Adrenalin, élménydömping – na de mennyiért?

Mi magyarok árérzékenyek vagyunk, ugyanakkor szeretünk kikapcsolódni. Főleg úgy, ha azt együtt tehetjük a családunkkal, ráadásul itthon. Számos családi parkból választhatunk, a felhozatal színes és változatos, de jól tesszük, ha odafigyelünk néhány részletre! Mutatunk néhány szuper Balaton-közeli helyet, pénztárcabarát tippekkel!

Az élményparkok többsége szolgáltatásait egyesével, vagy bizonyos szempontok szerint csoportosítva árazza be, ami bizony elég komoly összeget eredményezhet egy 4-5 tagú család esetén. A leggyakoribb a korcsoportok szerinti bontás, ahol a kisebbek általában kedvezményes áron juthatnak be. A Zamárdi Kalandpark például magasság alapján különíti el egymástól a gyerekpályák (130 cm-ig), juniorpályák (130-150 cm) és a felnőtt pályákat (150 dm felett), az árak pedig ennek megfelelően emelkednek. Felnőttként tehát nem fogjuk megúszni a maximális árat, ráadásul sok élményelem feláras, mint például az ugrótorony, az élménygőzös vagy a labirintus.

A csúszó-és akadálypályákra specializálódott Kalandsziget Tihany parkban nem szednek belépőt, hanem az óránkénti pályahasználatért kell fizetni. Választhatjuk a ,,Gyermekvilág”, a ,,Zöld jegy” és a ,,Kék jegy” pályákat, melyek elsősorban a nehézségi fokukban térnek el egymástól.. A Nosztori tetőn található Balatoni Élménypark megint máshogy osztotta fel a jegyárakat. Náluk például több típusú karszalagból választhatunk, melyek különböző szolgáltatások igénybevételére jogosítanak. Speciális megoldás a kifejezetten olcsó sétálójegy, melyhez petákokért plusz-szolgáltatásokat vehetünk. Ez jó módszer arra, hogy csak azokat a játékokat próbáljuk ki, melyek tényleg érdekelnek.

Kicsit déli irányban utazva, megtaláltuk azt a helyet, ahol a legtöbbet kapjuk a belépőnkért. A patcai Katica Tanya esetében az alap belépővel a 72 attrakció 95%-a igénybe vehető. Mindössze néhány olyan szolgáltatás van, amelyért külön kell fizetni, azonban ezeket is igénybe vehetjük úgynevezett „kiskaticákkal”, melyek az elköltött összegekért járnak. Kedvezményes családi belépővel reggel 9 és este 8 óra között élvezhetjük a nyarat az élményparadicsomban. Egy nap nem is biztos, hogy elég lesz ennyi játékhoz, de szállással is szolgálnak, úgyhogy nyugodtan tervezhetünk akár hosszabb, több napos itt tartózkodást is!

Mielőtt élményparkba indulunk, célszerű tehát előre megtervezni, hogy pontosan milyen típusú játékokat szeretnénk a leginkább kipróbálni, hogy ne költsünk felesleges dolgokra. Jól járunk, ha olyan helyet választunk, ahol a legtöbb választási lehetőséget kapjuk a pénzünkért és jól kombinálhatók a fizetési lehetőségek. Az attrakciónkénti árazással lehet, hogy kicsit mélyebben kell majd a pénztárcánkba nyúlnunk és tervezni is nehezebb így a kirándulás költségét. És ami még nagyon fontos: olyan helyet válasszunk, ahova a család minden tagja szívesen megy!