A HTA is csatlakozott az egészséges és biztonságos munkahelyet támogató EU kampányhoz

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Az ETRMA – az Európai Gumiabroncs és Gumigyártók Szövetsége – június végén csatlakozott az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) által szervezett kampányhoz, amelynek célja a veszélyes anyagok megfelelő kezelésének elősegítése a munkahelyen. A kampány hazai támogatója az ETRMA magyarországi tagszervezete, a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA).

Az „Egészséges Munkahelyek” kampány 2018 májusában kezdődött és két évig tart. A kampány együttműködő partnereként az ETRMA – a tagokon keresztül – az információk terjesztésével járul hozzá a célok megvalósításához. A legjobb gyakorlatok (best practices), illetve a veszélyes anyagok kezelése során szerzett szakértelem megosztása is segíti a munkahelyi biztonság kultúrájának fejlesztését.

Mit is jelent mindez a gyakorlatban? A munkabiztonság elsősorban műszaki megoldásokat jelent, és a munkahelyi balesetek megelőzését szolgálja, míg a munkaegészségügy a munkavállalókat fenyegető ártalmakat ismerteti és a foglalkozási, illetve azzal összefüggő megbetegedéseket kívánja megelőzni. Fontos tehát az egészséges munkahelyek kialakítása, a megfelelő műszaki, valamint higiéniai követelmények biztosítása, akárcsak a veszélyes anyagok kezelése a teljes társadalom védelme szempontjából. Az ETRMA korán felismerve fentiek fontosságát, régóta elkötelezett a munkahelyi egészség és biztonság megóvása terén. A tagok rendszeresen megosztják egymással tapasztalataikat és a legjobb gyakorlataikat a szervezet „Egészség és Biztonság” munkacsoportjában.

Egy friss példa a konkrét munkára: a Szövetség a napokban döntött arról, hogy újabb öt évig támogatja annak az epidemiológiai kutatócsoportnak a munkáját, amely az 1975 után gumiipari vállalatoknál elhelyezkedők rákos megbetegedésének kockázatát tárja fel. A 2012-ben megkezdett kutatás eredményeként eddig három szakértői jelentés látott napvilágot 2016-ban, illetve 2017-ben. Az európai szövetség kiemelt célja – az ETRMA hosszútávú stratégiájának részeként – a vállalatok támogatása a munkahelyi biztonság terén, hiszen amellett, hogy a munkahelyi egészségvédelemnek és biztonságnak minden tagállamra kiterjedő szabályozása van az Európai Unióban, a munkavállalók szociális biztonságához és jólétéhez épp úgy hozzájárul, mint az adott vállalat sikeréhez.

Fazilet Cinaralp, az ETRMA főtitkára ennek kapcsán azt nyilatkozta, hogy „Az évek során az ETRMA következetes elkötelezettséget tanúsított a munkavállalók biztonságának védelme és a veszélyes anyagok kockázatkezelése terén. Az EU-OSHA kampány, amelyhez most csatlakoztunk, minden bizonnyal fejleszti majd azt a tudást, amelyet az egyes alapanyagok veszélyeiről tudunk. Célunk, hogy a magunk eszközeivel hozzájárjunk ehhez a közös célhoz, tanuljunk másoktól és terjesszük a legjobb gyakorlatokat a saját Szövetségünkön keresztül.

A kampányhoz kapcsolódóan az ETRMA új honlapot is bemutatott, ahol a Szövetség e téren kifejtett munkája követhető nyomon: http://www.etrma.org/activities/safety-health-at-work

További, magyar nyelvű információ a kampányról: https://healthy-workplaces.eu/hu

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .