A Corvina Kiadó őszi-téli megjelenései

KIEMELT AJÁNLATUNK

Nyáry Krisztián: Írjál és szeressél
125 szerelmes levél és történet

„Fene bánja, megesett. Szerelmes vagyok.” – Móricz Zsigmond Simonyi Máriának – 1923

Nyáry Krisztián összegyűjtötte a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes leveleit, majd mára már jól ismert stílusában megírta keletkezésük történetét is. Félénk udvarlólevél, pimasz széptevés, szemérmes viszontválasz, írásos erotika, hideg elutasítás, csalódott szakítás, könnyes búcsúlevél: minden, ami a szerelmes levél műfajába belefért 1526 és 1976 között. Csokonai Vitéz Mihály, Móricz Zsigmond, Ady Endre, Nemes Nagy Ágnes, Kossuth Lajos, Örkény István, Jászai Mari, Krúdy Gyula, Latinovits Zoltán és még száz név a magyar közel- és régmúltból, akik levélben is megírták, mit gondolnak a szerelemről.

Megjelenés: 2018. október 30.
Terjedelem: 280 oldal
Kötés: Keménytáblás
Ár: 4500 Ft
ISBN: 978 963 13 6536 8

Király Levente (szerk.): Hofi megmondja
A tavalyi, jelentős figyelmet keltő Ady megmondja után itt a „megmondja”-sorozat folytatása: ezúttal Hofi Géza halhatatlan mondataiban ismerhetünk rá az örök emberi hülyeségre (és persze bölcsességre is). A „legvidámabb barakk” legnépszerűbb humoristájának soha nem jelentek meg szövegei írásban, pláne nem tematikánként összerendezve, ezt a mulasztást pótolja most ez a kötet. Bár Hofi szövegei élőszóban a legjobbak, hiszen csodálatos előadóművész volt, de írásban is éppolyan ütősek.

Megjelenés: 2018. november 06.
Terjedelem: 136 oldal
Kötés: Keménytáblás
Ár: 2490 Ft
ISBN: 978 963 13 6561 0

Csóka Judit: Mesék feleségekről és férjekről

A statisztikák szerint Magyarországon ezer házasságkötésből kb. ötszáz válással végződik. Vajon hol romlanak el a dolgok, és mit tudnak azok a párok, akik együtt maradnak? Ezekre a kérdésekre kerestem választ a népmesékben. Mert ha igaz, hogy bennük sűrűsödik az emberiség bölcsessége és tapasztalata, akkor arról is kell találnom meséket, hogy mi történik a hétországra szóló lakodalom után. Találtam, nem is keveset.

Csóka Judit
meseterapeuta

Megjelenés: 2018. szeptember 18.
Terjedelem: 364 oldal
Kötés: Keménytáblás
Ár: 3490 Ft
ISBN: 978 963 13 6531 3

Poós Zoltán: Rock&roll Áruház
Ez a divat 1957–2000

A Rock&roll Áruház divatkönyv, de nem szabásmintákkal foglalkozik, hanem mindazzal, amit a ruhák, a kiegészítők kiváltottak a viselőik környezetében. A könyv tehát a hatástörténet szabásmintája. Poós Zoltán szerint nemcsak a jó dumák öltöztettek, de egy jó ritmusban megnövesztett barkó vagy az egyetlen tökéletes helyre felhelyezett jelvény is. A Rock&roll Áruház azokat az éveket idézi meg, amikor a Rock&rollra még nem úgy tekintettünk, mint egy közműszolgáltatásra, amikor a divat, az öltözködés még nem a komfortot szolgálta, amikor a zene és az öltözködés még veszélyforrást jelentett, amikor nemcsak az igazi szerelemben illet kételkedni, de az igazi Levi’s farmerben, vagy az igazi Lacoste pólóban is.

