 

UTÁNNYOMÁSOK:

Csepella Olivér: Nyugat + Zombik

Csepella Olivér: Nyugat + ZombikEgy őszi estén a New York Kávéház összes ajtaja bezárul, s a bentlévők vérszomjas élőholttá válnak. Kivéve egy maroknyi túlélőt, az igazgató titkárát, a ház első pincérnőjét és egy modernista folyóirat néhány munkatársát. Róluk talán már hallott.

Csepella Olivér tervezőgrafikus, a Halisten Stúdió tagja, a Csaknekedkislány tánczenekar szövegíró énekese. Tizenhét évesen jutott eszébe ez a dolog a Nyugattal, és mostanáig nem hagyta nyugodni.
A könyv létrejöttét 2014-ben sikeres közösségi finanszírozás tette lehetővé: több mint ezer nagylelkű ember támogatása fedezte a képregényrajzolás éveit. Nélkülük a NYUGAT+ZOMBIK megmaradt volna annak az idétlen ötletnek, amit jó lett volna megcsinálni egyszer.

“Az agyatlan élőhalottak és a reménytelenül széplelkűek harcában sosem volt irgalom, de most patakokban folyik a vér és a tinta, reped a csont, szakad a merített papír. Íme Babits Mihály és Quentin Tarantino találkozása a boncasztalon: három év feszült várakozás után kézhez vehetik a rajongók Csepella Olivér már megjelenése előtt kultikus képregényét.
Sikerülhet-e a magaskultúra legkifinomultabb képviselőinek, a Nyugat szerzőinek megállítaniuk a tömegkultúra legfélelmetesebb teremtményeit, a zombikat? Lehetséges-e jambussal vagy szonettkoszorúval felvenni a harcot a halálos harapással? És egyáltalán: vehetjük-e a bátorságot, hogy viccet, sőt horrort csináljunk az iskolában felszentelt irodalmi kánonból? Nagyon remélem, hogy a válasz mindhárom kérdésre igen.”

(Nyáry Krisztián)

 

Megjelenés: 2018. február 12.
Terjedelem: 264 oldal
Méret: 165 x 235 mm
Kötés: Kartonált
Ár: 3 990 Ft
ISBN: 978 963 13 6474 3

 

Czank Lívia: A függöny mögött

A balerinák titkos világa

Czank Lívia: A függöny mögöttCzank Lívia egy évadot élt a Magyar Nemzeti Balett együttesével az Operaházban. A függöny mögött – a balett titkos világa című könyv bepillantást enged a táncosok mindennapjaiba, sikereikbe és kudarcaikba, valamint őszintén mesélnek szerepálmokról, karrierről és magánéletről is. A művészekkel, a balettmesterekkel és az alkotókkal folytatott beszélgetései azelőtt ismeretlen mélységeiben mutatja be a balett zárt világát. ,,Tánc. Munka. Művészet. Akarat. Sors. Hogy mi a balett? Mindez együtt, és még számtalan érzés, például küzdelem, kitartás és katarzis. Látjuk Degas festményein a balerinákat, próbán és előadáson. A pillanat művészei. Titokzatosak és megközelíthetetlenek. Csodáljuk őket és keressük a titkot, ami világukat belengi. Czank Lívia bátor és kíváncsi szerző – egy év munkája során nem csak belelátott, de beépült a balett táncosok közé, ült próbatermekben, öltözőkben, folyosón, kérdezett, jegyzetelt, valamit megérthetett e titokból: ami minden táncosban ott van, abból a tűzből, ami vezeti őket ebben a gyönyörű, nehéz világban. Befogadták a balett művészek, ebben a kötetben feltárja előttünk életüket – a függöny mögül!”

Juhász Anna, irodalmár

 

Megjelenés: 2018. február 9.
Terjedelem: 328 oldal
Méret: 130 x 197 mm
Kötés: Kartonált
Ár: 3 490 Ft
ISBN: 978 963 13 6472 9

 

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők

Magyar irodalmi szerelmeskönyv

Nyáry Krisztián: Így szerettek őkNyáry Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt.

2012 elején barátai szórakoztatására kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből mára több mint tizenhatezer olvasót vonzó kulturális ismeretterjesztő sorozat lett. A szerző célja, hogy a tankönyvi életrajzok papírmasé figurái helyett a valós, izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati történetek felidézésével szerethető, hús-vér embereket mutasson be, és ezzel kedvet csináljon a művek olvasásához.

40 történet sok képpel Petőfitől Vas Istvánig, Benedek Elektől Szabó Magdáig, hitvesekről, múzsákról, szeretőkről, örök hűségről és a szerelem sokféle arcáról.

