Befejeződött a lovasterápiás konferencia és továbbképzés Sarlóspusztán

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány idén is megtartotta kéthetes őszi lovasterápiás továbbképzését Sarlóspusztán, 2017. október 16. és 28. között.

A továbbképzés első napjaiban az elméleti és gyakorlati lovasvizsgára készítették fel a jövendő terapeutákat és oktatókat.  A sikeres vizsgához díjlovas programot kellett bemutatni és ugrópályán kellett végigmenni a résztvevőknek, valamint bizonyítaniuk kellett elméleti felkészültségüket is.

A lovasvizsgákra október 19. és 21. között került sor. A hivatalos vizsgáztatók régi ismerősök már, a Német Lovas Szövetségtől érkezett Isabelle von Neumann-Cosel és Laura Wolf.

A bázis vizsgát 6 fő, az RA5-ös lovasvizsgát 2 fő, az RA4-es lovasvizsgát 10 fő teljesítette sikeresen.

Izgalmas volt a szombati nap, mert nem csak a lovasvizsgákat zártuk le, hanem ezen a napon kezdődött az MLTSZ megalakulásának 20. évfordulója alkalmából szervezett háromnapos nemzetközi szakmai konferencia is. A konferencián 12 ország képviseltette magát, összesen 31 előadás hangzott el magyar és külföldi szakemberektől.

A konferencia programja változatos volt és izgalmas, a résztvevők előadásokat hallhattak a pszichológiai lovasterápiáról, gyógypedagógiai lovaglásról és lovastornáról, a hippoterápiáról, lovardák és istállók tervezéséről, a para-díjlovaglásról, lovasterápiával foglalkozó intézményekről, terápiás lovak kiképzéséről, lovasok edzéséről, oktatásáról. A szakmai programot egy „Rajzoló” című workshop is színesítette, melynek keretében a résztvevők megtapasztalhatták a lovas és művészetterápiás elemek ötvözésének lehetőségét.

Október 24-én a „Lovasterapeuta képzés hippoterápia szakágon” elnevezésű képzésben részt vevő hallgatók szakmai záróvizsgája kezdődött a betegvizsgálattal és a próbaterápiával. Ezt követte a hallgatók elméleti és gyakorlati záróvizsgája. Az idei évtől néggyel több lovasterapeuta fog tevékenykedni hazánkban, közülük ketten a gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna, egy fő a hippoterápia és egy fő a pszichológiai lovasterápia területén.

Szintén október 24-én kezdődött meg az MLTSZ szervezésében az „Alapozó ismeretek a lovasterápiáról” című képzés első moduljának oktatása 9 fővel.

Nagy örömünkre szolgál, hogy az idei évben a Szövetség el tudta indítani a „Lovasterapeuta pszichológiai lovasterápia szakágon – Lovasterapeuta képzés pszichológiai lovasterápia szakágon – SzPk-00067-16-01 6 02 4/1” képzést 7 fővel.

Az idén segítő tanfolyamot is indított a Szövetség, melynek résztvevői szombaton tettek sikeres záróvizsgát.

A továbbképzés második hete a lovasok számára is sok izgalmat tartogatott, hiszen Isabelle von Neumann-Cosel és Susanne von Dietze – mindketten 24 ismert és sikeres lovaskönyv szerzői – lovasedzők segítségével edzőtábort vezettek. Az edzőtábor fő témája a lovas ülése és a lovas által adott segítségek hatása volt.

Úgy gondoljuk, hogy nagyon sikeres, összetett, szakmailag tartalmas programokat sikerült összeállítanunk az elmúlt két hétben, terveink szerint ez így lesz jövő ősszel is.