A Yo La Tengo új, karanténban született albummal lepte meg rajongóit

A legnagyobb rajongók már bizonyára tudják, hogy a Yo La Tengo kultikus triója július közepétől titkon zenemegosztó hadjáratba kezdett: naponta egy-egy új dalt posztoltak közösségi oldalukra frissen izzított Bandcamp felületükről.

Végül aztán összefésülték az öt vadonatúj tracket, és megszületett a “We Have Amnesia Sometimes” hipnotikus korongja. Az instrumentális szerzeményeket Georgia HubleyIra Kaplan és James McNew tíz nap leforgása alatt, még április végén és május elején rögzítette. A karantén közepette – és persze a szabályokat betartva – elvonultak New Jersey-i próbatermükbe egy kis elszigetelt kísérletezésre.

A jammelésekből született anyagokban improvizatív és atmoszférikus zenei hangulatok és folyamatok bontakoznak ki, újra rátalálva a trió 2018-as “There’s a Riot Going On” című lemezének időtlen nyomvonalára.

Ira Kaplan elmondása szerint legtöbb daluk “formátlan zenélésből” született, ám a “rögtönzés” szót szándékosan kerülik. Ez az elmúlt 25 év termésére is igaz, indítékuk pedig változatlanul az, hogy “eltolják maguktól a kinti világot”. Ez a hozzáállás most extrán kapóra jött.

“Április végén, a külvilág súlyával a vállunkon, elhatároztuk, hogy hárman összeülhetünk Hobokenben anélkül, hogy megsértenénk Murphy kormányzó szabályait… Próbának nem is igen nevezném, mivel egyáltalán nem próbáltunk, egyébként is, mire is próbálhattunk volna… Játszottunk. James felállított a szoba közepére egy mikrofont, hátha hasznunkra válik a felvétel egy része a jövőben. Ehelyett aztán úgy döntöttünk, hogy az ott született dolgok egy részét meg is jelentetjük most rögtön.”

Hogy még emlékezetesebbé tegyék a spontán album megjelenését, a zenekar két fizetős streamelt koncertet is adott a Noonchorus felületén július 18-án és 19-én, melyek bevételét jótékony célra ajánlották fel. Mindkét alkalom 30-45 perces zenélést takart, ugyanabban a “formátlan” , szabad, elszállós stílusban, ami az új felvételeket is jellemzi.

Ősszel a Matador kiadó “Revisionist History” sorozata részeként a Yo La Tengo “Electr-o-pura” címre hallgató lemezét is újra kiadja majd egy igazán különleges, dupla LP-s kiadásban, melyet itt lehet előrendelni.

HALLGASD MEG AZ ÚJ LEMEZT »