Az Athenaeum Kiadó programjai a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Viola Ardone: Oliva Denaro könyvbemutató beszélgetés

2022. szeptember 30, 17.00–18.00
Kner Imre terem
Millenáris
D épület

Czakó Zsófia Viola Ardone olasz írónővel beszélget. Viola Ardone Gyerekvonat című regénye 2020-ban jelent meg az Athenaeum Kiadó gondozásában. A kötet a-2018-as frankfurti könyvvásár egyik sikerszerzeménye volt, és huszonöt nyelvre lefordították.

Legújabb regénye, Oliva Denaro címmel idén szeptemberben jelent meg Todero Anna fordításában. Viola Ardone regénye igaz történeten alapul, és a-társadalmi szerepekben rejlő erőszakot kutatja, amelynek valamilyen formában mindenki az áldozata. Oliva Denaro felejthetetlen karakter, hallgatag apja pedig a-kortárs olasz irodalom egyik legmegindítóbb férfialakja. E kötet az Athenaeum kiadó GLOBAL sorozatának harmadik része.

Pódiumbeszélgetés David Schalkoval
A szerzővel Dragomán György beszélget.

2022. szeptember 30, 18.00–18.45
Európa Pont
Előadó terem

David Schalko Nehéz csontok című regényében a háború utáni bécsi társadalom velejéig romlott, színes tablóját festi meg bőséges fekete humorral és kellő empátiával. A könyvet valós események és személyek hiteles története inspirálta, a nácizmus által megtépázott emberi lélekről ad lenyűgöző képet.

Jonas Jonasson: A próféta és a hülye könyvbemutató beszélgetés

17.00–17.45 Európa Pont
Előadó terem

Karafiáth Orsolya a könyv fordítójával, Kúnos Lászlóval beszélget.
A regényből felolvas: Pokorny Lia.

Új könyvében Jonas Jonasson ismét elemében van: elképesztő kalandokba sodorja szeretnivaló hőseit, és gondoskodik róla, hogy olvasói a nevetéstől könnyes szemmel szembesüljenek jelenkorunk történelmével.

Radnai Péter: A magyar televíziózás legendái könyvbemutató beszélgetés

12.00–12.45
Európa Pont
Előadóterem

Radnai Péter televíziós újságíró húsz meghatározó tévéssel, háttér- és frontemberrel készített interjút a Spektrum televíziós csatorna számára, majd e kötetben ezeket gyűjtötte csokorba. A beszélgetések felelevenítik a „királyi” tévé hőskorát, azt az időszakot, amikor az esti műsorok adták a másnapi társalgások fő témáit. Az interjúkat olvasva kirajzolódik a Kádár-korszak utolsó két évtizede, a rendszerváltás és az azt követő zűrzavaros időszak, a hazai televíziózás története, hullámvölgyei és -hegyei, legemlékezetesebb műsorai és pillanatai.

A beszélgetésen részt vesz többek között: Bánó András, Benda László, Dévényi Tibor, Endrei Judit, Feledy Péter, Gálvölgyi János, Gát György, Juhász Előd, Kovács P. József, Rózsa György, Vágó István, illetve a kötet szerkesztője, Radnai Péter. A beszélgetés moderátora Szily Nóra.

Dedikálások:
A dedikálások a Millenáris Park G épületében, a Líra Pavilonnál kerülnek megrendezésre.

Szeptember 29, 17 óra:
VÁMOS MIKLÓS

Szeptember 30, 16 óra:
VIOLA ARDONE

Szeptember 30, 17 óra:
DAVID SCHALKO

Október 1, 13 óra:
BÍRÓ SZABOLCS

Október 1, 14 óra:
GÖRÖG IBOLYA

Október 1, 15 óra:
LŐRINCZ ANDREA ÉS NAGY ÁDÁM

Október 2, 11 óra:
RARNAI PÉTER ÉS A MAGYAR TELEVÍZIÓZÁS LEGENDÁI
(többek között: Bánó András, Benda László, Dévényi TiborEndrei Judit, Feledy Péter, Gálvölgyi János, Gát György, Horvát JánosJuhász Előd, Kovács P. József, Rózsa György, Vágó István)