Árazz jól és keress milliókat vele

Ha az elején nem megfelelően árazzuk be eladásra kínált ingatlanunkat, akkor komoly fejtörést okozhatunk saját magunknak, ráadásul súlyos összegeket veszíthetünk az üzleten.

A legtöbben körbenéznek a piacon, megkérdeznek pár ingatlanost, és olyan árat szabnak meg a lakásuknak, amivel gyorsan értékesíteni tudják azt.

Jellemző viszont, hogy akiknek ez egy kicsit is ráér, vagy úgy gondolják, hogy ezen az üzleten jelentős hasznot realizálhatnak – mert öt évnél régebb óta tulajdonukban van az ingatlan és nem kell adózniuk az eladás után – fölélőnek az árnak.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint a tendencia az, hogyha a lakás adottságai nem tökéletesek, akkor a túlértékelt lakások az egyébként elérhető ár alatt kelnek el.

„Ha jók a paraméterek, akkor nem nagyon lehet belehibázni, mert előbb-utóbb jön valaki, aki megfizeti. Viszont ha bármiben hiányt szenved a lakás, például rossz a fekvése vagy nem elég világos, akkor abba belekötve esik majd az ára” – magyarázta a szakember.

Hozzátette, hogy az ingatlan így kiöregszik a piacról, és idővel gyanússá válik, hogy miért nem kelt még el, az ügyfelek elkezdenek félni tőle.

„Mivel nem érkezik meg rájuk a vevő két-három hónapon belül, a tulajdonos gondolkodóba esik, hogy esetleg alacsonyabb áron is eladja. Hiszen unja, hogy százan megnézik az ingatlant, mégsem kel el. Ennek az oka pedig az, hogy rossz információk alapján árazta be azt” – fogalmazott.

Tapasztalataik szerint, ha túlárazás történik az elején, akkor jóval ár alatt talál gazdára a lakás, mint amennyiért el lehetett volna adni.

„Akár milliókat is elengednek a tulajdonosok, csak a problémától szabaduljanak. Nagy csalódásokat okozhat” – magyarázta Gadanecz Zoltán.

A legjobb, amit tehetünk, hogy hívunk egy szakembert, aki elmondja, hogy a jelenlegi piaci helyzet alapján mit javasol, most éppen mi a tendencia. Ez pedig akár hétről hétre tud változni, mert a piac rendkívül árérzékeny. A gyors változásokat pedig csak az tudja követni, aki nap mint nap ezzel foglalkozik.