Bemutatkozik a GX9

Prémium technológia egy kompakt külsőben

Örökítse mag a világot egyedi kreativitásával

A Panasonic bemutatta új, kompakt és letisztult digitális, cserélhető objektíves tükör nélküli (DSLM) fényképezőgépét. A LUMIX GX9 fényképezőgéppel a felhasználók élénk, valósághű, valamint kiváló minőségű és felbontású képeket készíthetnek gyönyörű színmegjelenítéssel. A Panasonic DSLM fényképezőgépek terén szerzett bőséges tapasztalataira építkező GX9 számtalan fantasztikus funkcióval rendelkezik, és tökéletes választás a professzionális élményre vágyó amatőr fotósoknak. A Lumix GX9 kompakt méretével és a benne rejlő csúcstechnológiával tökéletes társa lesz azoknak, akik hamisítatlan utcai pillanatokat akarnak elkapni.

 

A 20,3 megapixeles, aluláteresztő szűrő nélküli Digital Live MOS képérzékelő gondoskodik róla, hogy a legapróbb részletek is látszódjanak és az optimalizált gradáció széles dinamikus tartományt biztosítson. A háromdimenziós színszabályozás egymástól függetlenül érzékeli a színárnyalatot, a telítettséget és a fényerőt, hogy gazdag színvilágot jelenítsen meg a képeken, a világos és a sötét részeken egyaránt, ami különösen előnyös az égbolt és az emberi bőr leképezésénél. A Venus képfeldolgozó rendkívül pontos, mégis természetes képeket állít elő. A GX9 többszörös zajszűrési eljárása pontosan azonosítja a zajt és megőrzi a részleteket, hogy a gyenge fényviszonyok között készített képek is tisztán jelenjenek meg.
Örökítse meg az apró, sokatmondó pillanatokat gyorsan, pontosan és átéléssel
A kontraszt autofókusz rendszer DFD (Depth From Defocus) technológiát alkalmaz, valamint kimagasló sebességet és pontosságot ér el, mivel a fényképezőgép és az objektív között 240 képkocka per másodperc1 sebességgel továbbítja a digitális jeleket. Ennek köszönhetően a LUMIX GX9 rendkívül gyors, körülbelül 0,07 másodperces2 autofókusszal és nagy sebességű, 9 képkocka/másodperc (AFS) / 6 képkocka/másodperc (AFC) sorozatfelvételi móddal rendelkezik, hogy a gyorsan mozgó témák is fókuszban maradjanak.
1 A kontraszt autofókusz és a DFD technológia együttes alkalmazása csak a Panasonic Micro Four Thirds objektívekkel működik.
2 AFS (egyszerű autofókusz) módban, széles végállásban H-FS14140 objektívvel (CIPA).
A különböző AF funkciók, mint amilyen az arc/szem felismerő AF (Face/Eye Detection AF) és a népszerű precíziós AF (Pinpoint AF) még sokoldalúbb használatot tesznek lehetővé, hogy a legkülönbözőbb felvételi körülményeknek is megfeleljenek. A fejlett, gyenge fényviszonyokra tervezett AF (Low Light AF) lehetővé teszi, hogy a fókuszt AF segédfény nélkül is rögzíteni lehessen a mozgó alanyon még gyenge fényviszonyoknál is, akár -4EV értékig. A Csillagfény AF segít, hogy a felhasználók autofókusszal készíthessenek éjszakai képet a csillagokról. A Lumix GX9 a kontrasztértékek kisebb AF területen történő pontos kiszámításával éri el ezt az eredményt.

A legjobb felvételek elkészítését egy új LVF (Live View Finder – élőképes kereső) segíti a LUMIX GX9-ben, amely 80 fokban dönthető felfelé, rendkívüli fotózási stílust lehetővé téve, különösen a szemmagasság alatti témáknál. Az élőképes kereső autofókusza a bekapcsolásától kezdve azonnal működésbe lép, hogy semmilyen fotólehetőségről ne maradjon le a felhasználó.  A 2760K képpont egyenértékű nagy felbontást és szinte 100%-os színmegjelenítést biztosító 16:9 széles képernyőjű LVF 1,39x / 0,7x (35 mm-es rendszerrel egyenértékű) nagyítást és 100% látómező-megjelenítést nyújt.

