A klímaberendezések segíthetnek az allergiás panaszok enyhítésében

Az EAACI (Európai Allergia és Klinikai Immunológia Akadémia) adatai szerint Európában több mint 150 millió főre becsülhető azok száma, akik érintettek légúti allergiás megbetegedésekben, melyből hazánkban ez a szám több mint 2 millió főt jelent. Az allergiától szenvedők számára nagyon kellemetlen élményeket tud okozni a parlagfű szezon, illetve a levegőben nagy koncentrációban keringő pollen. A megfelelő klímakészülékek kiválasztásával lehetséges zárt térben a levegőminőség, és ezzel együtt az életminőség javítása.

A szabadban egyre nehezebb az allergiás reakciót kiváltó hatások és a kellemetlen tünetek ellen tenni, ugyanis a globális felmelegedés következtében az allergiaszezon egyre inkább kitolódik, azonban a beltéri levegő minőségét és ezzel együtt az életminőséget is javítani lehet. Fontos figyelembe venni, hogy az allergia gyakran jár együtt asztmás megbetegedéssel is, amely a WHO legutóbbi adatai szerint összesen már csaknem 262 millió embert érint világszerte. Azt, hogy a nyári időszakban hazánkban is egyre többen szenvednek az allergiás reakciót kiváltó környezeti hatásoktól, nagyon jól mutatja, hogy július és augusztus hónapokban Magyarországon a legtöbb megyében hatványozottan megugrott a keresőprogramokban a parlagfű, pollen és kender kulcsszavak népszerűsége.

A hidroxilgyökök jelenthetik a megoldást az allergén részecskék semlegesítésére

A tüneteket kiváltó okok elleni védekezés legfontosabb része a kitettség csökkentése, ennek érdekében az otthoni, zárt térben található pollen koncentrációt minimalizálni lehet. A rendszeres szellőztetés önmagában nem megoldás, sőt, sokszor ronthat a helyzeten, hiszen éppen ilyenkor kerülhet a pollennel telített levegő a lakásokba és házakba. Ennek elkerülése érdekében érdemes lehet bevetni a jobb beltéri levegő minőségét támogató klímaberendezéseket. A levegőről gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hiszen természetesnek vesszük, azonban, ha belegondolunk, hogy naponta átlagosan 18 kg-t lélegzünk be belőle, akkor máris világossá válik, hogy miért olyan fontos az egészséges élethez az, hogy megfelelő minőségű legyen.

A természetben nagy mennyiségben fordulnak elő hidroxilgyökök, amelyek képesek a baktériumokat és vírusokat semlegesíteni, emellett a szagok közömbösítésére is alkalmasak. Azért, hogy a beltéri levegő hozzájáruljon az életminőség javításához, ajánlott a megfelelő klímaberendezések alkalmazása” – hívja fel a figyelmet Voit Patrik, a Panasonic műszaki szakértője. „A Panasonic lakossági választékában az Etherea, a fali konzol, és az újépítésű házak esetében egyre népszerűbb légcsatornás rejtett klímáknál is az alapfelszereltség része a nanoeX technológia. Ennek egyedisége abban rejlik, hogy képes a hidroxilgyökök előnyeit zárt térben is elérhetővé tenni, és semlegesíteni az allergéneket, a pollent, vírusokat, a penészt és egyes veszélyes anyagokat is” – hangsúlyozta Voit Patrik. Emellett a hasznos előnyök közé tartozik az is, hogy semlegesíti a szagokat, illetve a bőr és haj hidratálásához is hozzájárul, amivel tovább javítja a komfortérzetet zárt térben.

A felhasználók számára kiemelt fontosságú a levegőminőség javítása

A Panasonic social media felületén megkérdezte a vásárlókat arról, hogy milyen elvárásaik vannak leginkább egy klímaberendezésekkel kapcsolatban azon felül, hogy hűteni vagy fűteni tudjanak vele. A válaszadók több mint 70%-a tartja fontosnak, hogy a port és pollent szűrni tudják a készülékek, ezzel is csökkentve az allergiás tünetek okozta kellemetlenségeket, emellett 44%-uk szerint lényeges, hogy a klímaberendezés a penész semlegesítésével javítani tudja a levegőminőséget a lakásokban vagy intézményekben.

Érdemes szezonon kívül belefogni a telepítésbe

A legtöbben általában tavasszal vagy esetleg még később, a már kifejezetten forró nyári napok idején eszmélnek, és szeretnének minél hamarabb klímakészüléket beszereltetni az otthonukba. Mivel ilyenkor jellemzően nagyon megugrik a kereslet, ezért sokkal nehezebb a gyártóknak a vásárlók igényeit kiszolgálni, ráadásul a telepítés is elhúzódhat a szakemberek túlterheltsége miatt” – hívta fel a figyelmet a Panasonic szakértője. „Ezért általában azt szoktuk javasolni a vásárlóinknak, hogy szezonon kívül is bátran cseréltessenek készüléket, ha az éppen szükséges, vagy a felújítás, építkezés során ebben az időszakban szerezzék be a klímaberendezéseket. Ez az idei évben is megvalósítható még, annál is inkább, mivel érdemes még az őszi vagy téli szezon során az Otthontámogatási Program kínálta lehetőségekkel is élni” – hangsúlyozta a szakértő.