Magvető a Margó Irodalmi Fesztiválon

Egy olasz, egy katalán és egy lengyel írónő lesz a Magvető vendége a Margó Irodalmi Fesztiválon október 10. és 13. között. Ekkor mutatja be a kiadó Szabó T. Anna megrázó verseskötetét, Závada Pál új regényét a statáriális eljárásokról, Bakos Gyöngyi novelláskötetét, Szabó T. Anna megrázó verseskötetét, Kemény István Lovag Dulcineáról szóló kötetét és Kollár-Klemencz László regényét.

Claudia Durastanti a fiatal olasz írónemzedék legizgalmasabb, legeredetibb hangú alkotója. Önéletrajzi elemeket is tartalmazó könyve, az Ismerős idegenek egy nem mindennapi család életébe enged bepillantást, ahol a szülők még abban sem tudnak megegyezni, hogyan ismerkedtek meg egymással. A narrátor két hallássérült ember gyermekeként nő fel az olaszországi Basilicata régió egyik falujában és New Yorkban. A könyv egyedi hangú felnövéstörténet családról, emigrációról, nyelvről, valahol a regény és a memoár határán. Claudia Durastantival Ott Anna beszélget október 10-én, csütörtökön 18 órakor a Könyves Magazin Színpadon. A könyvből Bánfalvi Eszter olvas fel részleteket. Claudia Durastanti regényét Todero Anna fordította.


Závada Pál új regényének szereplői dokumentumfilmet forgatnak olyan gazdálkodókról, akiket gyújtogatással vádoltak meg az ötvenes években. Egy baráti kör nyomoz és megpróbálja szóra bírni az áldozatok családtagjait, a valamikori tanúkat, ügyészeket, bírókat meg a hajdani tudósítókat. Közben saját életüket és korukat is meg kéne érteniük – 1988-ban vagyunk, válságokkal és bizakodásokkal terhes, kiszámíthatatlan időkben. A Pernye és fű című regényről, múltbéli bűnökről, kutatásokról és tüntetésekről is Veiszer Alinda kérdezi Závada Pált október 11-én pénteken 17 órakor a Nagyteremben.


Pénteken 18.30-kor Bakos Gyöngyi új novelláskötetének bemutatójával folytatódik a magvetős program a Kávézószínpadon. A rövidtörténetek napjainkban játszódnak, zömmel Budapesten, de akadnak olyan novellák is, melyekben a hősök Pozsonyba vagy Bécsbe utaznak. Hétköznapinak tűnő, mégis furcsává váló élethelyzetekben találkozunk velük. Mindehhez fanyar irónia, hűvös humor és mindezt ellensúlyozó zsigeri empátia társul. A Nixon nem tud lépcsőzni című kötetről több is kiderül majd Bakos Gyöngyi és Szegő János eszmecseréjéből és a felolvasottrészletekből.

Szabó T. Anna új verseskötetében bemutatójával indul a Magvető szombati programja. Október 12-én 15.30-kor a Vigaszról lesz szó a Nagyteremben. A beszélgetőtárs Szegő János lesz, a kötetből Murányi Tünde olvas fel verseket A Vigasz gyászkönyv: erősen személyes, az olvasót megszólító kötet. Hangsúlyos benne a fájdalom és az elengedés, a megnyugvás és a továbbélés az anya elvesztése után. Szabó T. Anna ezúttal is az élet teljességében látja és láttatja a halált, és legyenek bármilyen konkrétak és személyesek a motívumok, a létezés általános érvényű kérdéseiről beszél.

Szombaton 17 órakor Irene Solà világát és a Pireneusok tájait és hiedelmeit ismerhetik meg az olvasók a Nagyteremben. A fiatal katalán írónő 2021-ben volt először vendég a Margó Irodalmi Fesztiválon, akkor még csak az Énekelek, és táncot jár a hegy című regénye jelent meg. Azóta már olvasható magyarul a Gátak című regény, és hamarosan a boltokba kerül a Szemet adtam neked, s te a sötétségbe néztél című könyv. Irene Solàval Ruff Orsolya beszélget, közreműködik Mészáros Blanka. Mindhárom könyv Nemes Krisztina fordításában jelent meg.

Lovag Dulcinea a főhőse Kemény István új verseskötetének, amely a kóbor lovaggá váló lány és mellé szegődő krónikása kalandjait követi a modern kor előtti múlttól a modern kor utáni máig, a pokoltól a világűrig. A Lovag Dulcinea a szabadság verses könyve, amely egyszerre olvasható egy nagy költészet felszabadult-felszabadító játékának, akár a kötetbeli Krónikás sajátos vallomásának és a klasszikus Cervantes-regény újragondolásának, verses lovagregénynek. Október 13-án szombaton 18.30-kor Kemény István és Szegő János mutatja be Lovag Dulcineát és a verseket, amelyekből Lovas Rozi olvas fel a Nagyteremben.

Közvetlenül utána, 19.30-kor egy lengyel szerző és két regénye kap helyet a Könyves Magazin Színpadon. Martyna Bundával a Ridegség és a Margó Könyvek sorozatban megjelent A kék macska című regényéről Csepelyi Adrienn beszélget. Az Észak-Lengyelországban játszódó Ridegség rövidebb anekdotikus fejezetek füzérén keresztül vezet a negyvenes évektől a hetvenes évek közepéig egy jellegzetes kelet-közép-európai történeten. Az anya, Rozela egy kasubföldi faluban él, gazdálkodik, és egyedül neveli három lányát. Ebben a világban a férfiak meghalnak, eltűnnek vagy börtönbe kerülnek, de ha megjelennek a ház körül, abban sincs sok köszönet. A regényekből Pálfi Kata olvas fel. Martyna Bunda mindkét regényét Mihályi Zsuzsa fordította.

A Margó Irodalmi Fesztivált és a Magvető „margós” programját a Kollár-Klemencz László Anyám tenyere című regényét bemutató koncert zárja október 13-án vasárnap 20.30-kor. A könyv a mitikus középkorban játszódik a pilisi rengetegben, a Duna-kanyarban. Nemcsak két ember találkozásának a krónikája, hanem a természet, ember és állat együttélésének, konfliktusainak és lehetséges harmóniájának megmutatása, legkivált pedig tanúságtétel Isten kereséséről és a létezés legelemibb tapasztalatairól. Kollár-Klemencz Lászlóval és Tenigl-Takács Lászlóval Szegő János beszélget. A könyvbemutató koncertre itt lehet jegyet vásárolni.