A Mex Rádióban tér vissza Dorogi Gabriella

Dorogi Gabriella saját naplója a Mex Rádióban

Embermesék – egy rádióműsor, ami megtanítja az embereket hálásnak lenni

Július második felétől heti rendszerességgel lesznek hallhatóak a Mex Rádió hullámain a Napló riportereként ismertté vált Dorogi Gabriella Embermesék című sorozatának epizódjai. A népszerű és máig hiteles tévés személyiség Kőleves – Ha köved van, mindened van című könyvének legizgalmasabb és egyben legmegrázóbb történetei rávilágítanak arra, mennyi minden van körülöttünk, amiért hálásak lehetünk, de talán észre sem veszik őket. Őszttől pedig megtudhatjuk azt is, hogy a szívszorító eseményeket átélt emberekkel mi történt, hogy a riportok elkészültek.Pozitív üzeneteket közvetítő műsoraival és politikailag semleges működési elveivel üde és ritka színfolt a Mex Rádió a hazai médiavilágban.

„Hetedik éve az a célunk, hogy egy olyan alternatív lehetőségeket nyújtunk az emberek számára, amelyek minden nehézségekkel küzdenek, teli mindennapokat nem tetézi azzal, hogy – mint a legtöbb médium – a negatív történésekre fókuszál. Ehelyett arra törekszünk, hogy tartalmaink derűt, reményt és fejlesztőt, előre vivõ gondolatokat sugározzanak. Mindig az volt az életfilozófiám, hogy merni kell nagyot álmodni, ezt a műsoraimban is gyakran hangoztatom. Számomra az, hogy Dorogi Gabriella csatlakozik a csapathoz, egy nagy álom megvalósulása”, avatott be Lantai Tamás, a Mex Rádió alapítója.

Minden okkal történik

Dorogi Gabriella a Napló riportereként közel 20 év alatt több száz riportot készített. A szerkesztőségben rövid időn belül ő lett az újságíró, aki előtt olyan emberek is megnyíltak, akik másnak nem voltak hajlandóak nyilatkozni. Így azokat a témákat is rábízták, akiktől egy érző ember szíve még kívülállóként is megszakad. Az ő tolmácsolásában ismerhettük meg többek között Márk felejthetetlen történetét is, mindössze négyéves életét vesztette egy rutinnak számító mandulaműtét közben.

„Ennek a riportnak a leforgatása életem egyik legnehezebb feladata volt, mélyen együtt éreztem a szülőkkel. Az ehhez hasonló helyzeteken az átgondolt, hogy hiszek abban, semmi sem történt ok és cél nélkül. És ha megkapjuk a választokat a miértekre, az megnyugvást hozhat a legfájóbb körülmények között is. Egy pici gyermek elvesztése ilyen óriási tragédia, viszont Márk a halálával több beteg gyermek életét is megmentette azzal, hogy megkaphatták a szerveit. Soha nem felejtem el azt a pillanatot, amikor egy későbbi riportban Márk szülei találtak az egyik kisgyermek szülővel, aki Márknak, illetve a mély gyászukban is önzetlen szülőknek élhet újra egészséges életet. És ez csak egy számos szívszorító történet közül, amit megismerve nem is hinnénk, mennyire képes megváltoztatni az egész életünkhöz való hozzáállásunkat”, fejtette ki Dorogi Gabriella.

Ha köved van mindened van

A Naplóban leforgatott riportok nyomán született meg a Kőleves – Ha köved van, mindened van című könyv, amely a legizgalmasabb és egyben legmegrázóbb történeteket tartalmaz. Egy részük videó is elérhető a YouTube-on,Embermesék címmel.

„Egy időben rengeteg író-olvasó találkozón vettem részt a könyvvel az ország minden táján. A jelenlévők kaptak egy üres papírt és egy tollat, és azt kértem tőle, írják fel mindazt, amiért hálásak. Szinte minden társaságban akadtak olyanok, akik annyira sanyarúnak érezték a saját sorsukat, hogy üresen maradt előttük a papír. Ekkor levetítettem nekik Márk történetét, aminek hatására egyre bővültek a hálalisták, és hirtelen a korábban hezitálók kezében is elkezdtek buzgón forogni a tollak. Azt gondolom, hogy mára nagyon eltávolodtunk attól, hogy őszintén tudjunk hálát érezni. Annira magukkal ragadnak minket a hétköznapi, kisebb-nagyobb problémák, hogy szinte mindent természetesnek veszünk. Pedig, ha jobban végig gondoljuk, minden nap történik velünk olyan dolog, amiért hálásak lehetünk. Ezek a történetek erre is kiválóan alkalmasak”, tette hozzá Gabriella.

Kivel mi történt a riportok óta?

Az „Embermesék Dorogi Gabriellával a Mex Rádióban” című műsor hétfőn 9 és 10 óra között, valamint szombaton 8 és 9 óra között lesz hallható. Ősztől pedig a tervek szerint a bemutatott családok jelenlegi életébe nyerhetünk betekintést, megtudhatjuk, miként alakult a sorsuk a forgatás óta eltelt években.

„Számomra puszta munkánál mindig is sokkal többet ezek a riportok, és korántsem értek véget akkor, amikor a vágást befejeztük, és leadtuk a kész anyagot. Bennem ezek a történetek tovább éltek, egy-egy fájdalmasabb eseménybe kicsit én is belehaltam. Nagyon várom, hogy azokkal az emberekkel, akik a legnehezebb időszakukban is nyitottak voltak felém, az életükbe engedtek, újra felvehessem a kapcsolatot, és bízom benne, hogy sok-sok pozitív fejleményről számol majd be. Ha már a háláról beszélünk, én azért is hálás lehetek, mert rendkívül gazdag életutam volt. De mindez nem ér semmit, ha csak magamban őrzöm és nem adom tovább ezeket a csodálatos történeteket”, mondta Dorogi Gabriella, akivel július 23-án, a fonyódi Panoráma strandon személyesen is találkozhatnak azok, akik együtt ünneplik a Mex Rádióval a 7. születésnapját .