43 millió forintra nőtt a lakások átlagára

Percent up line icon. Percentage, arrow, growth. Banking concept. Can be used for topics like investment, interest rate, finance

Országos átlagban már 43 millió forinthoz közelít az otthonteremtésre fordított összeg, amennyiben egy élhető, megközelítőleg 57 négyzetméteres lakás vásárlását tervezi a vevő – tudatta a Duna House pénteken az MTI-vel.

Az ingatlan- és pénzügyi közvetítő társaság közleménye szerint a vevői érdeklődésben és a tranzakciószámokat illetően is fellendülést hozott a 2024-es év a hazai ingatlanpiacon: 92 ezer tranzakció valósult meg a Duna House becslése szerint a január-szeptember közötti időszakban, így az előzetes várakozásoknak megfelelően, a 110-130 ezres, éves sáv közepe körül fogja zárni az évet a piac.

A források és a vevői bizalom adott, így számottevő érdeklődésre és nagyszámú tranzakciózárásra számítanak a negyedik negyedév során az ingatlanközvetítő szakértői.

Az erősödő kereslet mellett törvényszerű, hogy az ingatlanárak is felfelé mozdulnak – idézi a közlemény Máté Ferencet, a Duna House vezérigazgató-helyettesét. Idén a Duna House értékesítési adatai szerint a használt ingatlanok piacán a lakások iránt volt számottevőbb kereslet, az országosan zárult adásvételek több mint fele, 54 százaléka társasházi tégla- vagy panellakás volt.

A négyzetméterárak emelkedése a lakások esetében sem maradhatott el: országos szinten 9 százalékkal, 760 ezer forintra nőtt a használt lakásokért fizetett átlagos négyzetméterár, ami annyit tesz, hogy egy 57 négyzetméteres lakás megvásárlása idén már 43 millió forintos kiadást jelent – tette hozzá a szakértő.