Az LG megkezdi 8K felbontású OLED és nanocellás televízióinak globális értékesítését

Az LG 8K kijelzői meghaladják a felbontásra vonatkozó iparági szabványok elvárásait

Budapest, 2019. szeptember 3. — Az LG Electronics (LG) megkezdi a világ első 8K OLED (88Z9-es modell) és 8K nanocellás (75SM99-es modell) televízióinak globális értékesítését, elsőként Németország, Franciaország, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Ausztrália piacaival. A 8K technológia piacán vezető pozícióra törekvő LG 8K felbontást kínáló televízióinak egyik különlegessége, hogy nem csak teljesítik, de meg is haladják az elismert Nemzetközi Kijelző-mérésügyi Bizottság (ICDM) által létrehozott IDMS (Information Display Measurements Standard) szabvány feltételeit. A szabvány szerint a kijelző felbontása nem csak a felbontás megjelenítéséhez szükséges pixelszám elérésén vagy meghaladásán múlik, hanem azon is, hogy ezek a pixelek megfelelően megkülönböztethetők-e egymástól.

Az ICDM definiálta a kontrasztmoduláció (Contrast Modulation, CM) fogalmát, amelynek százalékos értéke pontosan és számszerűen írja le a szomszédos pixelek megkülönböztethetőségének mértékét. Az ICDM elvárásai szerint egy televízió kijelzőjének ahhoz, hogy pixelszám szerinti felbontását valóban képes legyen megjeleníteni, a rá jellemző kontrasztmoduláció értéke meg kell, hogy haladja képek esetén a 25, szöveges tartalmak esetén pedig az 50 százalékot. Ennélfogva azok a 8K televíziók, melyeknek CM értéke nem éri el ezeket a százalékos értékeket, nem szolgáltatnak valódi 8K felbontást, hiába biztosítják a megfelelő (7860 x 4320) pixelszámot. Az univerzálisan elfogadott iparági szabványok kapcsán lefuttatott tesztek szerint mind az LG SIGNATURE OLED 8K, mind pedig az LG 8K NanoCell TV kontrasztmodulációs értéke a 90 százalékos tartományba esik, ezzel garantálva a nézők számára a 8K tartalmak legapróbb részleteinek valódi élményét.

Az LG páratlan kijelzőtechnológiáinak köszönhetően az LG 8K televíziói gyönyörű részleteket és élénk, valósághű színeket jelenítenek meg. A világ első 8K OLED – és az LG eddigi legnagyobb – televíziójaként a 88 hüvelykes LG SIGNATURE OLED 8K TV (88Z9-es modell) 7680 x 4320, azaz 33 millió önálló fénykibocsátásra képes pixelével 8K Ultra HD felbontást kínál, amely a Full HD tizenhatszorosa, és az UHD televíziók felbontásának négyszerese. Az idei iF Design Award és Red Dot Award nyertese, az LG SIGNATURE OLED 8K csiszolt alumínium talpával és szinte keret nélküli kialakításával visszafogott, minimalista megjelenést kapott, erőteljes hangzásáról pedig egy 80 W-os hangrendszer gondoskodik.

Az LG 75 hüvelykes, nanocellás 8K televíziójának kijelzője szintén lenyűgöző képi részleteket és kontrasztarányt kínál, a nanocellás kijelzőtechnológia pedig élénk színek széles skálájának megjelenítését teszi lehetővé. A Nano Color funkció a képet megzavaró elemek kiszűrésével fokozza a színvisszaadást, a Nano Black pedig – a 8K-ra optimalizált FALD (Full Array LocalDimming), azaz a pixelzónákat külön-külön kezelő háttérvilágítás révén – a televízió háttérvilágításának precíz vezérlésével mélyebb feketéket és nagyobb kontrasztarányt biztosít.

Mindkét 8K televízió hatékony 8K felskálázást és továbbfejlesztett, a korábbi négy helyett immár hat lépésből álló zajszűrést alkalmaz, így a 8K képmegjelenítés az eredetileg 4K (3840 x 2160 pixeles) vagy Full HD (1920 x 1080 pixeles) felbontású tartalmak esetében is gördülékeny marad. A televízió teljesítményét az LG második generációs α (Alpha) 9 Gen 2 8K intelligens processzora támogatja, amely gépi mélytanulási algoritmust alkalmazva, egy külső adatbázis használatával azonosítja a lejátszott tartalom típusát, és annak optimalizálásával javít a kép- és hangminőségen. A processzor a fényerő szintjét a beltéri környezet jellemzőinek elemzése nyomán állítja be, így a képek mindig jól kivehetőek maradnak a képernyőn.

A televíziók által kínált vizuális élményt gazdag házimozi-hangzás teszi teljessé. Egy, a készülékekbe épített intelligens algoritmus 5.1-es térhatású hangzássá képes alakítani a kétcsatornás hangot, az így létrehozott hárodimenziós hangtér pedig valosághű, élettel teli hatást kölcsönöz a filmeknek, zenéknek és sporteseményeknek. Mindkét készülék WiSA-kompatibilis, azaz vezeték nélkül is tömörítetlen 16 bites minőségben és akár 5.1 csatornán kínál Dolby Atmos hangzást az otthoni filmnézéshez.

A garantáltan emlékezetes házimozi-élményért az LG 8K OLED és 8K nanocellás televíziói beépítve kínálják a Cinema HDR technológiát, amely magában foglalja a Dolby Vision, a Technicolor által 4K és HLG formátumokra kifejlesztett Advanced HDR és az akár 8K felbontású tartalmak esetén is alkalmazható HDR 10 technológiák támogatását.

Az LG 8K televíziói hosszú távon is időtállóak maradnak a beépített, a HDMI 2.1 specifikációit támogató négy csatlakozóval, melyek másodpercenként 60 képkockaával jelenítik meg a 8K tartalmakat. Az LG 8K televíziói az automata alacsony késleltetési móddal (automatic low latency mode, ALLM), a változó képfrissítési rátával (variable refresh rate, VRR) és az eARC audioszabvánnyal is kompatibilisek.

A még magasabb szintű kényelem érdekében mind a 88Z9, mind pedig a 75SM99 modellek megkapják az AirPlay2 és HomeKit támogatást, amely több mint 140 piacon lesz elérhető.

Egyes piacokon a televíziók beépítve kínálják majd a Google és az Amazon hangalapú asszisztenseit, melyekkel a készülékek és az azokhoz kapcsolt okoseszközök könnyedén, egyszerű hangparancsokkal irányíthatók, megkönnyítve a felhasználók számára bármilyen információ beszerzését.

Az új 8K televíziók jól jelzik elkötelezettségünket a kijelzőipar szabványainak megfelelő, valódi 8K képminőség mellett” — mondta Brian Kwon, az LG szórakoztató elektronikai és mobilüzletágának elnöke. Az LG 8K OLED és nanocellás televíziói nem csupán még több pixelből álló kijelzők, de a legfrissebb kijelzőtechnológiáinkat egyszerre felvonultató okoseszközök is.”