A Schneider Electricnél a család az első

A vállalat úttörőként biztosít plusz fizetett szabadnapokat szülési szabadság, ápolási távollét vagy gyászidő esetén

Új programmal terjeszti ki szabadságolási rendszerét a Schneider Electric. A világszerte több mint 144.000 munkavállalót érintő Global Family Leave kezdeményezéssel a cég azt kívánja elősegíteni, hogy munkavállalói jelen lehessenek a legfontosabb családi eseményeknél, akár új gyermek érkezéséről, akár beteg hozzátartozó ápolásáról vagy közeli rokon elvesztéséről van szó. A Schneider Electric ezzel az iparágban elsőként határoz meg minimum elvárásokat a fizetett távollét mértékével és gyakorlatával kapcsolatban, mivel meggyőződése, hogy hosszú távon magasabb elköteleződést és teljesítményt eredményez, ha lehetővé teszi alkalmazottai számára a fontos családi pillanatok megélését.

A vállalat a jövő év elején kezdi meg a Global Family Leave program bevezetését mintegy 40 országban, amit 2019 januárjáig minden leányvállalatára kiterjeszt, az adott ország törvényeihez és az adott szervezet belső szabályzatához igazítva. Többek között az USA, India, Ausztrália, Japán és Spanyolország mellett a hazai Schneider Electric iroda az elsők között, 2018 januárjától biztosítja az új feltételeket.

A munkavállalók a következő lehetőségekkel élhetnek fontos családi alkalmak esetén:

  • Elsődleges gondviselő szülő fizetett távolléte: 12 hét fizetett távollét az elsődleges gondviselő szülőnek (gyermekszületés és örökbefogadás esetén is). A gyermeket ellátó szülő tehát a CSED (csecsemőgondozási díj) időszaka alatt 12 hétre bruttó fizetésének 100%-át kapja az eddigi 70%-os bruttó fizetés helyett.

  • Másodlagos gondviselő szülő fizetett távolléte: 2 hét (10 munkanap) fizetett szabadság a másodlagos gondviselő szülőnek (gyermekszületés és adoptálás esetén is) az eddigi 5 „apanap” helyett.

  • Ápolási távollét: 1 hét (5 munkanap) fizetett távollét beteg vagy idős közvetlen családtag gondozására.

  • Gyászidő: 1 hét (5 munkanap) fizetett távollét közvetlen családtag elvesztése esetén a korábbi 2 nap helyett.

A programmal a Schneider Electric az iparágban elsőként biztosít minden alkalmazottja számára azonos szabadságolási feltételeket a különleges családi események idejére. A vállalat ezzel is szeretné megerősíteni elkötelezettségét a sokszínűség és elfogadás mellett, amelyek működésének alapelvei.

Kutatások alátámasztják, hogy megtérül, ha a vállalatok nagyobb szabadságot adnak munkavállalóik számára a munka-magánélet egyensúly megteremtéséhez. Az EY felmérése szerint a családi okokból történő, fizetett távollétet engedélyező szervezetek 70 százaléka érzékelt pozitív hatásokat a munkamorál terén, és 80 százaléknál a teljesítmény is javult. A Deloitte kutatása pedig arra mutatott rá, hogy a munkavállalók 77 százalékánál döntő tényező lehet a munkahely kiválasztásánál, hogy melyik cég biztosít lehetőséget fizetett távollétre családi események idején.

A Schneider Electric hisz abban, hogy a program nemcsak a dolgozók megtartásában és teljesítményük növelésében, de az új, tehetséges munkaerő megszerzésében is segít azzal, hogy vonzóbbá teszi a céget a potenciális munkavállalók szemében.