Megjelenés: 2018. szeptember 25.
Terjedelem: 152 oldal
Kötés: Kartonált
Ár: 3990 Ft
ISBN: 978 963 13 6532 0

É. Szabó Márta: Akinek a madarak is Chopint énekelnek – Érdi Tamás története

A briliáns vak zongoraművész pályáját rajzolja meg édesanyja, É. Szabó Márta, az ismert televíziós személyiség, a Cimbora és számos más, főleg gyermekeknek szánt kultúrműsor szerkesztője. Tamás apja, Érdi Sándor, a Stúdió című műsor szerkesztője is jelen van a könyv minden oldalán. Az izgalmakban bővelkedő könyv végigkíséri Érdi Tamás nem mindennapi sorsát születésétől, sőt, még annál is korábbról egészen a világhírig.

Megjelenés: 2018. november 16.
Terjedelem: 316 oldal
Kötés: Kartonált
Ár: 3990 Ft
ISBN: 978 963 13 6533 7

Esterházy Péter – Nádler István: Hét utolsó szó

Vannak könyvek, amik a hiányról mesélnek, a hiány pedig gyakran a hallgatással fejezhető ki a legpontosabban. 7 utolsó szó. Nádler István képei, Esterházy Péter drámája. És az emlékezés: nincs zene.

Megjelenés: 2018. december 05.
Terjedelem: 104 oldal
Kötés: Keménytáblás
Ár: 3990 Ft
ISBN: 978 963 13 6539 9

KARÁCSONYI AJÁNDÉKÖTLETEINK

Roberto Mottadelli, Gianni Morelli: A 20. század legmeghatározóbb egyéniségei

Mi a közös Fidel Castróban, Teréz anyában és Mark Zuckerbergben? Semmi. De ha kicsit messzebbi perspektívából közelítünk a kérdéshez, látni fogjuk, hogy a 20. század történelmére mindhárman hatással voltak. Meghatározták egy adott csoport vagy az egész világ gondolkodását, tömegek életét mentették meg vagy éppen tették teljesen tönkre. Ebben a könyvben rövid áttekintést próbálunk adni azoknak az embereknek az életéről, akik a legújabb kori történelmet meghatározták, vagy annak működésére akár napjainkban is befolyással bírnak.

Megjelenés: 2018. szeptember 14.
Terjedelem: 224 oldal
Kötés: Keménytáblás
Ár: 5990 Ft
ISBN: 978 963 13 6495 8
Fordította: Árokszállásy Zoltán

Jasmina Trifoni: A világ legszebb kastélyai
A kastélyok története a középkorban gyökeredzik, ebben a titokzatos időszakban, amely gáláns lovagok és toronyba zárt királykisasszonyok képét idézi fel bennünk. Könyvünk azokat az uradalmakat mutatja be, amelyek fokozatosan erődökké alakultak, miközben otthont nyert falaik között a gáláns udvari élet is. Még később – amikor az új területi és politikai elrendeződések, valamint a harci stratégiát megváltoztató modern fegyverek megjelenése következtében a védekezés jelentősége csökkent – luxuslakokká váltak: inkább szánták őket mulatságra, semmint ostrom elleni védelemre. Könyvünk főképp az európai kastélyokra összpontosít, de a távoli világok és kultúrák közötti kapcsolatok jóvoltából más kontinensek kastélyai számos olyan építészeti sajátosságot mutatnak, amelyek az európai modellre vezethetők vissza, így helyet kaptak válogatásunkban.

Megjelenés: 2018. szeptember 14.
Terjedelem: 272 oldal
Kötés: Keménytáblás
Ár: 9900 Ft
ISBN: 978 963 13 6518 4
Fordította: Soproni András

Gyógynövények lexikona
A több mint 270 növényt bemutató, csodálatosan illusztrált Gyógynövények lexikona a pontos azonosításra alkalmas ábrázolások mellett könnyen elkészíthető recepteket és rövid, de alapos növényismertetőket tartalmaz. Minden egyes gyógyhatású készítmény (például tea, olaj, kenőcs stb.) elkészítésének leírása mellett megtaláljuk a lépéseket illusztráló fotókat is. A londoni Kew Gardens világszerte elismert szakemberei által írt, alapos és komoly kutatások eredményeit felhasználó füveskönyv hobbikertészeknek, alkalmi gyógynövénygyűjtőknek és gyógyulni vágyóknak egyaránt javasolt.

