A zenészek harmada felhagyhat a zenéléssel

  • Minden második zenész elveszítette zenei bevételeinek 90%-át, a profik csaknem fele vállalt főállást a zeneiparon kívül. Az állami és egyéb támogatások sem húzták ki őket a bajból: a többség nem részesült belőlük, és nekik is csak éves bevételeik 15%-át tudta ez pótolni.
  • Riasztóan sokan fontolgatják, hogy mostantól már csak kedvtelésből zenélnének – derül ki a ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért frissen közzétett felméréséből, amit a Hétfa Kutatóintézet készített. A járvány drasztikusan átrendezte a hazai zenészek életét, anyagi helyzetét.

A ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért ősz végén adja ki a Zeneipari Jelentést, melynek részét képezi egy felmérés, amely a zenészek helyzetét vizsgálta a koronavírus idején. Ennek eredményeit mutatta be most előzetesen a szakmai szervezet.

A felmérésben dalszerzőket és előadókat kérdeztek meg arról, hogy a jövedelmüket milyen mértékben sújtotta a járványhelyzet 2020-ban, és hogyan tudtak talpon maradni. A kérdőívre több mint hétszáz válasz érkezett, az összes válaszadó 80 százaléka legalább tíz éve aktív szereplője a zenei életnek.

LETÖLTÉS »