 

Megjelenés: 2018. január 19.
Terjedelem: 132 oldal
Méret: 180 x 270 mm
Kötés: Keménytáblás védőborítóval
Ár: 4 500 Ft
ISBN: 978 963 13 6098 1

 

Hoppál Bori: Az én testem

Tinilányok kérdései, Hoppál Bori válaszai

Hoppál Bori: Az én testemAz én testem azoknak a 9-14 éves lányoknak szól, akik
– még nem kamaszodnak, de már kíváncsiak arra, hogy mi minden történik majd bennük, velük
– már látnak, éreznek változásokat és szeretnének több információt arról, hogy pontosan mi is zajlik ilyenkor a testükben, lelkükben
– már nagylányok, van saját élményük arról, amiről a könyv szól, de maradtak bennük kérdések a női test működésével kapcsolatban

Hanna, Luca és Dorka – három kíváncsi tinilány – kérdései nyomán kiderül, hogy Mi is az a pubertás? Mit kezdjünk a szőrökkel? Mitől nőnek meg a cicik? Milyen szép a “virágod”? Lehet-e tudni pontosan, hogy mikor fog megjönni és mit kell csinálni, ha épp váratlanul kezd el valaki menstruálni? Mit kell tudnod a betétekről, tamponokról? Ünnepelni is lehet a Holdnapokat? Hogyan maradj barátságban a testeddel a változások közepette is?

Hoppál Bori női testtudat oktató több, mint egy évtizede tart előadásokat és tanfolyamokat a “A női test csodái”-ról: menstruációról, várandósságról, szülésről, változókorról, női szerveinkről és szexualitásunkról.

Vajda Melinda letisztult szemléltető ábrái segítenek az test anatómiájának megértésében, hangulatos rajzai, karakterei szerethetővé teszik a könyvet.

 

Megjelenés: 2018. január 15.
Terjedelem: 176 oldal
Méret: 130 x 190 mm
Kötés: Kartonált
Ár: 2 490 Ft
ISBN: 978 963 13 6240 4

 

Bruno Bettelheim: A mese bűvölete és a bontakozó gyermeki lélek
9. új kiadás

Fordító: Kúnos László

Bruno Bettelheim: A mese bűvölete és a bontakozó gyermeki lélekA klasszikus európai meseirodalom legszebb darabjai: a Jancsi és Juliska, a Piroska és a farkas, a Hófehérke és a hét törpe és még számos ismert mese évszázadok óta a fejlődő és bontakozó gyermeki lélek szellemi tápláléka. Az elmúlt évtizedekben a „racionalista” beállítottságú pedagógusok és pszichológusok úgy vélték, hogy a mesék ijesztő és kegyetlen motívumai ártalmasak a gyermeki lélek fejlődésére, ezért támadták és akadályozták a mesék eredeti, népi, „hagyományos” fogalmazásban való megjelenését. Bruno Bettelheim gyermekpszichológus a mesék részletes elemzése során bemutatja, hogy a felnőtt ésszel ijesztőnek és kegyetlennek tűnő mesemotívumok milyen módon vesznek részt a gyermek lelki „anyagcseréjében”, és hogyan segítenek megoldani a valóban ijesztő konfliktusokat, amelyek lélektani megértése és feldolgozása nélkül a gyermek nehezen válhat kiegyensúlyozott, ép lelkű felnőtté.

 

Megjelenés: 2018. február 28.
Terjedelem: 348 oldal
Méret: 164 x 234 mm
Kötés: Keménytáblás
Ár: 4 500 Ft
ISBN: 978 963 13 6485 9

 

Babanapló – fiú

Babanapló - fiúA Babanapló arra vár, hogy szülők vagy nagyszülők kitöltsék olyan adatokkal, eseményekkel, képekkel, melyeket fontosnak tartanak megörökíteni gyermekük, unokájuk életéből, születésétől egészen hat éves koráig. A kitöltést kérdésekkel, adatlapokkal, hasznos táblázatokkal segítő napló két változatban készül, az egyik a kislányok, a másik a kisfiúk számára.

 

Megjelenés: 2018. január 19.
Terjedelem: 80 oldal
Méret: 160 x 230 mm
Kötés: Kartonált
Ár: 1 790 Ft
ISBN: 978 963 13 6033 2

 

Babanapló – lány

Babanapló - lányA Babanapló arra vár, hogy szülők vagy nagyszülők kitöltsék olyan adatokkal, eseményekkel, képekkel, melyeket fontosnak tartanak megörökíteni gyermekük, unokájuk életéből, születésétől egészen hat éves koráig. A kitöltést kérdésekkel, adatlapokkal, hasznos táblázatokkal segítő napló két változatban készül, az egyik a kislányok, a másik a kisfiúk számára.

 

Megjelenés: 2018. január 19.
Terjedelem: 80 oldal
Méret: 160 x 230 mm
Kötés: Kartonált
Ár: 1 790 Ft
ISBN: 978 963 13 6038 7