Megjelenés: 2018. szeptember 25.
Terjedelem: 224 oldal
Kötés: Keménytáblás
Ár: 4500 Ft
ISBN: 978 963 13 6496 5
Fordította: Szepes András

Alison Walker: Enni való ajándékok

Könyvünkben sokféle, a saját konyhánkban, saját kezünkkel elkészíthető recept található – az egyszerűbb, gyerekekkel együtt készíthető finomságoktól, mint a tiffin vagy a csokoládétallér, a sós kekszekig és chutney-kig, melyek a sajtokhoz passzolnak remekül, egészen az igazán különleges macaronokig, vagy trüffelekig, melyekből szép kis dobozkákba vagy üvegekbe csomagolva, szalaggal átkötve igazán különleges ajándék lesz. Nem feledkeztünk meg a lelkes szakácsokról sem. Nekik az olasz ajándékcsomagot és a mézeskalács házikót ajánljuk.
A szerző, Alison Walker diplomás séf, a tekintélyes brit Country Living és Good Housekeeping magazinok gasztronómiai rovatainak szerkesztője, számos játékfilm és televíziós produkció food stylist szakértője.

Megjelenés: 2018. szeptember 25.
Terjedelem: 176 oldal
Kötés: Keménytáblás
Ár: 3990 Ft
ISBN: 978 963 13 6506 1
Fordította: Kúnos Linda

Robert Adkinson: Szent Szimbólumok

Könyvünk képekkel szemlélteti az emberiség ősi törekvését, hogy megmagyarázza és befolyásolja az őt körülvevő világegyetemet. Három kategóriába (népek, vallások, misztériumok) sorolva gyűjtöttük csokorba a világ néhány igen erőteljes szent szimbólumát és képét. Mindhárom téma látóköre végtelen. Beletartozik mind a keleti, mind a nyugati, mind az ősi, mind a kortárs kultúra, s azon belül a művészet, rítus, mítosz és szellemiség.

A könyvünkben vizsgált tartós hatású szimbólumok a kultúrák és hagyományok sokféleségét képviselik. Együtt pedig nem annyira a hiedelmek különbözőségét mutatják fel, mint inkább a közös ösztönt, amely az alkotás erejével próbálja megfogalmazni az emberi alapélmény legalapvetőbb igazságait.

Megjelenés: 2018. október (2. kiadás)
Terjedelem: 792 oldal
Kötés: Keménytáblás
Ár: 7990 Ft
ISBN: 978 963 13 5834 6
Fordította: Árokszállásy Zoltán

ŐSZI-TÉLI MEGJELENÉSEINK

Olivia Laing: A magányos város
Kalandozások a magány művészetében

Míves könyv: riport, memoár és életrajz, a brit író, kritikus a nagyvárosi magány témáját dolgozza fel olyan neves művészek életének bemutatásán át, mint Edward Hopper, Andy Warhol, David Wojnarowicz és Henry Darger. Mit jelent a magány? Hogyan éljük meg, ha nem kötődünk szorosan egy másik emberi lényhez? Hogyan lépünk kapcsolatba másokkal? A technika közelebb hoz minket egymáshoz, vagy végképp a képernyő csapdájába esünk?

Megjelenés: 2018. szeptember 17.
Terjedelem: 280 oldal
Kötés: Keménytáblás
Ár: 3990 Ft
ISBN: 978 963 13 6528 3
Fordította: Lázár Júlia

Jaap Scholten: Spengler törvénye
A Báró elvtárs szerzőjének új könyve

A szerző, akárcsak nagy sikerű előző könyvében, a Báró elvtársban, ismét Erdélybe kalauzol minket, de most nem a régi arisztokrácia nyomát keresi, hanem saját családjának múltját igyekszik feltárni ebben a vallomásos dokumentumregényben. Miközben feleségével és Géza nevű intézőjével próbálja a birtokot igazgatni, gyakran vissza kell térnie szülőföldjére, Hollandiába is, mivel komoly betegség fenyegeti legidősebb bátyját. A szerepek tisztázásához, a lelki béke megtalálásához elszánt nyomozásra van szüksége, és le kell ásnia egészen a gyermekkorig, ahol is előtűnnek nagyszülei, a holland “iparos arisztokrácia” tagjai és az elszegényedett, de vasakaratú édesanya alakja is.

