Theatre-and-Dance Field a Fidelio támogatásával


Idén a színház és tánc iránt érdeklődő közönség a megszokott helyen a domb lábánál, de egy megújult helyszínnel fog találkozni, ahol két külső szabadtéri színpadon futó produkciók, illetve helyspecifikus előadások váltják egymást, valamint több interaktív installáció várja a közönséget. Idén is rendkívül színes, nemzetközi programmal készülnek a szervezők. A program – ahogy eddig is megszokhattuk – a nemzetközi társulatok mellett a hazai művészekre is fókuszál, a nagy hírnévnek örvendő táncosok mellett pedig feltörekvő tehetségek is színpadra lépnek majd.


A magyar fellépők között megtalálható Mészáros Máté és társulata, akik azonkívül, hogy bemutatják A távolság mechanikája című darabjukat, minden nap egy interaktív séta keretében közös mozgásra és alkotásra invitálnak mindenkit. Ismét jelen lesz a Sleeping Beauty Project által létrehozott Dream Experiment című installáció. Márkus Sándor bábművész interaktív bábinstallációval készül, amely a két év kényszerű bezártság és a fizikai érintkezés lehetőségeinek beszűkülése után a Sziget fesztiválon debütál és fejezi ki az érintés újbóli lehetősége miatti eufóriánkat.


A magyar előadók között megtalálható még a Willany Leó Improvizációs Táncszínház, amelynek egyik fő jellemzője a kísérletezés, a folyamatos megújulás.
Alja Branc szlovén koreográfus magyar táncosokkal készített előadása a Don’t do, try! a döntési folyamatokban rejlő kihívásokkal foglalkozik. Idén első alkalommal lesz látható a szintén magyar Flying Bodies társulat a Szigeten. A You are the flow című részvételi előadásuk, a kortárstánc, a parkour, az urban dance mozgásnyelvek fúziójából született.
Ebben az évben két spanyol társulat hoz olyan helyspecifikus előadást, ami nagy érdeklődésre tarthat számot. A barcelonai Insectotropics a The Legend of Burning Man című előadása Mohammed Bouazizi, egy tunéziai férfi történetén alapul, aki az Arab Tavasz forradalmának szikrája volt. A másik spanyol alkotó Angel Durán a Papillon (Pillangó) című látványos táncszólójával érkezik, amelyet az azonos című film ihletett és a menekülésről és a szabadságról szól.


A világhírű olasz koreográfus, Alessandro Sciarroni a számos rangos fesztiválon már bemutatott Save the last dance for me című, a Polka Chinata nevű bolognai tánc lépéseire épülő koreográfiáját hozza el. A fizikalitás, az emberi test teljesítőképességének határait súrolja két másik érdekes előadás is. A francia Un Loup Pour L’homme társulat Cuir című duettje a vonzást és a vonzódást járja körbe, a francia hip-hop táncosból és a portugál kínai rudas akrobatából álló O Ultimo Momento a L’Autre című előadása a két szereplő kapcsolatát követi nyomon két síkon, vízszintesen és horizontálisan.


Idén a női előadókra is nagyobb figyelmet fordít a Sziget színházi programja. Az egyik ilyen előadás a baszk Lasala társulat Fight című koreográfiája, amely az embereknek a szenvedéssel való viszonyáról szól. A másik a Sziget szervezőinek a felkérésére a februárban a Trafóban nagy sikerrel bemutatott fiatal belga társulat Forces című előadásának egy olyan adaptációja, ami az utóbbi hónapok szomorú háborús híreire reflektál.


A kortárs tánc kedvelői számára nem újdonság, hogy sokszor a tánc és a cirkusz, illetve a színház elemei is keverednek egy-egy előadáson belül. Erre példa Viktor Černický PLI című előadása, amely a tánc, a cirkusz és a performansz ötvözete.