Ameddig a szem ellát

Schilling Árpád évek óta nem rendez Magyarországon, legutolsó hazai munkája A harag napja volt 2015-ben. November 3-4-én az Ameddig a szem ellát című, a Montenegrói királyi színházzal közös produkcióját láthatod a Trafóban.

A darab középpontjában Schilling kedvenc témája, a kisember áll, akit a kiszolgáltatottságával és esetlenségével együtt bedarál a rendszer. Schilling mérnöki pontossággal bontja le a megszokott színházat és szabadítja meg számára lényegtelen elemektől, hogy aztán kertelés nélkül világíthasson rá aktuális társadalmi és politikai problémákra.
Schilling a Montenegrói királyi színház színészeivel dolgozott együtt az EU Collective Plays! uniós programjának keretén belül. A kiírás szerint, olyan produkció létrehozása volt a cél, amelyben az alkotók a saját élményeikből kiindulva közösen hoznak létre új előadást. Az Ameddig a szem ellát így hozza el a Trafó nagytermébe az egyszerre túlpolitizált balkáni hangulatot és azt az általános kelet-európaiságot, amelynek érzését mindannyian ismerjük.

„Ez nem egy speciálisan montenegrói történet. Bár megemlítünk konkrét helyszíneket, még csak a Balkánhoz sem köthető kizárólagosan. A színészek által hozott élményanyagot, valamint a saját magyarországi és európai tapasztalataimat felhasználva egyfajta kelet-európaiságról, egy általános életérzésről mesélünk.” (Schilling Árpád)

Az előadás megszövegezésében Schilling két dramaturggal, Bíró Bencével és Gyarmati Katával dolgozott együtt, a november 3-ai előadás után Bíró Bencével lesz beszélgetés a kávézóban. November 4-én pedig közönség-össze-találkozót tartunk a Trafóklubban, ahol megoszthatod a véleményedet a közönség többi tagjával.