A cégeknek továbbra is megéri napelemes erőmű-rendszert telepíteni

Akár 2-5 év alatt megtérülhet az energiaköltségeket optimalizáló beruházás az A1 Csoport számításai szerint, de elsősorban olyan vállalkozások számára, amelyek nyitottak a saját működésük újragondolására.

Árnyék vetült a napelempiacra idén ősszel, amikor a kormány bejelentette: megszűnik a hálózatra való visszatáplálás lehetősége a 2022. október 31-ét követően beadott igények esetében. Vagyis attól az időponttól kezdve csak olyan háztartási méretű kiserőművet lehet üzembe helyezni, amely saját villamosenergia-fogyasztására termel. A „felesleg” így elvész, nem lehet egyfajta energialetétként a téli, napfényhiányos hónapokban felhasználni a nyári túltermelés ellenértékét. Ez az intézkedés papírforma szerint jelentősen leértékelte a napelemes beruházásokat a családok számára.

Legyen szó bármely iparágról, a különböző vállalkozásoknak, kis- és nagyüzemeknek, ipari nagyfogyasztóknak azonban továbbra is gyorsan megtérülő beruházás a napelemes erőmű. Különösen igaz ez akkor, ha olyan tevékenységet folytatnak, amely során folyamatosan, megszakítás nélkül villamos energiára van szükségük. Jó példák erre a több műszakban működő gyárak vagy éppen az olyan termelési eszközök, melyeket nem lehet leállítani.

Szenyán Endre, az A1 Csoport ügyvezető igazgatója felidézte: a napelempiac tavaly ősszel bolydult fel, amikor a kormány a napelemek létesítéséhez százszázalékos támogatást jelentett be, egy kevésbé átgondolt konstrukció keretében. Több mint negyvenezer pályázat érkezett, de alig néhány támogatási előleg kifizetése ment eddig végbe.

A vállalkozásoknak azonban ilyen nehezített piaci körülmények között is megéri napelemes rendszerbe fektetni. A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint ugyanis 200 kW-ig van lehetőség olyan erőművet építeni, ami a saját fogyasztás kiváltását célozza, a hálózatra pedig nem termel vissza. Mivel egy ekkora rendszerhez nem kötelező energiatároló berendezést kiépíteni és a MAVIR Zrt. általi aFRR szabályozhatóság sem elvárás, így a beruházás néhány év alatt megtérülhet.

Számszerűsítve, ha például valaki 40 forintért vette az áramot, akkor egy ekkora rendszer mintegy havi 700-800.000 forintos villanyszámla kiváltására lehet elegendő. A fogyasztás karakterisztikájától és egyéb körülményektől függően, a jelenlegi villamos áram árak mellett 2-5 év alatt térülhet meg a befektetés. Miközben az inverterre általánosan 10 év, a panelekre pedig akár 25-30 év a teljesítménygarancia.

Fontos, hogy a fogyasztását kiváltani szándékozó vállalkozás időben cselekedjen, hiszen manapság szinte naponta jelennek meg új és új szabályok. Természetesen azok esetében, akik már rendelkeznek jóváhagyással, elviekben nem lehet probléma.

Az A1 Csoport vezetője szerint legjobb komplex fejlesztésben gondolkodni, amelynek végeredménye egy alacsony fenntartási költségű energiahatékony épület lehet, ahol a legjobb minőségű anyagokkal dolgoznak, kimagasló hosszúságú garanciát adva magára a telepítésre is, s környezettudatos technológiákkal, energetikai megoldásokkal érik el az optimális energiafogyasztást.

Energiahatékonysági fejlesztésekre várhatóan már 2023 első negyedévétől számos pályázat nyílik. A vállalkozásoknak ezekre célszerű már most megkezdeni a felkészülést, hiszen a pályázatot előkészítő energetikai audit, az épületenergetikai tanúsítvány, illetve majd a fejlesztési tervek és megtérülési számítások elkészítése nem megy egyik napról a másikra.

„Amennyiben ezek a dokumentumok rendelkezésre állnak és megjelennek a felhívások, már csak a finomhangolásokat kell elvégezni és benyújthatóak az átgondolt, jó minőségű támogatási kérelmek. Sőt, érdemes figyelembe venni azt is, hogy a vállalkozásoknak nem szükséges minden egyes szakterületekhez külön-külön szakértőket alkalmazniuk, érdemes olyan szolgáltatót keresni, amelyre – egy egykapus rendszerben – a pályázatfigyeléstől és pályázatírástól kezdve a projektmenedzsmenten át a generál kivitelezésig teljesen rá bízhatják magukat” – hangsúlyozta Szenyán Endre, az A1 Csoport ügyvezető igazgatója.

Fotó: KRQ