A kávébabtól a pörkölésig

A L’OR kávékapszulák kiváló termőterületekről származó különleges aromájú kávét rejtenek magukban, amely intenzív ízélmény nyújt és illatos, finom, testes, aromás gyümölcsízeket tár fel.
A betakarított kávébab minősége kulcsfontosságú a jó kávé szempontjából. A trópusi vidékeken a kávécserjék virágai csak egy-két napig virítanak. A gyümölcs érési ideje 6–11 hónap. Ezután takarítják be a kávécseresznyének is nevezett, érett, élénkpiros gyümölcsöt. Minden cseresznye két kávébabot tartalmaz. Az aratás évente kétszer, az északi féltekén szeptembertől decemberig, a déli féltekén április és augusztus között történik. A legjobb termőterületeken a kávébabokat kézzel takarítják be.

A frissen betakarított kávécseresznyéből kétféle módszerrel nyerhetők ki a kávébabok. Az egyik a nedves feldolgozás: a terméseket 24-48 órán keresztül áztatják, hogy a magról leváljon az érett gyümölcshús. Az így feltárt zöld kávébabokat átmossák, majd hagyják megszáradni. Ez a módszer egy aromásabb kávét eredményez. A másik feldolgozási mód a száraz előkészítés, amelynek során a kávécseresznyéket 20 napon át szárítják a napon, hogy a gyümölcs héja és húsa összeaszalódjon. A rászáradt gyümölcsrészek lehántolása után barnás színű, foltos kávébabokat kapunk végeredményként. Ez módszer plusz gyümölcsös ízt ad a kávészemeknek.

Ezután kerül sor a kávészemek pörkölésére. Ez az egyik legfontosabb lépés, amely alapvetően meghatározza a kávé karakterét (színét, aromáját és illatát). A hő hatására (180–250 °C) az alapvetően íztelen zöld kávébabból felszabadul a benne rejtőző, mintegy 2000-féle aroma. Minden pörkölés különböző, ami függ a pörkölőmester szaktudásától, a kávé eredetétől és az elérni kívánt ízhatástól. A kávébab színe, az aromaprofil és a kávé intenzitása a pörköléstől függ.
A L’OR pörkölőmesterei igazi művészként keltik életre a kávébabok aromáit: az egyedülálló, magas hőmérsékleten elvégzett pörkölési eljárás a kávébabnak gazdag színt, utánozhatatlan ízvilágot és megkülönböztető karaktert biztosít. A lefőzés során képződő borostyánbarna krémrétegű kávé csakis a gondosan válogatott, pörkölt és őrölt kávébabból készíthető!

A L’OR kapszulák aromazáró csomagolása
A frissesség, az illatok és ízek megőrzése érdekében a megpörkölt és megőrölt kávészemeket a L’OR azonnal aromaőrző csomagolásba zárja. A kávé az aromáját légmentesen záródó csomagolásban őrzi meg a legjobban. Az alumínium alapanyagnak köszönhetően a L’OR kávékapszulák pedig különlegesen hosszú ideig képesek megőrizni, intenzíven tartani az aromákat, hogy azokat a lefőzés után teljes mértékben élvezhesse a fogyasztójuk, a gazdag és lágy krémréteggel egyetemben.

Hogyan kóstoljuk a kávét?
A minél finomabb aromák eléréséhez fémcsészék helyett inkább porceláncsészék használata javasolt. A kávét rögtön elkészítés után érdemes a csészébe önteni.
A legfinomabb aromák különösen illékonyak. A szakértők az illatok vizsgálatát 10–15 perccel a kávé elkészítése után szokták végezni. Első lépésként a kávé illatát, aromáját érdemes megnézni, két-három szippantással a csésze felett, az aromák 80%-a ugyanis az orron keresztül érzékelhető. A kávé aromáját több mint 2000 összetevő alkotja, amelyből a kávé specialistái mindössze körülbelül 800-at azonosítottak eddig.

Ezután jön a kóstolás, ami előtt azonban keverés segítségével összehangoljuk az aromákat. A túl forró vagy túl keserű kávé elrejthet bizonyos részleteket. Kis kortyban kóstoljuk meg a kávét, hogy ne telítse el túl hamar az ízlelőbimbókat, majd forgassuk a szájában 5-10 másodpercig, mielőtt lenyelnénk! Így a nyelv és a szájpad minden területe érzékelheti a különböző ízek intenzitását. Ne habozzunk többször is megkóstolni a kávét: ahogy a hőmérséklete csökken, olyan aromák is megjelennek, amelyeket korábban a forróság elfedett.

A kávé kóstolása közben ismerős ízeket, például savasságot, keserűséget vagy lágyabb aromákat is felfedezhet. Bizonyos kávék ezeken túl olyan fűszeres jegyeket is magukban hordoznak, amelyek többek között a bogyós gyümölcsök, a szárított gyümölcsök vagy pirított magok aromáit idézik. A szakértők a kávét cukor és tej nélkül kóstolják, ugyanis ezek csökkentik bizonyos ízek intenzitását.

Fontos, hogy kávékóstolás előtt, közben, kerüljük a fűszeres ételeket, illetve bizonyos ízeket, mint az ánizs, a menta és az édesgyökér, mert ezek elfedik az aromákat.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .