A budapesti állatkert munkáját is elismerték Sós Endre elnökké választásával

     Sós Endre, a budapesti állatkert főállatorvosa szerint a Fővárosi Állat- és Növénykertben folyó szakmai munka elismerését is jelenti, hogy megválasztották az Európai Állatkerti és Vadállatorvosok Szövetségének (EAZWV) elnökévé.

    Sós Endre az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában azt mondta: amellett, hogy óriási megtiszteltetés, egyben nagy feladat is, hogy a 30 éve alapított szervezet élére került. Felidézte, hogy már a kezdetektől fogva részt vett a szervezet munkájában, az elmúlt két évben alelnökként dolgozott a több mint hatszáz tagot számláló szövetségben.


    Hozzátette: az EAZWV szakmai és oktatási programjaival az állatkerti és a vadállatokkal foglalkozó állatorvosok munkáját segíti Európában.


    Sós Endre, aki állatorvosi tanácsadóként részt vesz az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) elefántokkal foglalkozó szakmai bizottságának munkájában is, kitért arra, hogy a világjárvány sok feladatot ad a EAZWV tagjainak, mivel vannak olyan állatfajok, amelyek ugyanúgy fogékonyak a vírus okozta betegségre, mint az emberek. Az EAZWV a betegséggel kapcsolatos kutatásokat is összefogja és olyan információkkal segítik a tagok egymást, amelyek hozzájárulnak az állatok védelméhez.


    Hanga Zoltán szóvivő a műsorban kiemelte: a szövetség munkájának fontos célja az intézmények közötti tapasztalatok megosztása, ennek érdekében az állatkertek dolgozói napi kapcsolatban állnak egymással. Ez teszi lehetővé, hogy a szakemberek magas szinten gondoskodjanak az állatkertekben élő állatokról szerte a világon.


    A szóvivő elmondta azt is, hogy az állatkertben most is sok a tennivaló, az intézmény munkatársai ilyenkor végzik az oltásokat, féreghajtásokat, valamint a mentőmunka sem állt le: az év eleje óta már egy vándorsólymot és egy mérgezett szirti sast is kezeltek az állatkerti orvosok.


    Elmondta azt is, hogy Angele, az állatkert vemhes elefánt nősténye várhatóan tavasszal hozza világra elefántborúját. Bíznak abban, hogy amennyiben a járványhelyzet engedi, addigra megnyithatják az intézmény kapuit és a látogatók közelről is megcsodálhatják az elefántborjút.