A Brave Balkans zsűri fődíját nyerte a Buharov testvérek új játékfilmje a Belgrádi Szerzői Filmek Fesztiválján

Igor és Ivan Buharov magyar rendezők új játékfilmje, a Melegvizek országa, a zsűri fődíját kapta a 27. Belgrádi Szerzői Filmek Fesztivál Brave Balkans versenyprogramjában. A példás produceri összefogással készült Melegvizek országa a belgrádi fesztiválon tizenegy szerzői filmet megelőzve nyerte el a rangos kitüntetést.

Az idén november 26. és december 3. között megrendezett Belgrádi Szerzői Filmek Fesztiválját Szerbia egyik legjelentősebb filmes seregszemléjeként tartják számon. A belgrádi kitüntetés – az Aranybunda díj után – a Buharov testvérek új filmjének immármásodik nemzetközi elismerése. A szuper 8 mm-es technikával készült Melegvizek országa a Buharovok ötödik játékfilmje, júliusban debütált a FIDMarseille – Marseille-i Nemzetközi Filmfesztiválon, majd a nemzetközi közönség októberben, a Milánó Filmfesztiválon is láthatta a rendhagyó alkotást. A produkció a magyarországi bemutatót 2022. március 15-re tervezi.

A Buharov testvérek alkotása az art-house filmek szerelmeseinek ismét egy olyan filmélményt nyújt, ahol az irónia és a tanító szándékú humor, a hétköznapok problémáit is feldolgozva, párhuzamos dimenziókat nyit a mentális felfrissülés érdekében. A Melegvizek országa története egyszerre szimbolizálja az egymással ellentétes ideológiák kereszttüzében vergődő világunk kilátástalanságát, de egyben egy reményteljesebb jövő felé is mutat, ahol a zöld anarchizmus által, az emberiség szebb jövő elé nézhet. A Buharovok, akik ezúttal az emberen túli világ hírnökeivé válnak, ösztönös világukat egyfajta csendes poézissel vegyítve vezetik el a nézőt a Meleg Vizek Országába és a történetmesélés új dimenziói felé.

A film szinopszisa azzal a kérdéssel indít, hogy kaktusszá változtatható-e az ember?  Egyáltalán –  meddig tágítható az emberi tudat? A film szereplői egytől egyig utat keresnek egy hitehagyott világ útvesztőiben, hogy alternatív csatornákon keresztül más és más létformákig jussanak el, megváltva ezzel létük elviselhetetlenségét. Legyen az pszichofarmakológia, tudattágítás vagy ayahuasca, egytől egyig hozzásegíti őket, hogy elszakadjanak a hierarchián alapuló értékrendtől és felszabadítsák öntudatukat az elnyomás alól. Az új forradalom végül a tanító növényeken és mester-palántákon keresztül érkezik el hozzájuk.

Melegvizek országa – a Buharov testvérek eddigi filmjeihez hasonlóan – számos producer példaértékű összefogásával készült. Főszereplője Szabó Domokos, további szereplői Török-Illyés Orsolya, Hajdu Szabolcs, Péva Ibolya, Bagdiné Kovács Mária, Nyitrai Illés, Horváth László, Fátyol Hermina, Réti Iringó, Cserhalmi György, Thuróczy Szabolcs, Kecskés Karina, Székely Rozália, Hajdu Lujza, Hajdu Zsigmond, Nagy József, Franz Wruss, Paizs Miklós, Gut István, Bagdi István, Hernádi Csaba, Antal Géza, Takács Máté, Igor Lazin, és még sokan mások.

Igor és Ivan Buharov: Melegvizek Országa

2021, 82 perc

Rendező: Igor Buharov, Ivan Buharov.

Író: Igor Buharov, Ivan Buharov.

Operatőr: Igor Buharov, Ivan Buharov, Árpád Horváth, Marcell Rév, Róbert Bordás.

Vágó: Dunai László

Hangmérnök: Ripli Gábor

Producerek:

Hevesi Adrienn (Álomvadász Kft.) Hevesi Nándor (Álomvadász Kft.) Szilágyi Kornél (Álomvadász Kft.) Antal Ilona (Pioneer Pictures) Kemény Ildikó (Pioneer Pictures) Peták Eleonóra (Pioneer Pictures) Pusztai Ferenc (KHM Film) Gál Mihály (Korda Filmstúdió Kft.) Rajnai György (Korda Filmstúdió Kft.) Hídvégi Zoltán (Umbrella Kreatív Műhely Kft.) Angyal Gergő (Umbrella Kreatív Műhely Kft.) Kázmér Miklós (Umbrella Kreatív Műhely Kft.) Haakon Gundersen (Alphaville Virtual Studios Kft.) Herner Dániel (Alphaville Virtual Studios Kft.) Sipos Gábor (Laokoon Film Kft.) Rajna Gábor (Laokoon Film Kft.) Stalter Judit (Laokoon Film Kft.) Zora Jaurová (MPhilms s.r.o.) Prikler Mátyás (MPhilms s.r.o.) Petrányi Viktória (Proton Cinema Kft.) Mundruczó Kornél (Proton Cinema Kft.) Hutlassa Tamás (Film Force Team Kft.) Hutlassa Barnabás (Film Force Team Kft.) Michel Balagué (Volte).

Bővebb információ:

Auteur Film Festival Belgrade – Festival Autorskof Filma

http://www.faf.rs/