A fotók ereje

Megnyílt a MyBudapest Photo Project kiállítás

Elfogadás, szolidaritás, tisztelet, méltóság…szavak, amik a MyBudapest Photo Project kapcsán felmerültek a kezdeményezésben résztvevő hajléktalan emberekben és a szervezőkben. Ma Magyarországon több mint 50 000 ember él fedél nélkül, a társadalmunk peremére szorulva. A Budapest Bike Maffia és a Café Art Budapesten másodjára elindított akciójának célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a hajléktalanság problémájára és pozitív irányba változtassa meg a hajléktalan emberekről kialakult képet.

Az utca más képen. Az utcán másképpen.” címmel nyílt meg a MyBudapest Photo Project kiállítás a FUGA-ban. A kezdeményezés keretein belül 100 egyszer használatos fényképezőgépet osztottak ki hajléktalan embereknek, akik ezáltal lehetőséget kaptak, hogy saját szemszögükből mutassák be a várost és megmutassák saját magukat. A program különlegessége abban rejlik, hogy a hajléktalan emberek saját életüket mutatják be, megismerhetjük a mindennapjaikat és gondolkodásmódjukat.

A hajléktalanság egy állapot, amit el kell fogadni. Jómagam az utcán születtem és világéletemben ott laktam. Nekem ez a természetes. A MyBudapest Photo project felhívására második alkalommal jelentkeztem, mert szeretek mindig új dolgokat kipróbálni, és a fényképezést is egy jó elfoglaltságnak gondolom. Tavaly egy képem, idén már két képem is bekerült a kiállítás anyagába, amire nagyon büszke vagyok. A fotózást folytatni fogom, mert az egyik barátomtól kaptam egy fényképezőgépet” – mesélte az egyik alkalmi művész a MyBudapest Photo Project kapcsán.

Az idei programra is sokan jelentkeztek, és a kiosztott 100 eldobható Fuji fényképezőgépből összesen 94-et hoztak vissza a résztvevők, amiből több mint 2000 fénykép született. A kiállítás anyagát egy szakmai zsűri állította össze. A zsűri célja a kiválasztott képekkel, hogy a fényképek láttán közelebb kerüljünk ezekhez az emberekhez és csökkenjen a kialakult szakadék a hajléktalan emberek és a társadalom között. A MyBudapest Photo Project 2018-as naptárjának képi anyagának összeállításában idén is számítunk a látogatók segítségére: a kiállítás helyszínén és online is lehet szavazni a kedvenc képekre. Remélem minél többen ellátogatnak kiállításunkra” – nyilatkozta Fekete Bernadett, a MyBudapest Photo Project projektfelelőse.

A MyBudapest photo kiállítás szeptember 28-ig ingyenesen látogatható a FUGA-ban. Ezt követően Londonban, New Yorkban, New Orleansban és itthon egyidőben, október 10-én, a Hajléktalanság Világnapján jelenik meg a MyBudapest Photo Project napárja, aminek a megvásárlásával a kezdeményezésben résztvevő hajléktalan embereket támogathatjuk.

További információ a MyBudapest Photo Projectről és az online szavazásról a kezdeményezés Facebook oldalán található.