CheckINN Revitalizátor

Hátizsákos turistaszállás a vasútnál és akvárium egy hajógyárban: barnamezős területeknek adnának új életet a CheckINN Revitalizátor pályázat győztesei

A hagyományos turizmus új dimenzióit felfedő innovációk kerültek előtérbe a CheckINN Revitalizátor pályázaton, ahol a hazai felsőoktatás tehetségei keresik a megoldást a rozsdaövezeti területek újrahasznosítására. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) közösen létrehozott pályázaton idén 30 csapat indult. A fődíjat az INDOOHÁZ ötlete kapta, akik hátizsákos szállásként adnának új életet az elhagyatott vasúti vízházaknak, a második helyezést pedig az A KVÁRium csapat érdemelte ki, akik lenyűgöző ökoturisztikai központot terveztek a Népszigeti Hajógyár területére.

A MOME szakmai támogatásával 2023 májusában második alkalommal indult CheckINN Revitalizátor ötletpályázat, amelynek célja felkarolni és ösztönözni a hazai felsőoktatási intézmények hallgatóit, hogy újrahasznosítási ötleteikkel járuljanak hozzá a rozsdaövezeti és barnamezős területek revitalizálásához. A pályázat keretében a hallgatók egyedülálló lehetőséget kaptak arra, hogy megmutassák kreativitásukat a turizmus, építészet és dizájn területén.

Az idei évben 11 egyetemről, közel 30 csapat szállt versenybe a 2×3 millió forintos fődíjért és a szakmai mentorálásért. A legtöbben a Széchenyi István Egyetemről, a MOME-ról és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemről jelentkeztek. A csapatok munkáját az idei évben Guba Sándor és Eke Dániel építészek, valamint Palicz Péter, turisztikai szakértő és Szvetnyik Kata prezentációs tréner segítette mentorként.

Meggyőződésem, hogy a most felnövő generáció tagjai képesek lesznek választ adni a 21. század legfontosabb kihívásaira, és formálják a világot, amelyben élni fogunk. Az ötletpályázatok sikere mindig az ott születő tervek bátorságában is mérhető: üdítő volt látni, mennyi egyedi, innovatív gondolat és vízió fogalmazódott meg a CheckINN Revitalizátor jelentkezőiben. A pályázat másik eredménye, hogy megmutatta, az intézmények és szakterületek közti együttműködés, a csapatmunka, a mentori támogatás, a közös gondolkodás milyen izgalmas projekteket hív életre” – fogalmazott Matheidesz Réka, a MOME vezérigazgatója, a szakmai zsűri egyik tagja.

A díjátadó eseményen a 9 legtöbb pontot elérő csapat élő prezentációt tartott a szakmai zsűri előtt, a zsűri pontozása alapján pedig a legmagasabb összpontszámot elérő két csapat kapott díjat, akik három-három millió forint ösztöndíjban részesülnek a CheckINN jóvoltából.

A fődíjat a vasúti vízházakból hátizsákos szállást álmodó INDOOHÁZ csapat nyerte: Dózsa Bercel, Molnár Bendegúz és Pálinkás-Szűcs Tilla. Ötletük, hogy a vasúti infrastruktúra mentén található egykori gőzmozdonyok víztározói – amelyek jelenleg funkciójukat vesztették – átalakíthatók az itthon egyre népszerűbbé váló hátizsákos turizmus számára megfelelő szállásokká.

Szeretjük felfedezni az országot, de sokszor nem találunk saját igényeinkhez passzoló szállást. Mindeközben a barnamezős területekből kiindulva, azonnal adta magát a vasút. A vasútmenti építményeket régóta figyelve rájöttünk, hogy ezek arra lettek teremtve, hogy szállásként szolgáljanak hátizsákos turistáknak” – mondták el az INDOOHÁZ csapat tagjai.

A második helyet a Népszigeti Hajógyár újrahasznosítását célzó „A KVÁRium” csapat szerezte meg: Balogh Árpád Mátyás, Fábián Kálmán és Kárász Blanka ötlete egy ökoturisztikai központ létrehozása a szigeten, így adva új életet a régi hajógyárnak arborétummal, akváriummal, étteremmel és rendezvényhelyszínekkel.

A nyertesek és a döntőbe jutó többi csapattag is további lehetőségeket és mentorálást kapnak a CheckINN alumni eseményein, fórumain, ahol számos turisztikai és építészeti szakértővel is megvitathatják ötleteiket, és a megvalósítás felé vezető következő lépéseiket.

A magyarországi rozsdaövezeti területek problémái évtizedek óta kihívást jelentenek. Az egykori elhagyatott gyárak és ipari létesítmények – revitalizációja kritikus fontosságú a fenntartható városfejlődés és a környezettudatosság szempontjából. Emellett az új funkciók és turisztikai lehetőségek felfedezése elősegíti a területek újjáélesztését és az ott élő közösségek életminőségének javulását. A CheckINN Revitalizátor pályázat lehetőséget teremt arra, hogy a fiatal tehetségek friss és innovatív ötleteikkel hozzájáruljanak a hazai turisztikai kínálat fejlődéséhez és a környezettudatos, fenntartható turizmus elősegítéséhez, ráadásul úgy, hogy a fiatalok koncepciói elhagyatott, rozsdaövezeti területeket töltenek meg élettel” – mondta Ilyés Noémi, a CheckINN programok szakmai vezetője.

További részletekért és a pályázat eredményeiért látogasson el a CheckINN honlapjára: https://revitalizator.check-inn.hu/