A Sztehlo-gyermekmentés egy eddig ismeretlen munkatársa

Tolnainé Kassai Margit: Óvoda az óvóhelyen
Feljegyzések a Sztehlo-gyermekmentésről

Tolnainé Kassai Margit banktisztviselő, fotográfus, 1944–45-ben a Jó Pásztor Bizottság gyermekotthonaiban bujkáló gondozónő memoárnaplója máig kéziratban rejtőzött. A Tények és Tanúk sorozatban megjelenő kötettel Sztehlo Gábor evangélikus lelkésznek, a Világ Igazának egy eddig ismeretlen munkatársa kap nevet, arcot és hangot.

„A Sztehlo Gábor evangélikus lelkész által vezetett gyermekmentésben részt vevő felnőttek nagy részéről meglehetősen keveset tudunk. Nemcsak az élettörténetüket nem ismerjük, hanem sok esetben még a nevüket sem – ellentétben például az általuk megmentett gyerekekkel, akik közül sokaktól számos visszaemlékezés, interjú látott napvilágot” – írja kísérő tanulmányában Kunt Gergely. A társadalomtörténész 2009-ben akadt rá a kéziratra a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményében. Kunt Gergely szerint „ez a jelenleg ismert legfontosabb magyar nyelvű női írás, amely a vészkorszak budapesti történéseit az üldözöttek nézőpontjából, az eseményekkel közel egy időben tárgyalja.”

Tolnainé Kassai Margit, barátainak: Kas, banktisztviselőként dolgozott, tanult fényképészetet, szabadidős elfoglaltsága a természetjárás volt, és érdeklődött a pszichológia iránt. Óbudai lakásukból 1944 júniusában kénytelenek voltak a VII., Dohány utca 55. szám alatti csillagos házba költözni. „Kassai Margit csupán kényszerűségből kezdett el 1944 nyarán, a csillagos házban gyerekekkel foglalkozni. Erre a tapasztalatra alapozva jelentkezett 1944 őszén a Nemzetközi Vöröskereszt védelme alatt álló Sztehlo-gyermekotthonba gondozónőnek, ami jóval nagyobb esélyt biztosított a túlélésre, mint ha a nyilas terrort és Budapest ostromát egyedül vagy családja körében próbálta volna túlélni” – olvasható Kunt Gergely tanulmányában.

A német megszállás és Budapest felszabadulása közötti időszakot megörökítő szöveg igazi felfedezés: olyan kisportrék sorát tartalmazza a mentett gyerekekről, a rájuk vigyázó, szintúgy bujkáló felnőttekről és az események sok más szereplőjéről, amelyek közel hozzák a budapesti zsidók üldözése, a menekülés és az embermentés, az ostrom és a háború utáni néhány hét mindennapjait. Itt semmi sem csupán fehér vagy fekete: a szerző a legszörnyűbb körülményekről szólva is képes hol friss humorral, hol kesernyés iróniával, mindvégig rendkívül szórakoztatóan és elgondolkodtatóan írni.

Tolnainé Kassai Margit Óvoda az óvóhelyen című könyve a Tények és Tanúk sorozatban jelenik meg.

Megrendelés
Megjelenés: 2020. szeptember 10.
Oldalszám: 496 oldal
Méret: 124 x 197 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 4999 Ft
ISBN: 978 963 14 4000 3

A könyvhöz kapcsolódó programok


Online könyvbemutató
A kötetről Kunt Gergely társadalomtörténésszel Gács Anna irodalomkritikus beszélget szeptember 11-én 18 órakor. Az online könyvbemutatót a Líra Könyv facebook oldalán közvetítjük.
Az esemény a facebookon


Irodalmi és történelmi séta
A napló és a Sztehlo gyermekmentés helyszínein Szegő János, a Magvető szerkesztője és Laborczi Dóra újságíró vezet végig szeptember 12-én 10 órakor. A részvétel ingyenes és regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni a regisztracio.magveto@gmail.com címen lehet.
A séta során maszk viselése javasolt.
Az esemény a facebookon