A legnagyobb ellenség a bizonytalanság

Az ingatlanpiac 2020-as dilemmái

Az utóbbi évek ingatlanpiaci szárnyalását feltehetően könnyebb volt nyomon követni, elemezni, mint az idei helyzetet, amikor is a bizonytalanság a főszereplő ezen a területen is. A járvány sújtotta budapesti, belvárosi lakáspiac helyzete gyökeresen megváltozott idén, és az ennek kapcsán felmerülő tényeket, adatokat, információkat mind-mind ennek ismeretében kell és ajánlott értelmezni.

Igyekszünk a válság szempontjából vizsgálni azokat a tendenciákat, áremelkedéseket, árcsökkenéseket, amelyeket éppen látunk, még akkor is, ha ezek nem rendelkeznek egyértelmű dinamikával” – kezdi a helyzetértékelést Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője, a belvárosi ingatlanok specialistája. „Amit a válság kapcsán elsősorban látunk, az nem más, mint az, hogy a legnagyobb része az embereknek bizonytalan, nem tudják, hogy aktuálisan mi lenne a helyes döntés, eladjanak-e esetleg most, a pénzzel rendelkezők vásároljanak-e, lépjenek-e be most a piacra?”

A történelmi és gazdasági tapasztalatok alapján mindenesetre elmondható, hogy már voltak a múlt során a világban olyan válsághelyzetek, amelyek nem okoztak jelentősebb, látható ingatlanár csökkenést, hanem inkább a tranzakciószámok drasztikusan csökkenésében mutatkoztak meg. Esetleg olyan szituáció állt elő, ahol befektetői oldalon drasztikus válság jelentkezett, ezért csökkentek az árak.

Mi a helyzet Budapesten most?

Egyértelműen elmondható, hogy a tradicionálisan befektetői lakások nem mennek most a piacon” –folytatja a szakértő. – „Ezek ugye elsősorban az AirBNB lakások, mivel ugye bedőlt most a fővárosi airbnb piac. Így a bulinegyedben található ingatlanok összes típusára vonatkozik a vevőcsoport csökkenése.”

Ugyancsak érintett a felújítandó ingatlanokcsoportja, amelyeket azzal a céllal vásárolnak, hogy felújított, bútorozott lakásként legyenek később értékesítve. Azért állt meg a kereslet ezen szegmensben, mert az árak nem csökkentek, de a felújítási költségek emelkednek, emiatt a nyereség kockázatos, ezek jellemzően 1 esetleg 2 hálószobás, emeleti, utcai vagy világos udvari nézetű lakások. És hát kétségtelenül elmaradtak a külföldi befektetői csoportok. Amit ők főként kerestek és kedveltek eddig, azok az 1 vagy 2 hálószobás, emeleti, utcai vagy világos udvari nézetű lakások.

A Central Home továbbra is úgy véli, hogy az emberek számára bizonyos életszükségletek vonatkozásában hozott döntések kapcsán, – ilyen lehet például az első lakás megvásárlása vagy egy biztonságos befektetési lehetőség keresése a megtakarításai számára – mindenképpen a jelenlegi ingatlanpiac legjobb lehetőségei után kutatva döntsenek az esetleges lakásvásárlás mellett.
Amennyiben az anyagi források bizonytalanok, esetleg az életkörülmények nem biztosítják a lehető legrövidebb idő alatt történő biztonságos vásárlást, például nehézkes a hitelfelvétel, vagy éppen bizonytalanok a munkahelyviszonyok, akkor továbbra is a várakozást ajánlják az ingatlanpiacra való belépéssel kapcsolatosan.

Kiemelten javasoljuk, hogy körültekintőnek kell lenni továbbra is” – hangsúlyozza Ben-Ezra Orran. – „Tartsuk szem előtt, hogy nem mindig a legolcsóbb alternatíva a legjobb) hiszen az ingatlan eladás, illetve a vásárlás életünk egyik, ha nem a legnagyobb tranzakciója, amely sokszor magával vonz életminőség és életközponti változásokat is.”

www.centralhome.hu