A Budapestre irányuló belföldi turizmus élénkítésével támogatja az iparágat a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara

Az #újranyitvaBP kampány sikere nyomán indulhat a Szolidaritási Alap második, turisztikai támogatása

Budapest, 2021. szeptember 17. – A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerint a budapesti turizmus jelenleg a vidéki utazók a fővárosba irányításával támogatható a leghatékonyabban. A BKIK tervei szerint ezért ősszel újabb, a Szolidaritási Alaphoz kapcsolódó program indulhat. A kamara szakértői által kidolgozott turizmusélénkítő kezdeményezés először 25 millió forintos kerettel járul hozzá a járványhelyzet sújtotta iparág támogatásához. Eredményes a kamara nyáron elstartolt, #újranyitvaBP elnevezésű éttermi fogyasztásösztönző kezdeményezése is, melyben már hétezer, főként egészségügyi dolgozó vendégül látására nyújtottak be pályázatot.

Budapestre irányuló belföldi turizmus: Kiemelten fontos a terület támogatása

A budapesti turisztikai és vendéglátóipari vállalkozások helyzetét a lezárások feloldását követően is nagyban befolyásolja és kockázatossá teszi a hektikus szezonalitás, így a BKIK szerint ennek az iparágnak is támogatásra van szüksége. Egy, a nyár elején tartott konferencián Orbán Viktor miniszterelnök és a turisztikai szakma több képviselője is szorgalmazta a Budapestre irányuló turizmus szerkezetének átalakítását, így a belföldi utazók fővárosba csábítását. A miniszterelnök akkor azt is jelezte, hogy az erre való lépéseket várja a kamarától. Az érintett szereplőkkel folytatott egyeztetések alapján a BKIK ezért várhatóan már az őszi hónapokban a Budapestre irányuló belföldi turizmus támogatására, vagyis a vidékiek utazásának ösztönzésére is önálló programot indít: egy-kétnapos autóbuszos városnéző túrákat szerveznek majd a fővárosba olyan csoportok részére, akik a pandémia alatt a mindennapok hőseiként tartották működésben az országot.

A belföldi turisztikai program költségét a BKIK Szolidaritási Alapjából, 25 millió forintos induló keretből fedezik, ami fejenként 50 ezer forintos támogatást tehet lehetővé kb. 500-1000 vidéki, a kezdeményezés célkitűzése szerint első sorban egészségügyi dolgozó számára. Siker esetén a kamara kezdeményezi a Szolidaritási Alap forrásainak ezirányú bővítését is, melyhez olyan vállalatok segítségét várja, melyek az elmúlt másfél évben a világjárvány ellenére vagy éppen annak köszönhetően sikeresek maradtak. A program első próbaeseményét augusztus végén tartották: a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Heves Megyei Területi Szervezetének közreműködésével ezúttal ötvenen látogathattak a fővárosba megyei egészségügyi és szociális intézményekből.

A BKIK célja, hogy minél több utazásszervezőt, személyszállításban, programszervezésben részt vevő vállalkozást és turisztikai szolgáltatót vonjon be a vidékiek Budapestre utaztatását támogató turizmusélénkítő programba, hogy még szélesebb körben segíthesse a járvány előtt javarészt a külföldi vendégekre támaszkodó iparág talpra állását. A kamara ezért nyitott a kormányzattal való együttműködésre a vonatkozó további támogatási lehetőségek feltérképezése terén” – mondta Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A BKIK programja során iparági kutatást is indít majd. Az utazások résztvevői között végzendő folyamatos adatgyűjtéssel a budapesti látogatási csomagok finomhangolását, valamint a budapesti belföldi turizmus szervezésének szakmai- és marketing támogatását szeretné segíteni. Az adatok hasznos eszközt jelenthetnek a szakemberek számára ahhoz, hogy Budapestet a belföldi turisták számára is minél vonzóbb turisztikai termékké fejlesszék. Ennek kapcsán a kamara már felvette a kapcsolatot a Magyar Turisztikai Ügynökséggel.

Népszerű a BKIK #újranyitvaBP fogyasztásösztönző programja, még lehet jelentkezni

Hetente immár átlagosan tíz, mindeddig összesen 44 budapesti étterem 180 pályázatával növekvő érdeklődés mellett tart a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kuponprogramja, melynek keretében szeptemberig már mintegy 7000 egészségügyi dolgozót, pedagógust, önkormányzati dolgozót, tűzoltót és polgárőrt láthattak vendégül. A BKIK Szolidaritási Alapjából, 50 millió forintos induló kerettel meghirdetett pályázatra továbbra is várják a fővárosi éttermek és 10-50 fős, az ország működőképességét biztosítók csoportjainak jelentkezését a keret erejéig az ujranyitvabp.bkik.hu oldalon.