Az ENSZ a játék fontosságát jelzi a játék hivatalos nemzetközi napjának elfogadásával

  • A globális partnerek sikeresen felszólították az ENSZ-t, hogy fogadjon el egy nemzetközi játéknapot a gyermekek játékhoz való jogának védelme és védelme érdekében.
  • A játék nemzetközi napja június 11-én lesz, a nyitóünnepség pedig 2024-ben lesz.
  • 36 országban több mint 25 000 gyermeket vizsgáló globális kutatás azt mutatja, hogy a gyerekek 73%-a nem hiszi el, hogy a felnőttek komolyan veszik a játékot – és azt, hogy ez hogyan segítheti őket a tanulásban*.

Exkluzív LEGO podcastok a Begurulva (spotify + youtube) és a podCARs (spotify + youtube) csatornáinkon!
Hallgass ránk!

A játék minden gyermek alapvető joga. Mégis, gyakran elfelejtik a játék fontosságát a gyermekek élethosszig tartó képességeinek fejlesztésében. Mivel a felnőttek mindössze 30%-a tudja, hogy a játék alapvető születési jog, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) fogadott el 1989-ben**, sürgősen újra napirendre kell helyezni a játékot.

Ennek az ambíciónak az előmozdítása érdekében a globális szervezetek, a játékszakértők és – ami a legfontosabb – maguk a gyerekek és fiatalok elkötelezett hálózata felszólította az ENSZ tagállamait, hogy támogassák a játék nemzetközi napjáról szóló határozatot. A LEGO Csoport, a LEGO Alapítvány és a mozgalom többi alapító tagja büszkén jelenti be, hogy az ENSZ Közgyűlése elfogadta ezt a nemzetközi figyelemnapot.

Niels B. Christiansen, a LEGO Group vezérigazgatója így nyilatkozott az örökbefogadásról: „Úgy gondoljuk, hogy minden gyermeknek részesülnie kell a játék erejéből. Több mint 90 éve támogatjuk a gyermekek játékhoz való jogát, hiszen tudjuk, hogy ez megváltoztathatja az életeket. Erősíti a családi kötelékeket, és segít a gyermekeknek alapvető készségeik fejlesztésében és teljes potenciáljának kibontakoztatásában. Az elmúlt két évben megrendeztük saját játék világnapját, hogy megünnepeljük a játék fontosságát. Izgatottan várjuk, hogy ezt egy globális mozgalommá alakíthassuk, hogy partnereinkkel együtt még több gyermeket bevonhassunk és hatást érjünk el. Az, hogy az ENSZ elfogadta a játék nemzetközi napját, bizonyítja a játék erejét, valamint annak szükségességét, hogy közösen védjük és védjük a gyermekek játékhoz való jogát.”

Sidsel Marie Kristensen, a LEGO Alapítvány vezérigazgatója hozzátette: „A LEGO Alapítványnál az a törekvésünk, hogy a gyerekek kreatív, élethosszig tartó tanulókká váljanak, akik boldogulnak a folyamatosan változó világban. Tudjuk, hogy a játék felkelti a kíváncsiságot, felkelti a kreativitást, felszabadítja az alapvető készségeket, javítja a jólétet és inspirál egy egész életen át tartó tanulási utat. A játék a gyermekek szuperereje, de nem minden gyermek tapasztalja meg a játék általi tanulás előnyeit. Mindannyiunk számára az a kihívás, hogy a játékot minden gyermek valóságának részévé tegyük. A Nemzetközi Játéknap a gyermekek játékhoz való jogának fontos elismerése. Dolgozzunk együtt annak érdekében, hogy minden gyereknek legyen tere és ideje játszani, és olyan szuperhősnek lenni, amilyen.”

A játék soha nem csak játék

A játék univerzális, és a gyerekek természetes lelkesedését és kíváncsiságát erősíti a tanulás iránt. Megtanítja őket felfedezni és csodálkozni, összekapcsolni ötleteiket és tapasztalataikat, és mélyebben megérteni a világot. Amikor a gyerekek játszanak, alapvető életkészségeket fejlesztenek ki, amelyek alapvetőek saját és a társadalom fejlődéséhez.

Amine, a Gyermek- és Ifjúsági Tanácsadó Csoport tagja, Franciaország azt mondta: „A játék nem csak szórakozás. Ez emberi természetünk elengedhetetlen része. A játékon keresztül tanulunk, fejlődünk és olyan készségeket fejlesztünk, amelyek alakítják a jövőnket.”

Ez az oka annak, hogy a Nemzetközi Játéknap szervezeti hálózata elkötelezett amellett, hogy generációkon keresztül mozdítsa elő a gyermekek globális játékmozgalmát. A munkát a LEGO Group és a LEGO Alapítvány kezdeményezte az ADEA, ARUP, BRAC, Change X, Concerned for Working Children, Eurochild, Hasbro, INGKA, International Play Association, IRC, KidZania, NIKE inc., PEDAL, Plan együttműködésében. International, Right To Play International, Save the Children, Sesame Workshop és a Mattel Children’s Foundation.

A mozgalom további globális meglátásokra támaszkodik, amelyekből kiderül, hogy átlagosan minden ötödik gyerek (59%) szeretne többet játszani, mint most, míg a gyerekek közül négyből (79%) szeretne többet játszani. szüleik vagy gondozójuk. A kutatás azt is kimutatta, hogy a gyerekekből tízből nyolc (78%) azt mondja, hogy a felnőttek nem mindig tartják fontosnak a játékot, és tízből hét (73%) nem hiszi el, hogy a felnőttek játszanak – és hogyan segíthet ez nekik a tanulásban – Komolyan*.

A világnak több játékra van szüksége

Az UNICEF becslései szerint világszerte 160 millió gyerek dolgozik ahelyett, hogy játszana vagy tanulna*. A gyerekek azonban még a legsötétebb pillanataikban is visszatalálhatnak a reményhez, az egészséghez és a boldogsághoz a játékon keresztül.

Az ENSZ-határozat elfogadása a játékra összpontosító napról egy lépéssel tovább viszi a gyermekek jogait. Egyesítő pillanatot teremt globális, nemzeti és helyi szinten, hogy felhívja a játék fontosságát a gyermekek tanulása és jóléte szempontjából központi jelentőségűvé – a játékhoz szükséges idő, játéktér és a minőségi játék támogatásának biztosítása prioritást élvez.

A Nemzetközi Játéknap partnereinek koalíciója azt ünnepli, hogy ezt a fontos mozgalmat ratifikálták, elismerve a játék valódi erejét a legmagasabb politikai szinten. Mindenkit meghívunk, hogy csatlakozzon hozzánk a játék erejének megünnepléséhez idén június 11-én, és ezt követően minden évben.