A hely, ahol a pszichológia és az ünnep összeér

Vidámság vagy pszichoterápia? Ismerd meg a rendezvényt, ahol szórakozva oldhatod meg gondjaidat!A lélek gyógyulásához nem feltétlenül a terápia az egyetlen megoldás– állítja Gilányi Attila, aki saját bőrén tapasztalta, hogy egy intenzív, egy-két napos program is segíthet teljességgel átértékelni az életünket. A mentálhigiéniás szakember most egy új módszer magyar nagyköveteként azt ígéri: rendezvényén lesz zene, jókedv, sírás és nevetés is, és aki ide eljön, örökre iránytűt kap eligazodni a lélek útvesztőjében.

Októberben érkezik Magyarországra egy számunkra eddig ismeretlen módszer, ami félúton jár a pszichoterápia és a motivációs előadás között. „A Legjobb Önmagad!” elnevezésű, egynapos rendezvény szerves része a zene, a pörgés és a jó hangulat, ám mindeközben – egy tudatosan kialakított struktúra mentén – komoly önismereti munka zajlik.

Hogy néz ki mindez a gyakorlatban? Képzeljünk el egy olyan terápiás ülést, ahol több mint tíz, de akár száz, vagy épp többezer fő is jelen van! Vagy inkább képzeljünk el egy olyan motivációs előadást, melynek fontos eleme a nézők egymás közti, párban történő munkája, és ami nem ritkán örök barátságot kovácsol a résztvevők közt. „Erre a módszerre a csoportos coaching a leghelyesebb meghatározás” – mondja a szervező és vezető előadó Gilányi Attila.

Nem egy új csodatévő motivátor születik

„Édesapám 18 éves koromban lett öngyilkos. 20 év után ébredtem rá, hogy ez a tragédia valójában áldásként is értelmezhető. Az a feladatom vele, hogy másokat megóvjak ettől a sorstól” – kezdi Attila, akinek az amerikai coach-szupersztár, Tony Robbins szemináriumain sikerült átértékelnie a múltat. Az ő technikáját szeretné – némi módosítással – nálunk is meghonosítani.

A magyar szakember fontosnak érezte, hogy módszerének tudományos hitelt adjon, ezért elvégezte a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné képzését, és szakdolgozatát is a témában írta. Sikerült neki, munkáját az egyetem és maga Robbins is elismerte: „Summa cum laude bizonyítvánnyal ki tudtam mondani, hogy ez a módszer tényleg tud segíteni – annak ellenére, hogy látszólag egy vidám sokaság ugrál diszkózenére.”

Habár Tony Robbins rendezvényeire 10-15 ezer fő is ellátogat, Attila szerint nem a csoport mérete számít. Sokkal inkább a munka, ami részben az előadóval, részben párokba rendeződve zajlik. Épp ez jelent markáns eltérést a gyakran képzetlen motivációs előadók által képviselt self-help (azaz önsegítő) vonaltól: a résztvevők itt nem passzív befogadók, hanem egymást támogatva oldják meg az újabb és újabb gyakorlatokat.

Ebben egy vaskos munkafüzet is a segítségükre van, ami Robbins módszere alapján, gondosan felépített tematika szerint veszi sorra a legfontosabb kérdéseket. Fokozatosan rajzolódik ki a jellemünk, személyiségjegyeink, legfőbb konfliktusaink és félelmeink, illetve az azokkal való – gyakran hibás és haszontalan- megküzdési módjaink.

A gyógyulást keresőknek itt nem coach, pszichológus vagy pszichiáter, hanem egy hasonló célokkal érkező sorstárs segítségével kell elvégezniük az önismereti leckét – ez pedig megsokszorozhatja a bizalmat, a feloldódás mértékét. Ezzel együtt a rendezvényen szakemberek is jelen vannak, akik felügyelik és elakadás esetén segítik is a folyamatot egyéni szinteken.

Tűzönjárás és nyílvessző-törés

Robbins eredeti programjának kulcseleme a tűzönjárás, aminek során valamennyi résztvevő egy izzó parázsszőnyegen gyalogol át. A gyakorlat oldani hivatott a félelmeket, hiedelmeket, rossz berögződéseket. Attila elárulja, az ő változatában tűzönjárás nem szerepel, de egy nem kevésbé hajmeresztő „bátorságpróbának”, a nyílvessző-törésnek teszi ki a résztvevőket. Hogy mit is takar ez pontosan? Október 12-én kiderül.

„A rendezvény kettős céllal születik. Az egyik, hogy aki előrébb szeretne lépni élete valamely területén, az ennek a módszernek a mentén egyetlen nap alatt elérhesse ezt. A másik, hogy aki megteheti, lehetőséget kapjon kedvezménnyel jegyet vásárolni az eredeti Tony Robbins rendezvényekre. Ez esetben az én programom alapdíját bele is számítjuk annak árába, azaz így akár ingyen is részt vehet ezen a napon” – mondja Attila.

És hogy elég lehet-e egy nap, hogy megváltozzon az életünk? Az biztos, hogy a továbbiakhoz is kapunk útravalót. Aki a rendezvényen részt vesz, azt a kidolgozott feladatokkal teli munkafüzettel és hivatásos segítő szakemberek elérhetőségeivel bocsájtják útra. Arról nem is beszélve, milyen támogatói kör alakul ki az itt szövődő barátságok nyomán, ami – a nemzetközi tapasztalat szerint – a legnehezebb helyzeteken is átsegíti a lélekemelő nap résztvevőit.