Intelligens otthont szeretnél, de nem tudod, hol kezdd?

Az intelligens otthon kialakítása sokkal többet jelent, mint az izzók cseréje és egy okos hangszóró csatlakoztatása. A legfontosabb intelligens otthoni funkciók megértésével és az eszközök kompatibilitásának biztosításával olyan otthont hozhatunk létre, amely nemcsak technológiailag fejlett, hanem zökkenőmentesen integrált és felhasználóbarát is.

Miért éri meg az intelligens otthon?

„A fenntarthatóságra és az energiatakarékosságra, így az olcsóbb mindennapokra való törekvés minden eddiginél fontosabbá vált, és az intelligens otthonok jelentős szerepet játszanak e célok elérésében” – kezdi Nagy Magdolna, intellgens épület szakértő, a Hello Future alapítója. – „Egy intelligens otthonban a személyre szabhatóság kulcsfontosságú. Mindenkinek egyedi preferenciái vannak az életterével kapcsolatban, és az intelligens technológia lehetővé teszi, hogy az otthonunkat ezeknek megfelelően alakítsuk. Nem kell minden háztartási eszközt külön-külön, manuálisan működtetni. Az intelligens otthoni hub az összes okoseszköz központi hozzáférési pontjaként szolgál, lehetővé téve egy helyről kezeljünk mindent.”

Az előkészületek

  • Tölts el egy-két hetet azzal, hogy megfigyeled a napi rutinodat: mit csinálsz ébredés után, amikor elmész dolgozni, vagy amikor lefekszel aludni? Nagy az esélye annak, hogy ezek és más helyzetek ugyanazon napi műveletek sorozatát tartalmazzák, például a világítás fel- és lekapcsolását, a termosztát beállítását vagy a bejárati ajtó kinyitását és bezárását.
  • A megfigyelések után itt az ideje, hogy átgondold az intelligens telepítés terjedelmét. Olyan intelligens rendszerre van szükséged, ami csak a világításról és a hőmérsékletről gondoskodik, vagy a kapunyitásról és a kerti öntözőrendszerről is?
  • Mérlegeld a költségvetésed: csak néhány apró finomítást szeretnél a lakásodon, vagy egy teljes intelligens otthon rendszer kialakítását?

Miről fontos még gondoskodni?

Az intelligens otthonok tervezésének egyik legfontosabb szempontja a konnektivitás” – folytatja a szakértő. – „Számos intelligens otthoni eszközt a Wi-Fi hálózathoz való kapcsolódáson keresztül lehet vezérelni, ezért meg kell győződnünk arról, hogy a router jó jelerősséget tud biztosítani minden helyiségben – és esetleg a kertben is, ha kültéri intelligens világításban és öntözőrendszerben gondolkodunk.”

Sok okosotthon-eszköz vezérelhető okostelefonról vagy táblagépről, de ideális esetben egy okos hangszórót vagy kijelzőt érdemes központi vezérlőként használni, amik hangalapú utasításokat tudnak fogadni. Az intelligens kijelzők különösen hasznosak, mivel érintőképernyős vezérlőként használhatók az intelligens lámpák, dugaljak és termosztátok számára, és még a csatlakoztatott biztonsági kamerák és videó ajtócsengők élő videójeleit is megjelenítik.

Milyen intelligens rendszerekben érdemes alapvetően gondolkodni?

Az intelligens termosztátok az intelligens otthonok egyik kiemelkedő elemei, lehetővé teszik a fűtési és hűtési rendszerek programozását és távvezérlését” – magyarázza a Hello Future szakértője. – „Ezek az eszközök automatikusan képesek beállítani a hőmérsékletet a tartózkodási szokások, a napszak vagy akár az időjárás-előrejelzés alapján. Képesek megtanulni a napi rutinokat és a hőmérsékleti preferenciákat, és automatikusan elvégzik a beállításokat, hogy egész nap optimális kényelmet biztosítsanak.”

Az intelligens világítási rendszerek szintén számos személyre szabhatósági lehetőséget kínálnak, beleértve a különböző eseményekhez, például a reggeli és az esti rutinhoz különböző világításbeállítások létrehozását. Hozzájárulnak az energiahatékonysághoz, mert lehetővé teszik a világítás távoli vezérlését és ütemezését.

Az intelligens biztonsági rendszerek átfogó megoldásként olyan funkciókat kínálnak, mint az intelligens kamerák, ajtó- és ablakérzékelők, intelligens füstérzékelők és még sok más” – mondja Nagy Magdolna. – „Az intelligens kamerák valós idejű felügyeletet biztosítanak, és azonnali értesítést küldhetnek a gyanús tevékenységekről. Az ajtó- és ablakérzékelők riasztják a háztulajdonosokat, ha betörést észlelnek. Az intelligens füstérzékelők olyan funkciókkal vannak felszerelve, mint az önellenőrzés és a hatóságok vészhelyzet esetén történő riasztása, ami további biztonsági szintet kínál. Ezek az egymással összekapcsolt eszközök lehetővé teszik a lakástulajdonosok számára, hogy kívül és belül egyaránt szemmel tartsák ingatlanjukat.”

Az intelligens otthon kialakítása izgalmas utazás, de gondos tervezést igényel, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki a befektetésből. Ha bizonytalanok vagyunk, mi is legyen az első lépés, érdemes segítséget kérni. A szakértő online tanácsadáson megismeri az otthonod lehetőségeit, az igényeidet és a rendelkezésre álló kereted, és mindezek alapján segít neked meghozni a lehető legjobb döntést.

Tudtad?