Megjelenés: 2018. augusztus 21.
Terjedelem: 188 oldal
Kötés: Kartonált
Ár: 3990 Ft
ISBN: 978 963 13 6479 8
Fordította: Bérczes Tibor

Jaap Scholten: Báró elvtárs – második, bővített, javított kiadás
Nem sokkal Nicolae Ceausescu 1989. december 25-én történt kivégzését követően Jaap Scholten holland író későbbi feleségével egy ütött-kopott cabrióval nekivágott Kelet-Európának, hogy a Kárpátokon átkelve meglátogassa Bukarestben nagykövetként tevékenykedő nagybátyját. Az írót teljesen lenyűgözte az erdélyi táj szépsége, és később rendszeresen visszatért Európának ebbe a gyönyörű, de nehéz sorsú részébe.
Magyarországi és romániai utazásai során találkozott az egykor oly tekintélyes erdélyi arisztokrácia számos tagjával. Felkereste velük azokat a lakásokat – többnyire pincéket és sufnikat -, ahol a szocializmus alatt lakni kényszerültek, és járt azokban a munkatáborokban is, ahol annak idején kényszermunkát végeztettek velük. Scholten az egykori gazdag múltról és az üldöztetés borzalmairól faggatta őket. De találkozott a legfiatalabb nemzedék tagjaival is, és megkérdezte tőlük, mit szándékoznak tenni a kárpótlás keretében visszaszolgáltatott családi kastélyokkal és birtokokkal. Az így született izgalmas, megrendítő és felkavaró riportokat foglalja magába a Báró elvtárs, Scholten első dokumentarista munkája, amelyet 2011-ben a történelmi témájú könyveket díjazó Libris Geschiedenis Prijsszel tüntették ki Hollandiában.

Jaap Scholten holland író, három regény és egy sor úti riportkönyv szerzője. Az Európai Kulturális Parlament tagja és a Budapest Culture Club egyik alapítója. 1963-ban született a német határhoz közel eső Twentében, egy textilgyáros családba. Ipari formatervezést tanult a delfti Műszaki Egyetemen, grafikai tervezést a rotterdami Willem de Kooning Akadémián, majd kulturális antropológiát a budapesti Közép-Európai Egyetemen. Félig magyar felesége révén személyes szálak is fűzik a magyar nemesi családokhoz. 2003 óta Budapesten él.

Megjelenés: 2018. október 01.
Terjedelem: 408 oldal
Kötés: Kartonált
Ár: 3990 Ft
ISBN: 978 963 13 6551 1
Fordította: Bérczes Tibor

Ralph Brewster: Hontalanul Budapesten 1940-1944
Egy angol–amerikai származású, olasz állampolgárságú fiatalember nem akart Mussolini katonája lenni, és 1940 és 1944 között az akkor még békés Budapesten vészelte át a háborús éveket. A rendkívül művelt, sok nyelven beszélő, tehetségesen zenélő, elmélyült régészeti és asztrológiai tudással rendelkező Ralph Brewster szívesen látott vendég volt a magyar arisztokraták, jómódú polgárok, művészek, katonatisztek, tisztviselők, egyházi személyiségek pesti, budai és vidéki házaiban, lakásaiban, kastélyaiban. Bujkálásának regényes krónikája páratlanul értékes kordokumentum, közelkép és körkép az ország és a város hétköznapi életéről, a kor magyar társadalmáról és a vészterhes történelmi időszakot éppen megélő emberek gondolkodásának sokféleségéről.

Megjelenés: 2018. október 10.
Terjedelem: 344 oldal
Kötés: Kartonált
Ár: 3490 Ft
ISBN: 978 963 13 6525 2
Fordította: Veres Mátyás

Czobor Zsuzsa, Horlai György: Angol nyelvkönyvcsomag – Lopva angolul

A Lopva angolul egy három részből álló angol nyelvkönyvcsalád, melynek 3/1, 3/2, 3/3-as kötete egy detektívtörténet segítségével a teljesen kezdő szintről a középfok előtti (preintermediate) szintig készíti fel a nyelvtanulókat. A három könyv nyelvtani anyagát egy negyedik, a Nyelvtani összefoglaló kapcsolja egységbe. A 3/1-es kötet kezdőknek készült. A leckék utasításai és a nyelvtani magyarázatok magyar nyelvűek. Minden kötet végén angol-magyar szójegyzék, valamint a gyakorlatok megoldásai találhatók.

