A Mozinet februári mozibemutatói

Januárhoz hasonlóan februárban is remek alkotásokkal jelentkezünk a hazai mozikban. Az Oscar-díjas Pawel Pawlikowski (Ida) lenyűgöző szerelmes filmje, a Hidegháború és egy igazán megható kritikus- és közönségkedvenc, az Arany Glóbusz-jelölt Kafarnaum is eljut a magyar nézőkhöz. Februári mozibemutatóink:

KAFARNAUM (Capharnaüm)  (12E)


Arany Glóbusz-jelölés: A legjobb idegen nyelvű film
Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál: A zsűri díja; Az Ökumenikus zsűri díja

A 12 éves libanoni Zain bepereli a szüleit, amiért életet adtak neki. A fiú azt gondolja, hogy apja és anyja nem alkalmasak szülőknek, felelőtlenül vállalnak gyerekeket: azt kéri a bíróságtól, hogy az ítélet ezt mondja ki. A tárgyaláson megelevenedik egy olyan kisfiú élete, aki a felnőtteket is megszégyenítő módon vigyáz testvéreire, tiszta szívvel és hatalmas felelősségérzettel fordul gyerektársai felé. Zain eddigi, rövid élete alatt több bölcsességre tett szert és több szeretetet adott, mint mások öregkorukig – de ez felhatalmazza őt arra, hogy a szülein számon kérje, hogy a világra hozták őt?
A libanoni rendezőnő, Nadine Labaki (Karamell) legújabb alkotása egyszerre megható és lenyűgöző mozi, amelyet a 71. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál közönsége negyedórás ovációval fogadott.


Magyarországi bemutató: 2019. február 7.

HIDEGHÁBORÚ (Zimna wojna / Cold War)  (12)


Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál: A legjobb rendezés
A lengyel Pawel Pawlikowski előző munkájával, az Idával elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar- és BAFTA-díjat, illetve öt Európa Filmdíjat, köztük a legjobb filmét és a legjobb rendezését. Pawlikowski legújabb alkotása egy évtizedeken és országokon átívelő, se veled, se nélküled szerelmi történet.
Hidegháborúban két lengyel zenész kapcsolata bontakozik ki előttünk, akiket egy idő után elválaszt a férfi disszidálása. A nő a kommunista rendszerben igyekszik érvényesülni, miközben szerelme a lüktető párizsi szalonokban és jazzklubokban próbál szerencsét. Európa különböző pontjain keresztezik egymás útját, hiába telnek az évek, a köztük lévő vonzalom úgy tűnik, hogy erősebb az őket körülvevő világnál.


Magyarországi bemutató: 2019. február 14.