Az emberközpontú, hibrid AI új lehetőségeket nyit meg

A technológiai fejlődés egyik legizgalmasabb pillanatához érkeztünk el, beköszöntött az AI mobilok korszaka, amelyet a Samsungnál a Galaxy S24 széria Galaxy AI funkcióinak bevezetése nyitott meg.

Tudtad?

Mobilélmények hibrid AI-megközelítéssel

Annak érdekében, hogy a generatív AI technológia előnyeit a Galaxy S24 sorozatban is mozgósíthassuk, a mesterséges intelligencia integrálásánál hibrid megközelítést alkalmaztunk. Az AI rengeteg lehetőséget kínál, és úgy véljük, hogy a mobileszközök jelentik az elsődleges hozzáférési pontot ezek kiaknázásához, hiszen a felhasználók világszerte leginkább a telefonjukra támaszkodnak a mindennapi ügyeik intézésekor – mondtaWon-joon Choi, a Samsung MX (Mobile eXperience) üzletág K+F központjának alelnöke és vezetője. – A mobileszközök alapvető szerepüknél fogva rendkívül személyes tárgyak, amelyeket az emberek számos kulcsfontosságú vagy emlékezetes pillanatban használnak. Ezeket a szokásokat ismerve hisszük, hogy az okostelefonok feladata, hogy segítségükkel a felhasználók a még többet hozhassanak ki a fontos pillanatokból, egyszerűbben és még intuitívabb módon.”

Az adatvédelem és a magánélet jelentőségét szem előtt tartva a Samsung teljes körű választási lehetőséget és irányítást biztosít a felhasználóknak afelett, mit osztanak meg és mit kezelnek bizalmasan. A vállalat hibrid megközelítése kiemelkedően praktikus és megbízható megoldást adhat mindezen igények kiszolgálására. Egyensúlyt biztosít az eszközön lévő mesterséges intelligencia azonnali reakciókészsége és az extra adatvédelmi biztonsága, valamint az iparágvezető partnerekkel kötött nyílt együttműködéseknek köszönhetően a felhőalapú mesterséges intelligencia sokoldalúsága között, számos olyan egyéb funkciót kínálva, amelyre a mindennapi életben a felhasználóknak szükségük lehet.

Lehetőségek kiterjesztése az eszközre telepített mesterséges intelligenciával

Mivel a telefonhívás az okostelefonok legalapvetőbb feladata, ugyanakkor a kommunikáció bizalmas és személyes formája, a Galaxy S24 szériával bevezetett Élő fordítás1 funkció eszközön belüli mesterséges intelligenciával segít a nyelvi akadályoktól mentes biztonságos, privát kommunikáció biztosításában.

Ahhoz, hogy ez a funkció valósággá válhasson, a K+F részlegünk kivételes együttműködésben dolgozott, amely valóban a legjobbat hozta ki a csapatból. Az AI nyelvi modellek megfelelő méretének meghatározásától egészen az életszerű forgatókönyvek kidolgozásáig és a tesztelésig: az MX üzletágunk K+F szervezetei újabb és újabb kihívásokkal küzdöttek meg, és túllépték a lehetségesnek vélt határokat annak érdekében, hogy hogy ez a funkció teljes egészében az eszközön futhasson” – mesélte a fejlesztésről Won-joon Choi.

A Samsung nemzetközi K+F-hálózatai, amelyek a kiemelkedő tehetségek gondozásáért és az alapvető technológiák fejlesztéséért felelősek az egyes régiókban, szintén kulcsszerepet játszottak. A Samsung kutatóközpontjai világszerte, többek között Lengyelországban, Kínában, Indiában és Vietnámban a Galaxy AI által támogatott nyelvek fejlesztésén és bővítésén dolgoztak. A nyelveket folyamatosan kulturális, aktuális és lokális hatások érik, így a helyi K+F irodák szerepe még fontosabbá vált a nyelvi korlátok lebontásában és a természetesebb kommunikáció megteremtésében.

A vállalat a Galaxy AI erejét hamarosan saját hívóalkalmazásán túl is kiterjeszti: az Élő fordítás további, harmadik féltől származó üzenetküldő alkalmazásokon belül is elérhetővé válik, ezzel is támogatva a hanghívásokat.

Mivel ezt a funkciót a Samsung beépítette a készüléken lévő AI nyelvi fordítási modelljébe, a felhasználók adataikat biztonságban tudva tapasztalhatják meg az akadálymentesebb kommunikációt, nem kell azon aggódniuk, hogy az Élő fordítás használata során személyes adataikat telefonjukon kívül is megosztják.

Arra számítok, hogy egyre több AI funkciót építenek be a mobileszközökbe, ahogy a legújabb chipek – különösen az NPU-k – intelligens számítási teljesítménye, valamint további technológiák is rohamos gyorsasággal fejlődnek. Ez lehetővé teszi majd, hogy egyre több felhasználó számára elérhetővé váljon az AI, kényelmesebbé téve a mindennapokat, miközben még nagyobb nyugalmat biztosít” – tette hozzá a Samsung MX (Mobile eXperience) üzletág K+F központjának alelnöke és vezetője.

A holnap igényei szerint fejlődő Galaxy AI már ma

A Galaxy AI bevezetése a Galaxy S24 sorozattal csak a kezdet volt. Annak érdekében, hogy új és egyedülálló mesterséges intelligencia alapú szolgáltatást nyújthassunk, tovább optimalizáljuk a Galaxy AI-élményt a hamarosan megjelenő hajlítható készülékekre is. Összehajtható eszközeink a Samsung Galaxy legsokoldalúbb és legrugalmasabb formátumai, és a Galaxy AI-jal kombinálva ez a két egymást kiegészítő technológia új lehetőségeket szabadíthat fel” – mondja Won-joon Choi, a Samsung MX (Mobile eXperience) üzletág K+F központjának alelnöke és vezetője.

A Samsung továbbá elkötelezett amellett, hogy a Galaxy AI-élményeket a szélesebb Galaxy-ökoszisztémára is kiterjessze. Ahogy a mobil AI korszaka gyors ütemben halad előre, a Samsung felgyorsítja a mobil AI innovációkat is, hogy azok ne csak a jelen, hanem a jövő igényeinek is megfelelhessenek.

1 Az Élő fordítás működéséhez szükséges a hálózati kapcsolat és a Samsung fiókba történő bejelentkezés. Az Élő fordítás csak a gyárilag telepített Samsung telefonalkalmazáson érhető el. Egyes nyelvek esetén szükség lehet nyelvi csomag letöltésére. A szolgáltatás elérhetősége nyelvek szerint változhat. Az eredmények pontosságáért a Samsung nem vállal felelősséget. A szolgáltatás magyar nyelven nem elérhető.