Megjelenés: 2018. október 17.
Terjedelem: 780 oldal
Kötés: Kartonált
Ár: 6990 Ft
ISBN: 978 963 13 6506 1
A kötetek egyenként is kaphatók 1990 Ft/kötet áron.

Daniela Mari: Az aktív időskor művészete

Daniela Mari a Milánói Egyetem professzora, az időskori betegségekkel foglalkozó kutatócsoport vezetője számos orvostudományi társaság tagja, volt elnöke. A szerző arra kíváncsi, hogy valójában mit jelent megöregedni, mi az öregség és mikor kezdődik ez a folyamat, miért élik meg különbözőképpen az emberek az öregséget. Az ókori Rómában csak az idősek kerülhettek a szenátusba, akkor az életkort 40 évben minimalizálták. A mai generáció viszont azt nevezi öregnek, aki nem ismeri a digitális világot, vagyis azt, aki 25 évesen nem ismeri a telefon-applikációkat éppúgy öregnek tartják, mintha 80 éves lenne. A szerző könnyed stílusa, humora és szakértelme feloldja a témával kapcsolatos ambivalens érzelmeket, könyve olvasmányos, érdekes és elgondolkodtató.

Megjelenés: 2018. október 18.
Terjedelem: 136 oldal
Kötés: Kartonált
Ár: 2990 Ft
ISBN: 978 963 13 6530 6
Fordította: Kárpáti Zsuzsa

Györffy Miklós: Német kulturális szótár
A Corvina kulturális szótárak sorozatának újabb kötete a német nyelv és kultúra minden anyanyelvű számára ismert és a hétköznapi életben nap mint nap használt, más szótárakban és nyelvkönyvekben mégis alig-alig fellelhető szavait, fogalmait, fordulatait, mondhatni „titkait” fejti meg. Azokat a kifejezéseket, amelyek éppen azért maradnak rejtve a nyelvtanulók előtt, mert a németek maguk nem is gondolnak rá, hogy egyes, számukra magától értetődő dolgok érthetetlenek a külföldi számára, aki épp ezeket a legközönségesebb, mondhatni banális ismereteket szerzi meg a legnehezebben. Györffy Miklós nem egyszerűen „országismereti” szótárt írt, hanem útikalauzt a németséghez.

Megjelenés: 2018. november 07.
Terjedelem: 328 oldal
Kötés: Kartonált
Ár: 3990 Ft
ISBN: 978 963 13 6540 5

Apollóniosz Rhodiosz: Argonautika
A görög mitológia egyik leghíresebb történetében Iaszón és követői, az argonauták az ősi időkben még Iólkosz nevet viselő Volosz kikötőjéből hajóztak ki, hogy megkeressék a Poszeidón és Theophané nászából született aranyszőrű kos lenyúzott bőrét, a Kolkhiszt védő aranygyapjút. Végül Héraklész és Orpheusz segítségét is igénybe véve, szörnyeket és ellenséges királyokat legyőzve sikerült megszerezni a kincset. A történetet az i. e. 3. században Apollóniosz Rhodiosz dolgozta fel, mégpedig négy énekből álló, hexameterekben írott eposzában, amelynek teljes magyar fordítása 1877-ben ugyan megjelent, ám ez mára teljesen elavult. Az új fordítás immár hűségesen adja vissza az eredeti szöveg szépségeit, a számos jegyzet pedig segít eligazodni a görög mitológia bonyolult világában.

