A hackerek szerint a hagyományos IT-biztonsági technológiák elavultak

  • Az adatvesztések fő oka az emberi hiba – a felhasználók sokszor belefáradnak a szabályok betartásába

Hackerek körében végzett felmérést a Thycotic az év egyik legnagyobb IT-biztonsági eseményén, a Las Vegas-i Black Hat 2017 konferencián. A kutatás szerint a hagyományos határvédelmi technológiák (tűzfalak, antivírus szoftverek) elavultak, a bizalmas adatokhoz pedig a privilegizált (adminisztrátori) fiókokon keresztül lehet a legkönnyebben hozzáférni.

A 250 hacker megkérdezésével készült felmérés szerint a vállalatok bizalmas adataihoz legegyszerűbben az adminisztrátori fiókokon keresztül lehet hozzájutni (32%), amelyet az e-mail fiókok (27%) és a végpontok (21%) követnek. 73% szerint a hagyományos határvédelmi eszközök, mint az antivírus szoftverek és a tűzfalak elavultak és egyszerűen megkerülhetők. A hackerek tevékenységét leginkább a többfaktoros azonosítás és a titkosítás nehezíti, a leghatástalanabbak pedig a behatolásmegelőző rendszerek (IPS).

A hackerek 85%-a szerint emberi hiba áll az adatvesztések mögött. Ennek oka, hogy egyre nagyobb nyomás nehezedik a felhasználókra, akik egy idő után belefáradnak a biztonsági szabályok betartásába. A felhasználók 35%-ának a jelszavak fejben tartása és a folyamatos változtatása jelenti a legnagyobb gondot, de a túl sok információ (30%), a védekezéshez szükséges folyamatos frissítések (21%), és az állandó kiberfenyegetések (15%) is problémát jelentenek.

Mit tehetünk a jobb biztonságért?

  • Automatizáljuk az adminisztrátori fiókok kezelését és védelmét.

  • Használjunk többfaktoros azonosítást legalább az adminisztrátori fiókokhoz.

  • Alkalmazzunk felhasználó-központú megközelítést az IT-biztonságban: egyszerű rendszer, egyszerű használat.

  • Titkosítsuk adatainkat

  • Tartsunk rendszeres oktatásokat a vállalatvezetőknek az IT-biztonságról.

Az adminisztrátori fiókok jelszómenedzsmentje a modern eszközökkel jóval egyszerűbben, villámgyorsan megvalósítható a régebbi, csillagháborús rendszerekhez képest. A kisebb cégek a Thycotic Secret Server ingyenes verziójával is komoly javulást, és akár (e tekintetben) GDPR-megfelelőséget érhetnek el. Komplexebb feladatokra, akár több száz adminisztrátor menedzsmentjére természetesen a fizetős változatokat ajánljuk” – mondta Nemes Dániel, a hazánkban a Thycotic-ot képviselő biztributor elnöke. „A rendszer ráadásul tartalmazza a webes szolgáltatások jelszómenedzsmentjét is, ami kifejezetten az üzleti felhasználók céges fiókjainak a kezelésére szolgál, automatizálva az online üzleti alkalmazások jogosultságkezelését” – tette hozzá.

  • A Thycotic-ról

A Thycotic az egyik leggyorsabban növekvő IT-biztonsági cég, amely biztonságos jelszókezeléssel, a végpontok védelmével, illetve az alkalmazásokhoz való hozzáférések szabályozásával akadályozza meg a kibertámadásokat. Az IT szakma által több díjjal elismert Thycotic Secret Server terméket a Cybersecurity 500-as listáján a legjobb PAM rendszerként tartják számon. A Thycotic több mint 7500 ügyfelet szolgál ki világszerte. További információ a Thycotic weboldalán.

  • A biztributor bemutatása

A biztributor modern, független, 17 nemzetközi gyártót képviselő IT-biztonsági, hálózati és virtualizációs disztribútor cég. Az általa képviselt gyártók közé tartozik többek között az APT-támadások elleni védelem szakértője, a FireEye, a smart card és token területen vezető Gemalto, a sokmotoros, multiscan AV/AM ellenőrző rendszerek szállítója, az OPSWAT, valamint a kis- és középvállalati biztonságban etalonnak tekintett GFI, a privilegizált (adminisztrátori) felhasználói fiókok kezelésének szakértője, a Thycotic, illetve az adathalászat elleni rendszerek vezető szállítója, a PhishMe.