Csakis a tiszta igazat

Megjelent Anna Politkovszkaja: Csakis a tiszta igazat – Válogatott írások

Már a boltok polcain a Csakis a tiszta igazat, a 2006-ban meggyilkolt orosz újságírónő, Anna Politkovszkaja amerikai kiadója által kiadott, Politkovszkaja utolsó írásait tartalmazó gyűjtemény. Az Athenaeum Kiadó, amely elkötelezett a demokrácia népszerűsítése mellett, kötelességének érzi, hogy politikai tárgyú tényirodalmi művek kiadásával felhívja a figyelmet a demokrácia fontosságára, sérülékenységére és az egyén felelősségére, s ennek a felelősségnek a tudatosítására. (Lásd még a korábbi témában megjelent köteteink: Masha Gessen: Pussy riot, Danyil Turovszkij: Orosz hekkerek, Anna Politkovszkaja: Orosz napló, Oleg Navalnij: Három és fél)

Anna Politkovszkaja a független újságírás egyik utolsó bástyája volt Oroszországban, akit 2006-ban gyilkoltak meg Moszkvában, társasházi lakásának lépcsőházában. A kötetben az ukrán származású , orosz újságírónő magyarul most először közölt írásait olvashatjuk Putyin Oroszországáról a csecsen háború idején, és képet kapunk arról, hogyan épült fel, mi módon működik a putyini hatalmi gépezet. A Csakis a tiszta igazat című kötet – hasonlóan a szerző nagy sikerű, Orosz napló címmel, magyarul 2018-ban megjelent megrázó könyvéhez – újabb válogatás Anna Politkovszkaja legjobb írásaiból, amelyet a kortársak visszaemlékezései (a Novaja Gazeta Anna Politkovszkaja emlékére megjelent különszámából), valamint Politkovszkaja neves politikai vezetőkkel (Lionel Jospin, Tony Blair, George W. Bush) készült interjúi egészítenek ki.

Azóta a Novaja Gazeta felfüggesztette oroszországi működését az ukrán-orosz háború idejére, valamint elindult a Novaja Gazeta Europe című nyugaton készülő különkiadása.

Politkovszkaja hátborzongató képet fest Putyin Oroszországáról, arról az országról, amelynek kormánya sok tekintetben Sztálinéhoz hasonlóan működik; egy országról, amelynek titkosszolgálata polgári szabadságjogokat tiport el, ahol félelem járta át az egyetemeket, a szerkesztőségeket és minden folyosót, ahol a demokrácia kibontakozhatott volna.