Az új otthon még álom marad 2024-ben

Januártól ugyan felélénkítheti a lakáshitelek iránti keresletet, hogy a 7,3 százalékos thm-plafon miatt a 6 százalékos bűvös határ közelébe csökkenhet a lakáshitelek kamata, ám az új lakások építésében (és finanszírozásában) még hónapokig eltarthat, amíg a piac magára talál. Közel évtizedes mélyponton van a kiadott lakásépítési engedélyek száma – emlékeztet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.
 
Sanyarú év elé nézhet a lakásépítési piac és ezen az év nagy részében nagy valószínűséggel az sem tud komolyan segíteni januártól az új thm-plafon rendelet értelmében az egymással versenyző bankoknál akár 6 százalék alatti induló kamattal lehet majd lakáshitelt felvenni. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője arra emlékeztetett, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 első három negyedévében a megépült új lakások száma alig lépte át 10.800 darabot, amely 21 százalékos visszaesést jelent a 2022-es év hasonló adatához képest. 

Közel évtizedes mélypontAzt, hogy a jövő sem túl kedvező, azt a BiztosDöntés.hu szakértője szerint az egyértelműsíti a kiadott építési engedélyek alapján, hogy 2024 során még kevesebb lesz a potenciálisan megvásárolható új lakás a piacon, hiszen az építési engedélyt kapó lakások száma az idei év első kilenc hónapjában 14.900 alatt maradt, amely mérték 43 százalékkal kevesebb, mint a 2022-ban szeptember végéig kiadott új építési engedélyek és bejelentések száma volt. A legkomolyabb gondot az jelenti, hogy a III. negyedévben mindössze 4.014 lakás kapott építési engedélyt – ilyen alacsony szinteken utoljára 2015-ben járt a piac. 

A hitelpiac az építők lakmuszpapírjaGergely Péter szerint a lakásépítőknek el kell hinniük, hogy a kereslet valóban megélénkül a lakáspiacon, aminek viszont elengedhetetlen feltétele lenne a hiteldinamika felfutása. Márpedig ezen a téren még az amúgy is gyengén muzsikáló hazai lakáshitelezésen belül is nagyon rosszul áll az új lakások finanszírozása. 

A bizonytalan gazdasági környezetben az emelkedő hitelkamatok miatt lényegében megszűnt az új lakások hitelezése: az év első 10 hónapjában alig több mint 42 milliárd forint értékű új lakás vásárlására/építésére szóló hitelszerződés kötöttek a családok a pénzintézetekkel, ami kevesebb mint ötöde a tavalyi év 215 milliárd forintot közelítő értékének. 

A több, mint 80 százalékos visszaesés annak fényében kirívóan gyenge, hogy ugyanezen időszak alatt a lakáshitel állomány „csak” 60 százalékkal zuhant. A statisztikákból jól látszik, hogy utoljára idén márciusban volt példa arra, hogy az adott hónapban folyósított lakáshitelek több, mint 10 százalékát tették ki az új lakások finanszírozás ára fordítódó kölcsönök – ilyen alacsony új lakás finanszírozási indexet 2017-ben mértek utoljára. 

A BiztosDöntés.hu szakértője arra emlékeztet, hogy a legfrissebb döntés értelmében 2024. januárjától 7,3 százalékra csökkenő thm-plafon mellett a banki verseny elhozhatja a 6 százalék körüli lakáshitel kamatokat, amely az elmúlt évtized tapasztalatai szerint az a határérték, amely szinten a háztartások újra megjelenhetnek a lakáshitel piacon. A lakásépítési boom 2017-ben azt követően indult el, hogy a lakáshitel kamatok 6 százalék közelébe szelidültek – emlékeztetett a szakértő.

A zöld otthonok kamata csökkenhet először nagyotRáadásul a bankok jó eséllyel először a modern, fenntartható új lakások finanszírozására adnak majd alacsonyabb kamatozású hiteleket. Gergely Péter szerint egyrészt erre sarkallja őket a szabályozók, elsősorban a Magyar Nemzeti Bank által előírt zöld célkitűzések elérése, de saját maguk jól felfogott érdeke is az, hogy modern lakásokat finanszírozzanak, hiszen ezek az ingatlanok minden ingatlanpiaci és jövedelmi turbulenciát jobban át tudnak vészelni, a stabil kereslet miatt értékállóságuk biztosabb. 

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint a banki versenyben a jelenlegi átlagosan 50 bázispontnál sokkal magasabb, akár 100-150 bázispontos kedvezményeket is jelenthet majd, ha a hitelt fenntartható lakás finanszírozására igénylik majd a családok. 

A fentiek tehát óvatos bizakodásra adhatnak okot, de ettől még – emlékeztet Gergely Péter a kiadott építési engedélyek közel évtizedes mélypontjára – a következő hónapok még egészen biztosan nem az új lakások építésének (és hitelezésének) aranykönyvébe írott lapok lesznek.