Budapesten is láthatók a Pulitzer-díjas fotós az új Volvo XC60 segítségével készített fotói

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Két hétig a MOM Parkban állítják ki az autóval készített képeket

Különleges fotókiállítás nyílt Budapesten, a MOM Park bevásárlóközpont nyitott tereiben: a háromszoros Pulitzer-díjas Barbara Davidson fényképész a világon elsőként, egy autó fedélzeti kamerái segítségével készített fényképsorozata érkezett Magyarországra. Korábban soha nem használtak fényképezőgépként autót, a Volvo felkérésére a neves fotós harminc felvételt készített új Volvo XC60 biztonsági rendszereivel, amelyek teljesen újszerű nézőpontból ábrázolják a dán fővárost, Koppenhágát. A sorozatot először Londonban állították ki, majd nemzetközi körútra indult, amelynek keretében a képek október 22-ig láthatók a MOM Park földszintjén. A „Szempillantások – XC60” című tárlatot Nánási Pál fotóművész és a kurátor, Virágvölgyi István nyitották meg kedden.

„Az életem, a szenvedélyem, hogy rögzítsem a pillanatot. Viccesen szoktam is magamról mondani, hogy én aztán tényleg minden helyzetben mindennel fotózom, ami a kezem ügyébe kerül. Így aztán lenyűgöz az ötlet, hogy az autóm kamerája fényképek készítésére is használható, nem csak a védelmünket szolgálja. Én is Volvóval járok, és kicsit fájlalom, hogy ez nem nekem jutott eszembe! Tulajdonképpen egy hatalmas fényképezőgépet vezetek! Őrület” – mondta Nánási Pál.

„A képek előtt megállva egy képzeletbeli Volvo volánja mögé ülünk: a fekete-fehér képeken a biztonsági rendszer által színes keretekkel kiemelt koppenhágai járókelők és kerékpárosok közel kerülnek hozzánk, hangsúlyozva ezzel az egymás iránti felelősségünket és igényünket a figyelemre” – mondta Virágvölgyi István, a kiállítás kurátora.

„A kollekció szerepe kettős. Egyrészt betekintést enged egy európai nagyváros mindennapjaiba, annak teljes pompájában; másrészt pedig rávilágít azokra az összetett környezetekre, amelyekben élünk. A Volvo XC60-hoz hasonló autók a kamerák és egyéb fedélzeti érzékelők segítségével teszik biztonságosabbá az életet a gyalogosok és a városi közlekedés egyéb résztvevői számára. Projektünk kapcsolatot teremt a művészet és a biztonság között, rávilágítva a modern technológia előnyeire” – mondta a Los Angeles Times egykori fotósa, az Emmy-díjjal is kitüntetett Barbara Davidson, aki a Volvo márkával szerzett korábbi tapasztalatai alapján vállalkozott a közös munkára.

„Nagyon is személyes kapcsolat fűz a Volvóhoz. Tinédzserként szenvedő alanya voltam egy súlyos közúti balesetnek. Az autó felborult, ami normális esetben végzetes következményekkel járt volna. Később elmondták, hogy csak azért éltem túl a balesetet, mert Volvóban utaztam” – emlékszik vissza Barbara Davidson.

Évente több mint 1,2 millióan veszítik életüket közlekedési balesetben világszerte. A Volvo közlekedésbiztonsági szemléletének alapját valós balesetek adják, amelyeket 1970 óta behatóan tanulmányoznak a márka közúti baleseti kutatócsoportjának szakemberei. Az így létrehozott, páratlanul értékes adatbázis birtokában a Volvo közlekedésbiztonsági mérnökei szisztematikusan arra törekednek, hogy minimalizálják vagy teljesen kiküszöböljék a potenciálisan halálos kimenetelű balesetek bekövetkezésének az esélyét.

A svéd autómárka elsőként 2008-ban, az első generációs XC60-hoz kínálta alapfelszerelésként City Safety névre keresztelt autonóm vészfékezési rendszerét. A rendszer csak Svédországban bizonyítottan akár 45 százalékkal csökkentette az ütközések előfordulásának számát.

„A Volvo Cars mindig is reális, praktikus megközelítésben foglalkozott a közlekedésbiztonság kérdésével. Feltett szándékunk, hogy nullára csökkentsük az új Volvo gépkocsiban súlyos vagy halálos balesetet szenvedő utasok számát. Ezen célkitűzésünket úgy nevezzük: Vision 2020” – mondta Malin Ekholm, a Volvo Cars biztonsági központjának alelnöke.

Az új generációs Volvo XC60 három olyan vadonatúj biztonsági funkciót vezetett be, amelyek szükség esetén a kormányzásba beavatkozva segítik a vezető munkáját. Az úttörő City Safety rendszert új Steer Assist (kormányerő-rásegítés) funkcióval egészítettük ki. Az Oncoming Lane Mitigation névre keresztelt új biztonsági rendszer kormányerő-rásegítéssel igyekszik elkerülni a frontális ütközést, míg a Volvo holttérfigyelő rendszere (BLIS) mostantól szintén Steer Assist funkcionalitással mérsékli a sávváltás során felmerülő ütközési kockázatot. Mindennek köszönhetően az új XC60 az egyik legbiztonságosabb szabadidőjármű az egész világon.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .