A  kínai hitel nem gazdasági kérdés

Az elmúlt négy év egyik legnagyobb tanulsága az volt, hogy az adósságfinanszírozás nem gazdasági, hanem geopolitikai kérdés, véli a szakértő.

Az adósságfinanszírozás geopolitikai kérdés, Kínát a közepes fejlettség csapdája fenyegeti, Oroszország nem gazdasági nagyhatalom – interjút adott a Világpolitika és Közgazdaságtan folyóiratnak Dr. Csáki György egyetemi tanár, a beszélgetés apropóját Magyarország kínai hitelvétele adta.

„Megjelentek új hitelezők, a legjelentősebb közülük Kína. A geopolitikai szempontok markánssá válása nem könnyíti meg az eladósodott országok helyzetét, olyan választás elé állítja őket, amire régebben nem kényszerültek.” – mondta el a folyóiratnak Csáki György, aki szerint a geopolitikai problémák megoldására csupán a globális pénzügyi konszolidáció nyújthatna megoldást, ennek bekövetkeztét azonban nem látja reálisnak két okból sem.

„Egyrészt még nem olyan rossz a globális helyzet, hogy világméretű összehangolt megoldásra kényszerítse a világot. Ha a helyzet nem romlik, akkor erre talán nem lesz szükség középtávon. A másik kizáró ok a Kína és USA közötti megegyezés hiánya. Az amerikai elnökválasztásig ebben a helyzetben nem is lesz változás. Akárki is lesz az USA elnöke, az nem fog megváltozni, hogy Kínát tekintik az USA legnagyobb stratégiai ellenfelének.”

A szakértő szerint Kínának a fő törekvése, hogy a nemzeti valutáját, a renminbit nemzetközi pénzzé tegye annak érdekében, hogy lazítsa a dollár dominanciáját. Csáki György emellett Kína geopolitikai pozícióját sokkal fontosabb problémának látja Oroszország helyzeténél.

„Az orosz-ukrán háborút nem tartom egy jelentős világgazdasági problémának, mert Oroszország nem egy jelentős világgazdasági szereplő.” Ez a szakértő szerint onnan látszik, hogy lazulni kezdett az orosz kőolajtól és földgáztól való függés, ami miatt Indiának, Kínának 30 százalékos diszkonttal tudja csak eladni az energiahordozókat.

„A többi szereplő, aki eddig Oroszországtól vásárolt, más szereplőktől fog vásárolni.” – zárja elemzését Dr. Csáki György.

A tanulmány az alábbi linken érhető el: https://drive.google.com/file/d/1UW4v8vUUfaAkZk2qglkV6HbWQm9waOY0/view