Az energiatakarékosság érdekében a fényképezőgép új funkciója automatikusan alvó üzemmódba kapcsolja a kijelzőt egy adott idő elteltével, ha azt érzékeli, hogy a felhasználó szeme eltávolodik a képkereső szemérzékelőjétől. A felhasználók a kioldógomb félig történő lenyomásával gyorsan visszaléphetnek a képkészítő üzemmódba. Az energiatakarékos LVF-nek köszönhető a hosszú akkumulátor-üzemidő, amely 3egy töltéssel körülbelül 900 kép készítéséhez elegendő.
3 A CIPA szabvány alapján a Panasonic által meghatározott vizsgálati körülmények között. Ha az alvó üzemmódba lépéshez meghatározott időtartam 1 másodperc.
Az új, 3,0 hüvelyk átmérőjű, 1240K képpontos, nagy felbontású, érintőképernyő 80 fokban dönthető felfelé és 45 fokban lefelé, hogy a fényképezőgépet magasan vagy alacsonyan tartva is lehessen képet készíteni. A Live View Boost a fényérzékenység kizárólag élő nézőképben való megnövelésével lehetővé teszi a kompozíció megtekintését akár teljes sötétben is.
Képstabilizáció – tökéletes képek úton-útfélen
A precízebb képek eléréséhez a LUMIX GX9 az 5-tengelyes Dual I.S. (képstabilizálás) technológiával csökkenti még hatékonyabban az elmosódást. A 2-tengelyes O.I.S. (optikai képstabilizáció) és az 5-tengelyes B.I.S. (készülékház képstabilizáció) egyesítéséből létrejövő 5-tengelyes Dual I.S. a nagyobb mértékű elmozdulásokat is képes semlegesíteni, így akár 4 fokozattal hosszabb záridővel4  is lehet fényképezni. A felhasználók még gyenge fényviszonyok között is elmosódás nélküli képeket és videókat készíthetnek széles és tele állásban is.
4 A CIPA szabvány alapján (Fordulás/Bólintás iránya: fókusztávolság f=32 mm [35 mm-es rendszer egyenértéke f=64], H-FS12032 objektívet használva.)
Az 5-tengelyes Dual I.S. képstabilizáció fényképeknél és videofelvételeknél is működik, beleértve a 4K videó üzemmódot is. A Panasonic LUMIX G DSLM fényképezőgépekhez széles választékban állnak rendelkezésre cserélhető digitális objektívek, amelyeknek nagy része kompatibilis a LUMIX GX9 5-tengelyes Dual I.S. képstabilizációjával5, a B.I.S. pedig akkor is semlegesíti a fényképezőgép elmozdulását, ha azt O.I.S. nélküli objektívvel használják.
5 Bizonyos objektívek használata firmware-frissítést igényelhet.
A bemozdulás okozta elmosódás csökkentése érdekében a Lumix GX9 zárszerkezete elektromágneses meghajtást alkalmaz, amely körülbelül 90%-kal6csökkenti a zárműködés keltette rezgéseket. Az utcai pillanatokra vadászó fotósok minél kevésbé akarják megzavarni a képek szereplőit, ezért számukra is előnyös, hogy a mechanikus zár hangját is csökkentették. Ráadásul néma üzemmódban a mechanikus zár helyett az elektronikus zár lép működésbe, minden hangot (AF, működés) kikapcsol a fényképezőgép, és egy fokozattal lejjebb veszi az AF segédfény és a vaku erősségét a speciális felvételi körülményekhez alkalmazkodva.
6 A LUMIX GX8-hoz képest
Fejlett 4K képességek
A LUMIX GX9 képes folyamatos, nagy felbontású 4K videókat készíteni 3840×2160 felbontással 30p / 25p (50 Hz-es terület) vagy 24p minőségben MP4 formátumban. A 4K technológia által nyújtott lehetőségeket kihasználva a felhasználók 30 képkocka/másodperces sebességgel 8 megapixel egyenértékű felbontásban örökíthetik meg a gyorsan tovatűnő pillanatokat, hogy aztán 4K FOTÓ-ban menthessék el a képeket.

Több száz kép közül a legjobb fotó kiválasztása most könnyebb, mint valaha, hála az új Auto Marking funkciónak. A funkcióval a felhasználó rögtön ahhoz a képhez ugorhat, amely egyértelműen eltér a sorozat többi képétől, ezzel lerövidül az ideális kép keresésével töltött idő.
A sorozatkompozícióval a felhasználó stromotion felvételeket (képsorozat egy képen) is készíthet rögzített géppel, több fénykép szintetizálásával, 4K FOTÓ funkcióval. Az alany mozgását visszaadó kép speciális retusálási folyamat nélkül is elkészíthető.
A Lumix GX9 utófókuszáló (Post Focus) funkciót is nyújt, amellyel a felhasználó a kép készítése után is kiválaszthatja, mely terület legyen fókuszban. Ez nagyon hasznos például makró fotózásnál, ahol kötött fókuszálásra van szükség, vagy amikor a hangsúlyokat kell változtatni a fókuszban lévő alany változtatásával.
A fókuszsorozat (Focus Stacking) funkcióval a felhasználók több utófókuszálással készített kép egyesítésével lehetőséget kapnak a mélységélesség utólagos módosítására is. A felhasználónak nem kell kötötten fókuszálnia fotózás közben, mert a fátyolosság szintjét vagy azt, hogy minden fókuszban legyen a képen a felvétel után is, meghatározhatja a fókuszterület kiválasztásával. Ez nagyon hasznos például a bogarakról, apró tárgyakról és más hasonló témákról készített makrofelvételeknél.
Ráadásul a Lumix GX9 4K FOTÓ üzemmódjában az új fénykompozíció (Light Composition) funkció is megtalálható. A fényképezőgép ilyenkor egyesíti a képeket és a nagyobb fényerejű pixeleket használja fel. Ezzel a funkcióval még ragyogóbb, drámaibb megjelenítéssel lehet megragadni például a tűzijátékokat vagy az éjszakai panorámákat.
A LUMIX GX9 emellett 4K élő vágás (4K Live Cropping) funkcióval is rendelkezik, amely stabil svenkelést vagy zoomolást kínál videofelvétel közben. A svenkelt felvételek készítésénél a zökkenőmentes svenkhatás eléréséhez nincs szükség különleges felszerelésre, például csúszkára, egyszerűen csak be kell állítani a látószöget. Be lehet állítani először a zoomolás utáni látószöget is, hogy a téma tökéletesen jelenjen meg a képen. A digitális működésnek köszönhetően a zoomolás közben is folyamatos a kép, mert a folyamat nem mozgatja a zoom lencséket.