Csökken a NAV adóellenőrzések száma, több a jogkövetési vizsgálat

Modern business accountants are using laptops to check financial transactions using laptop software. Accounting concept tax and financial system.

A Process Solutions (PS), Magyarország vezető számviteli és bérszámfejtő szolgáltatója, részletes elemzést tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által végzett ellenőrzésekkel kapcsolatos tapasztalatokról. Az elemzés a 2023-as és 2024-es adóév adataira támaszkodik, és világos trendeket mutat az adóhatóság tevékenységeiről, különös tekintettel a vállalat közel 400 ügyfelére.

Az adott időszakban 97 ellenőrzés zajlott a PS ügyfeleinél, amelyek az alábbiak szerint oszlottak meg: 6 támogató eljárás, 74 jogkövetési vizsgálat és 17 adóellenőrzés.

Ahogy  az adatok is mutatják, egyre csökken a NAV adóellenőrzések száma, hiszen a hatóság is együttműködésre törekszik, ami magyarázza a jogkövetési vizsgálatok és a támogató eljárások magasabb arányát –  mondta el Dr. Mustos Gergely, a PS adószakértője.

Az ügyfelek 24,25%-a részesült valamilyen NAV-ellenőrzésben, ami a vállalkozások átfogó kockázatkezelési stratégiájának szerves részét képezi. Az adatok szerint a PS ügyfeleinek csupán 5%-a kapott több ellenőrzést is. A legtöbb vizsgálat célpontja az ingatlanszektor, az informatikai cégek, a gépjármű iparban működő gazdasági társaságok, valamint a kapcsolt vállalkozások voltak.

Az adóellenőrzések száma ugyan csökkenő tendenciát mutat, azonban a jogkövetési vizsgálatok száma növekvőben van, ami mind a vállalatoknak, mind az adóhatóságnak kedvező. Ezen vizsgálatok célja nem a bírságolás, hanem az adózók jogkövető magatartásra bírása és a hibák kijavítása, míg a támogató eljárás során vizsgálat nélkül segíti az adóhatóság az adózók jogkövető magatartásra bírását. A PS ügyfeleinél 70 esetben a jogkövetési eljárás során mindössze két ügyben szabtak ki mulasztási bírságot, amely esetekben az ügyfelek természetesen elfogadták és javították a hibákat.

Az adóellenőrzések során 7 esetben került megállapításra adókülönbözet, melyek összesített értéke viszonylag csekély volt az érintett ügyfelek bevételszerző tevékenységeihez képest. A PS tapasztalata szerint a NAV revizorai gyorsabban kiszűrik a hibás bevallásokat és adatszolgáltatásokat, valamint a nem teljesített adózói kötelezettségeket.

Még mindig az ÁFA a sláger adónem a NAV számára

Megnézve a különböző NAV ellenőrzések területeit elmondható, hogy az adóhatóság továbbra is kiemelt figyelmet fordít az általános forgalmi adóra (áfa) és a transzferár (TP) nyilvántartásokra, amelyek kulcsfontosságúak az adóhatóság és az adózók számára egyaránt.

Hatékony együttműködés a NAV-val

A Process Solutions kiemelt hangsúlyt fektet a jogkövetési vizsgálatok során történő hatékony együttműködésre. Ahogy Dr. Mustos Gergely, a PS adószakértője kifejtette, 

„A NAV vizsgálatok során a cél mindig az, hogy az esetleges kérdéseket mihamarabb tisztázni tudjuk, így elkerülhetőek a komolyabb kockázatokat rejtő adóellenőrzések.” Ez az együttműködés nemcsak az ügyfelek számára hasznos, hanem az adóhatóság munkáját is segíti, hiszen rövidebb idő alatt tisztázhatók az esetleges félreértések. 

A jogkövetési vizsgálat egy viszonylag szűk, 30 napos határidőt biztosít a felmerült probléma tisztázására, így kiemelten fontos azonnal előkészíteni minden szükséges dokumentumot”  – tette hozzá Dr. Mustos Gergely.

A PS egyik innovatív megoldása az úgynevezett „Pánikgomb” funkció, melynek lényege, hogy egy szakmai csapat azonnali támogatást nyújt a kollégák számára, amint értesülnek egy ügyfelüknél történő adóellenőrzésről.

Pozitív visszajelzések és jövőbeli fejlesztések

A PS ügyfelei és munkatársai egyaránt pozitívan értékelik az ellenőrzési folyamatok támogatására bevezetett szolgáltatásokat. A jogkövetési vizsgálatok terén az ügyfélelégedettség folyamatosan növekszik, mivel ezek az eljárások kevésbé terhelik meg a cégeket, és lehetőséget biztosítanak a gyors együttműködésre az adóhatósággal. A jövőben a PS további adatelemzéseket és statisztikákat tervez publikálni, hogy még részletesebb képet adjon az adóellenőrzési trendekről.

A vállalat a sikeren felbuzdulva egy újabb, hasonló kezdeményezés indítását is tervezi, amely a „TB ellenőrzést kaptam” funkció révén a bérszámfejtési ügyeket érintő társadalombiztosítási ellenőrzések során nyújt majd segítséget.

A Process Solutions elkötelezett amellett, hogy ügyfelei számára teljeskörű támogatást nyújtson az adózási és számviteli kérdésekben, és továbbra is kiemelt figyelmet fordít az adóhatósági ellenőrzések során történő hatékony együttműködésre.

Kapcsolódó podcastok a PodCars és a Begurulva youtube, valamint videa csatornákon!