Az idén korábban indult az albérletpiac

     Az albérletpiac élénkülése idén a korábbi éveknél hamarabb, még az egyetemi ponthatárok július végi kihirdetése előtt beindult – közölte legfrissebb elemzését az MTI-vel az ingatlan.com.

    A közlemény szerint az ingatlanforgalmazó saját adatai alapján éves összevetésben júniusban 5, júliusban 7 százalékkal nőtt a kínálat, így jelenleg közel 12 ezer kiadó lakásból válogathatnak a bérlők. A kereslet április óta Budapesten több mint 7 százalékkal nőtt éves összevetésben.


    Az albérletpiac keresleti-kínálati oldalának tavaszi élénkülése mögött a fokozatos drágulás áll. A KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint a lakbérek országosan 15 százalékkal lettek magasabbak tavalyhoz képest – idézte a közlemény Balogh Lászlót.


    Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kiemelte: tulajdonosok az országos és budapesti átlagos lakbérek növekedése miatt emelést terveznek és ezért sok bérlő kereshet olcsóbb megoldást, miután a következő hetekben, hónapokban lejár a bérleti szerződésük.


    Úgy vélte: azzal, hogy a ponthatárhirdetés előtt magasabb fordulatszámra kapcsolt az albérletpiac mégsem jelent hátrányt a bérlők számára, mert így még az egyetemisták rohama előtt találhatnak maguknak megfizethetőbb lakást. A lakástulajdonsok pedig azzal számolnak, hogy heteken belül indul az egyetemisták rohama az albérletekért és az élénkülő piacon a korábbinál magasabb bérleti díjért tudják kiadni a kiürült lakásokat.