CineFestMiskolc 2021 – Kitekintő – Open Eye

Riders of Justice/ Retfærdighedens Ryttere Directed by Anders Thomas Jensen Produced by Sisse Graum Jørgensen and Sidsel Hybschmann Zentropa Production2 Photo Credit:ROLF KONOW is a must

FOTÓK >>>

  1. AZ IGAZSÁG BAJNOKAI / RETFÆRDIGHEDENS RYTTERE / RIDERS OF JUSTICE

D: Anders Thomas JENSEN

Cast: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Andrea Heick Gadeberg

(Denmark/Sweden/Finland, 2020) 116 min

Miután a felesége életét veszti egy tragikus vonatbalesetben, Markusnak haza kell térnie a lányához, a tinédzser Mathildehez. A baleset elsőre fatális véletlennek tűnik, de ekkor felbukkan a matematikus csodabogár, Otto és két excentrikus barátja, Lennart és Emmenthaler. Otto is a kisiklott vonaton utazott és meggyőződése, hogy nem a balszerencse okozta a tragédiát. A bizonyítékokat egyre csak gyűlnek és Markus ráébred, a balesetnek álcázott merényletben a felesége volt az ártatlan áldozatok egyike. Anders Thomas Jensen vígjátéka egy modern mese szolidaritásról, véletlenről…és hát az élet értelméről.

PREMIER: 09.10. 17:00Pressburger NYITÓ FILM / OPENING FILM

REPETITION: 09.10. 21:00 Zukor

  1. TERMÉSZETES FÉNY / NATURAL LIGHT

D: NAGY Dénes

Cast: Szabó Ferenc, Bajkó László, Garbacz Tamás

(Hungary/Latvia/France/Germany, 2021) 103 min

Nagy Dénes Ezüst Medve-díjas alkotása nem egy egyszerű háborús történet. Az egyszerre éles és ködös fénybe burkolózó arcok olyanok, mintha sárral festették volna őket, ezzel is kifejezve az állandó erkölcsi dilemmával küzdő férfiak útját az ismeretlenbe. Mit kell tenni az életben maradásért? Milyen mértékben helyezhetik önmagukat előtérbe? Mennyire bűnös az, aki szörnyű eseményeknek lesz a szemtanúja, akkor is, ha azt nem ő maga okozta?  Ahogy egyre inkább elmosódik a jó és a rossz közötti határvonal a férfiaknak dönteni kell, hogy alkalmazkodnak, vagy helyesen cselekszenek.

PREMIER: 09.12. 21:00 Pressburger Q&A

  1. STRASBOURG 1518

D: Jonathan GLAZER

Cast: AndreyBerezin, BotisSeva, Ditta Miranda Jasjfi

(UK, 2020) 10 min

A Strasbourg 1518 című filmet az alig 500 éve Strasbourg polgárait „megfertőző” rejtélyes betegség, a táncpestis inspirálta. A film korunk legnagyobb táncosainak közreműködésével született a karantén idején, és Mica Levi hipnotikus zenéje teszi még inkább feledhetetlenné. A Strasbourg 1518 tükröt tart a modern kor nyughatatlan embere elé.

PREMIER: 09.14. 21:15 Uránia

REPETITION: 09.15. 21:15 Uránia

  1. CINEMABILITY: THE ART OF INCLUSION/FOGYATÉKKAL ÉLŐK A VÁSZNON: A BEFOGADÁS MŰVÉSZETE

D: Jenni GOLD

Cast: Ben Affleck, Gary Sinise, Jamie Foxx

(USA, 2018) 97 min

Magával ragadó történet a fogyatékkal élők filmes ábrázolásáról. A látványos dokumentumfilmből megtudhatjuk hogyan változtak a fogyatékkal élő karakterek Thomas Edison „Hamis koldusától” a „ForrestGumpig” és az „A bal lábamig”, de arra is fény derül, hogy miképp áll a szórakoztatóipar a fogyatékkal élő művészekhez. A rendező, Jenni Gold hosszú éveket töltött azzal, hogy elkéstíse ezt a filmet. Megérte.

PREMIER: 09.14. 21:15 Uránia

REPETITION: 09.15. 21:15 Uránia

  1. TINA

D: Daniel LINDSAY, T.J. MARTIN

Cast:Tina Turner, AngelaBassett, Carl Arrington

(USA, 2021) 118 min

Tina Turner bepillantást enged életének számos olyan pillanatába, amit eddig még soha nem láthattunk. A film az R&B királynőjétől, az 1980-as évek rekordokat döntögető hatalmas koncertjeiig kíséri végig az énekesnő karrierjét, megmutatja belső vívódásait és néhányat élete legszemélyesebb pillanataiból, hogy kirajzolja a modern zenetörténelem egyik legmeghatározóbb és legnagyobb hatású előadóművészének portréját.

PREMIER: 09.17.19:00 Uránia

REPETITION: 09.18. 21:30 Uránia

  1. TANTRUM

D: NAGY BORÚS Levente

Cast: Nagy Zsolt, Leila Ben Salem

(Hungary, 2021) 48 min

Károlynak rossz napja van. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ez Károly életének legrosszabb napja. A probléma, ami megnehezíti Károly életét, néhány évtizeddel ezelőtt kezdődött, szóval most a férfi egy dühös nagy monológba kezd, mely során visszatekint az idáig vezető út minden lépésére.

PREMIER: 09.17. 21:15 Uránia Q&A

  1. TITÁN / TITANE

D: Julia DUCOURNAU

Cast: Vincent Lindon, AgatheRousselle, GaranceMarillier

(France/Belgium, 2021) 108 min

Megmagyarázatlan bűncselekmény-sorozatot követően egy apa újra találkozik tíz éve eltűnt fiával. Titán: hőnek és korróziónak ellenálló, egyéb elemekkel ötvözve rendkívüli szilárdságú fém.

PREMIER: 09.17. 22:30 Pressburger

REPETITION: 09.18. 22:00 Pressburger

  1. A FELESÉGEM TÖRTÉNETE / THE STORY OF MY WIFE

D: ENYEDI Ildikó

Cast: LéaSeydoux, LunaWedler, Louis Garrel

(Hungary/Germany/France/Italy, 2021) 169 min

Störr Jakab, a holland hajóskapitány, rögvest megkéri Lizzy, az elragadó francia hölgy kezét, amint meglátja. Boldognak induló házasságuk azonban a meghitt pillanatok mellett gyötrelmes órákban is bővelkedik. A kapitány érzelmi hullámverései a féltékenység tűpontos természetrajzát és a férfi-nő kapcsolat feloldhatatlan ellentmondásait tárják elénk. Enyedi Ildikó új filmje Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett  regénye alapján készült.

PREMIER: 09.18. 17:00 Pressburger ZÁRÓFILM / CLOSING FILM

REPETITION: 09.18. 18:30 Uránia