Megjelenés: 2018. november 12.
Terjedelem: 316 oldal
Kötés: Keménytáblás
Ár: 4500 Ft
ISBN: 978 963 13 6543 6
Fordította: Tordai Éva

Szigeti Kovács Viktor: Az ég madarai
Makovecz-Nagy Szilvia rajzaival

A kerettörténet szerint a melki apátságban, 1632-ben egy szerzetes leírta annak a 33 fajta különös madárnak a főbb tulajdonságait, melyeket hiába is keresnénk a természettudományos könyvekben: csupán mesékben és a mítoszokban fordulnak elő, ahogy a ma embere mondaná: a képzelet szüleményei. Ilyen a főnix, a griff, a szfinx és a szirén is, hogy csak az ismertebbeket említsük. „Némelyik bár félelmetes, és jómagam sem szívesen találkoznék sokukkal, azt hiszem, mindegyikőjük az ember okulására van teremtve. Útmutatóul adom most közre természetrajzukat arra az esetre, ha találkoznál valamelyikükkel.”
A képzeletbeli madarakat M. Nagy Szilvia csodálatos rajzai keltik életre.

Megjelenés: 2018. november 30.
Terjedelem: 80 oldal
Kötés: Keménytáblás
Ár: 3990 Ft
ISBN: 978 963 13 6557 3

Czingel Szilvia: Ünnepek és hétköznapok – Zsidó vallásnéprajz a Kárpát-medencében

A könyv néprajzi/antropológiai eszközökkel mutatja be a II. világháborút megelőző időszak magyarországi zsidóinak hétköznapi életét, idő- és ünnepfelfogását, a többségi társadalomban elfoglalt helyét, sajátos kultúrájának jellemző vonásait, az együttélés megfogható és kevésbé megfogható jellemzőit, gazdasági, kulturális, társadalmi szerepét a lokális társadalmakban. A kötet törzsanyagát zsidó családtörténeti visszaemlékezések adják. Az oral history módszerét alapul véve kirajzolódik a 19. század végi – 20. századi magyarországi zsidó történelem személyes vonulata, amelyet a családi fényképek tesznek még személyesebbé.

Megjelenés: 2018. december 07.
Terjedelem: 304 oldal
Kötés: Keménytáblás
Ár: 4990 Ft
ISBN: 978 963 13 6541 2

ÚTIKÖNYVEK, TÉRKÉPEK

Málta és Gozo és New York (MP)

Naprakész információk, bárhová utazunk! Kalandok és élmények 24 órába sűrítve. Ötletek és javaslatok, hogy kevés pénzből hogyan érezzük jól magunkat és hová menjünk vásárolni. Minden fejezet végén takarékos ajánlat. Új fejezetek: zene, klubok, művészet és építészet, kulturális élet és étkezési szokások, minden fontos esemény, dátum és cím! Hasznos internet oldalak, interaktív térképek, telefonszámok és e-mail címek.

Sorozat: Marco Polo útikönyvek
Megjelenés: 2018. október 03.
Terjedelem: 148 oldal
Kötés: Kartonált
Ár: 2490 Ft
ISBN: 978 963 13 6524 5

Megjelenés: 2018. december 05.
Terjedelem: 172 oldal
Kötés: Kartonált
Ár: 2490 Ft
ISBN: 978 963 13 6554 2

Budapest sétálótérkép

A térkép Budapest idegenforgalmilag fontos belső területét ábrázolja a Széll Kálmán tértől a Városligetig, a Margitszigettől a Rákóczi hídig. Az erős papírból készült leporelló mindkét oldalán egy-egy térkép látható, azonos kivágattal, egymást kiegészítő turisztikai információkkal.
Mindkét térkép élénk színekkel emeli ki a sétálóutcákat és az ajánlott sétaútvonalakat, valamint TOP 50 válogatásként Budapest fontos látnivalóit, melyeket az ajánlott sétaútvonalakon érdemes gyalogosan megközelíteni.

A részletesebb térkép piktogramokkal jelöli az egyéb nevezetességeket, feltünteti a közösségi közlekedés gyalogosbarát járatait (kötöttpályás közlekedés, BKK-hajók).

A másik térképen festett grafikák jelenítik meg a TOP 50 látnivalót, és a városközponttól (Deák tértől) kiinduló séták menetidejét tíz percekre beosztott koncentrikus körök segítenek megbecsülni.

Megjelenés: 2018. november 09.
Terjedelem: 2 oldal
Kötés: Nincs
Ár: 990 Ft
ISBN: 978 963 13 6556 6