A társasházak energetikai problémáinak megoldását segítő megoldás nyerte az ötletversenyt, amelyre 8 budapesti egyetem hallgatói neveztek be

Budapest, 2022. szeptember 7. –A budapesti társasházak energetikai problémáinak megoldását és a mikro- és kisvállalkozások ingatlan-bérléssel kapcsolatos gondjait egyszerre orvosolni hivatott program nyerte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Budapesti Corvinus Egyetem együttműködésében, a Kandó Klub nyári egyeteme keretében megrendezett Startup Buda-Pest ötletversenyt. A megmérettetésen egy speciális igényű és fogyatékossággal élő turistákra szabott városnézést tervező program és egy egészségügyi időpontfoglalóval és értékelő felülettel egybekötött, egészségtudatosságot támogató alkalmazás is dobogós helyezést ért el. A nyertes ötletek a pénzbeli díjazás mellett szakmai támogatást is igénybe vehetnek, valamint nevezhetők a nemzetközi Danube Cup fiatal vállalkozói versenyre.

A Basement elnevezésű, a társasházak energetikai problémáinak megoldását a mikro- és kisvállalkozások ingatlan-bérlésének problémáival összekapcsoló ötlet szerezte meg a szeptember 2. és 3. között megrendezett Startup Buda-Pest ötletverseny első helyezését. Az elképzelés szerint a társasházak elhanyagolt pincéinek pl. fitneszteremként, raktárként, vendéglátóipari egységként, co-working irodaként vagy más jellegű üzlethelyiségként való hasznosítása mind a lakók, mind a cégek számára előnyös lehet. Előbbiek folyamatos, energetikai korszerűsítésre is fordítható bevételhez jutnak, utóbbiak pedig a piaci árakhoz képest kedvezményesen bérelhetnek üzlethelyiséget.

A második helyezett Diversigo program a speciális igényű és fogyatékossággal élő turisták helyzetét kívánja javítani. A program többek között egyedülálló, a speciális igényekre figyelő körbevezetést tervez, valamint a nemzetközi kapcsolatok kialakítását tűzi ki célul – mindezt egy egyszerű felhasználói felületen keresztül. A harmadik helyezett csapat ötlete egy Life+ nevű applikáció, amely az egészséges életmód kialakítását és fenntartását segítené a felhasználók körében. Az alkalmazás a tervek szerint ingyenes és prémium funkciókat is tartalmazna: előbbiek közé tartoznak az emlékeztetők küldése, közeli orvosok listázása, online időpontfoglalás lehetősége és orvosok értékelése. Prémium funkcióként lehetőség lenne az applikáció és a sportóra összekapcsolása, az egészségügyi értékek nyomon követése, valamint gyógyszerekkel kapcsolatos funkciók: kedvezmények és rendelési lehetőség igénybevételére.

A verseny mellett szakmai kerekasztal-beszélgetést is tartottak Budapest gazdasági jövőképéről, a turisztikai vállalkozásfejlesztésről, valamint a résztvevők vállalkozói előadásokat hallgathattak meg egyebek mellett a vendéglátás, a hatékonyan szervezett önkéntes munka és az ESG szolgáltatások témáiban. A szakmai programban a BKIK és a Budapesti Corvinus Egyetem mellett a Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Irodája, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kara, a Hosszúlépés, járunk?, a Falafel Fusion és a Charitask vettek részt. Az ötletversenyt a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem képviselői és a BKIK által delegált vállalati vezetők zsűrizték.

A Kandó Klub második nyári egyetemére a BKIK és a Budapesti Corvinus Egyetem közötti együttműködés rendezésében került sor. Az idei nyári egyetem – a Danube Cup rendezvény sorozat részeként – a Startup Buda-Pest Ötletverseny címet viselte. A nyári egyetem keretében 8 budapesti egyetem 38 hallgatója 8 csapatban dolgozott ki vállalkozói ötleteket és beszélgetett fiatal vállalkozókkal. A budapesti kamara a Kandó Klubbal és a Budapesti Corvinus Egyetemmel való együttműködésének célja a vállalkozói tevékenység népszerűsítése a hallgatói közösségben.