A „béke olimpiájára” készül Dél-Korea

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Észak-Korea atomhatalommá válása ellen minden békés eszközt bevetne déli szomszédja, kiemelkedő lehet a 2018-as, a dél-koreai Phjongcshangban rendezendő téli olimpia jelentősége is – Jun Szun-gu, Dél-Korea külügyminisztériumának politikai ügyekért felelős miniszterhelyettese.

A béke téli olimpiáját rendezné meg Dél-Korea” – fogalmazott Jun Szun-gu, Dél-Korea külügyminisztériumának politikai ügyekért felelős miniszterhelyettese az Antall József Tudásközpont (AJTK) A kelet-ázsiai biztonsági helyzet és az észak-koreai nukleáris kérdés című panelbeszélgetésén. Dél-Korea ezzel a jelenlegi biztonságpolitikai helyzetben törekedne egy fordulópont elérésére, a diplomáciai kapcsolatok felvétele érdekében így nyitva északi szomszédja felé. Az olimpiai részvételre azonban eddig nem érkezett válasz Észak-Korea részéről – tette hozzá a miniszterhelyettes.

A Koreai-félsziget biztonsági helyzetét érintő legfontosabb esemény, hogy Kim Dzsong-un, észak-koreai vezető bejelentette, országa atomhatalommá vált. Az ország nukleárisfegyver-kísérletei nyugtalanító mértéket öltöttek, miközben ballisztikus rakétákkal akár az Egyesült Államok nyugati partvidékét is elérhetik már. Dél-Korea célja, hogy minden békés eszközt bevessen annak érdekében, hogy Észak-Korea ne legyen atomhatalom. Jun Szun-gu szerint a déli kormány számára a háború nem reális opció, mivel a becslések szerint egy ilyen fegyveres konfliktus akár 3-4 millió halálos áldozattal is járhat.

Dél-Korea továbbra is nyitott a párbeszédre északi szomszédjával, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne rendelkezne olyan stratégiákkal, amelyek egy esetleges agresszív fellépés esetén lépnek életbe” – tette hozzá. Jun Szun-gu úgy látja, Észak-Korea nukleáris fegyverkezésének oka lehet, hogy az ország vezetése ebben látja a hatalmi rezsim túlélésének lehetőségét, másrészt az észak-koreai nép felé így demonstrálhatják az erőt és az eredményeket, harmadrészt pedig, mivel a félsziget északi része gazdasági teljesítményben, illetve a konvencionális hadseregek szintjén nem versenyezhet a délivel, ezért Phenjan célja, hogy bizonyos fokú katonai paritást érjen el déli szomszédjával a nukleáris fegyverekkel.

A miniszterhelyettes szerint Észak-Kelet-Ázsia összetett, paradox biztonságpolitikai helyzetének oka, hogy bár a régió országai gazdasági szempontból kölcsönösen függnek egymástól, biztonsági és politikai oldalon nem valósul meg ugyanez a dinamika. Emellett a térségre a legnagyobb hatást gyakorló két nagyhatalom, Kína és az Egyesült Államok külpolitikai törekvéseinek változása is jelentősen befolyásolja az ottani helyzetet.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .