Április végén megnyit Garay Nagy Norbert „INFINITY RYHTM” című kiállítása

Garay Nagy Norbert réalité pliée festőművész kiállítása 2018. április 26-án nyit a Budai Várban található Mikve Galériában. A tárlat két héten keresztül, 2018. május 10-ig tekinthető meg, előzetes bejelentkezés alapján.

Manapság ritkán találkozunk olyan festőművésszel, aki egy saját maga által létrehozott stílusban fest. Garay N. Norbert egy ilyen érett művész. A Réalité Pliée, másnéven „gyűrt valóság” lényege, hogy soha nem hagyja a képet véletlenszerűnek. Arra törekszik, hogy a közönség megkérdezze, megkérdőjelezze, hogy a munkák vajon fényképek vagy festmények.  A módszer abban rejlik, hogy az eredeti kép fotográfia, vagy digitális eszközök segítségével átalakul, majd a művész a festészet médiumával Olajfestékkel, vászonra készíti el a végleges alkotást. Munkáiról egyaránt elmondható, hogy szürnaturalizmus és hiperrealizmus stílusjegyeit hordozzák.  A műkritikusok gyakran a hiperrealista művészek közé sorolják – vele ellentétben – ugyanis az aprólékosnak tűnő képein, valami mindig szándékosan torzított, ami megtöri a festmény fotószerű hatását.

Garay Nagy Norbert mostani kiállításának  anyagát elsősorban a divatfotók inspirálják, minderről a művésszel beszélgettünk.

Miképp született meg a ’réalité pliée’ stílus?
„A művészeti munkásságomban két világ között vontam párhuzamot. Az egyik világ, amibe beleszülettem a hetvenes évek vége, a másik pedig a minket egyre jobban bevonzó virtuális felület kora. Ennek ötvözése képpen az idő múlásával „haszontalanná váló” dolgok (pl.: magazin képek, amik felett nap, mint nap átsiklunk) újraértelmezése és művészi szinten történő bemutatása mellett döntöttem. 

Miért tartod mindezt fontosnak?
Azért, mert a mostani világ „humán nézetből” átalakulásban van, „virtuális világnézetben” pedig biokémiai reakciók összességeként és ennek részeként látja magát korunk embere. Ennek következtében az ember személyisége egy meghasonlott evolúción megy keresztül. Az egyre beszűkült mozgástérrel rendelkező ’létező fizikai ember’ és – ezzel párhuzamosan, az egész világot könnyedén elérő közösségi médiában naponta milliókkal kommunikáló – egy nem valós világban ún.’gyűrt valóságban’ jelenlévő, fejlődő másik személyiség kontrasztja áll fenn. Mindez ugyan annyira el is rejti, mint amennyire megmutatja önmagunkat és mindazt, amit a kép befogadásával a saját életünkre kivetülve látunk.” – mondta Garay Nagy Norbert

Az „INFINITY RYHTM” című kiállítás  megtekinthető* 2018. április 26-a és május 10-e között a Budai Várban található Mikve Galériában (1014 Budapest, Palota út 1.) A tárlat 2018. május 10-ig látogatható, előzetes bejelentkezés alapján.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .