Az Ericsson eredményeit 5G technológiai innovációs díjakkal ismerték el

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

A közelmúltban az Ericsson két díjat is nyert 5G technológiai innovációért: az egyiket az 5G Radio Dot berendezésért, míg a másikat az IBM-mel közösen az 5G-hez használt 28 GHz frekvenciás, teljes rádió front-end megoldásért.

Az Ericsson múlt hónapban bemutatott 5G Radio Dot berendezése, a világ első beltéri, kiscellás 5G megoldása nyerte a mobiltechnológiai innovatív áttörésekért járó GTI Award díjat 2018-ban.

Az Ericsson emellett az IBM Watson Research Centerrel közösen megkapta az ISSCC Lewis Award díjat is az 5G-hez használt 28 GHz-es teljes rádió front-end megoldás kidolgozásáért. A rangos díjat az Ericsson most első alkalommal kapta integrált chiptervezésért.

Az Ericsson 5G NR Radio Dot rendszere az új 3GPP 5G standard szerint működik. Egyszerű upgrade megoldást kínál 4G-ről a meglevő beltéri hálózati infrastruktúra felhasználásával. Az 5G Radio Dot több mint jövőbiztos: maga a beltéri hálózatok jövője. A beltéri hálózatokon 2Gbps feletti sebességet biztosít, és támogatja az új és most megjelenő, szigorú késleltetési és sávszélességi előírásokat támasztó ipari alkalmazásokat például a bányászat, a gyártás és az egészségügy terén.

A GTI csoporthoz tartozó szolgáltatók már érdeklődésüket fejezték ki az 5G 2019-ben és 2020-ban történő bevezetése iránt. Az önálló (standalone) 5G NR alapú, első kereskedelmi hálózatok várhatóan jövőre kezdik meg működésüket, a szélesebb körű hálózatfejlesztés 2020-tól várható.

Forradalmi újítások az 5G mmWave és a fejlett antenna megoldások terén

Néhány héttel ezelőtt az Ericsson és az IBM közösen elnyerte az ISSCC (International Solid State Circuit Conference) 2017 Lewis Winner díjat a 2017. februárban bejelentett rendkívüli kutatási áttörésért. A két társaság kompakt szilíciumalapú chipet, azaz rádiófrekvenciás integrált áramkört (RFIC) készített 28 GHz frekvencián, ehhez fázisvezérelt antennasor modult (PAAM) fejlesztett, amely négy chipet integrál magába, és a jövőben felhasználható lesz az 5G bázisállomásokban.

A technológia jövőbeni elterjedése szempontjából döntő tényező a készülék mérete, tömege, költsége és teljesítménye. Az IBM és az Ericsson által közösen fejlesztett berendezés – a világ első 28 GHz frekvencián működő, szilíciumalapú milliméteres hullámhosszon működő (mmWave) PAAM modulja – e téren komoly előrelépést jelent. A PAAM modul mérete mindössze egy átlagos okostelefon méretének a fele; a kis méret feltétlenül szükséges a készülék széleskörű elterjedéséhez, különösen beltéren és sűrűn lakott városi körzetekben. A PAAM egyszerre két antennanyalábot képes működtetni, így kétszer annyi felhasználót tud egy időben kiszolgálni – biztosítva az új technológia hatékonyságát és gazdaságosságát.

Ez a technológia szolgált alapul a szolgáltatókkal végzett globális 28 GHz 5G kísérletekhez.

 

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .