Hűsítő praktikák a gyógynövények erejével

Ha nyár, akkor napsütés. Kánikula. Jólesik, ha egész nap egy vízparton heverészhetünk, vagy pihenhetünk, de azért alapvetően a hőmérséklet nagyban befolyásolja testünk működését és egyensúlyát. Természetesen, mint minden másban, ezt is egyénenként másként élhetjük meg, például annak függvényében, hogy melyik dósa-típushoz tartozunk. Ha még nem tudjuk, egy egyszerű dósa-teszt formájában kideríthetjük, hogy Vata, Pitta vagy Kapha típusok vagyunk-e. Az ayurveda, India ősi gyógyító rendszere, nagy hangsúlyt fektet a test, az elme és a környezet harmóniájára. A hőség időszakában különösen fontos a test hűtése és a pitta dósa, azaz a tűz és víz elemek kombinációjának kiegyensúlyozása.

Megfelelő táplálkozással tudjuk csökkenteni a testhőt és a hőségérzetet. Nem ajánlott ilyenkor a túlzottan fűszeres, csípős, olajos ételek fogyasztása. És természetesen ilyenkor nagyon fontos az emelt mennyiségű folyadékbevitel is, de az ayurveda például egyáltalán nem javasolja jeges italok fogyasztását, azt ajánlják, hogy csak néhány fokkal igyunk hűvösebb italokat, mint a testhőmérsékletünk. Vannak egyébként olyan gyógynövények, amelyek kifejezetten hűsítő hatásúak, ilyen a menta, a borsmenta, a koriander, a rózsaszirom és az aloe vera. Egy igazán frissítő nyári ital lehet például a limonádé, szigorúan jég nélkül, a menta és a lime hűtő erejével.

A teljesen nyers táplálkozást csak a Pitta típusnak javasolják, viszont mindenkinek ajánlott ilyenkor több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani: Magas víztartalmának köszönhetően kiválóan hűsít például a görögdinnye, frissít és hidratál a könnyen emészthető uborka, és hasonlóan hűsítő hatásúak a zöld leveles zöldségek, a spenót, a saláta. Ilyenkor fokozottan érdemes hideg élelmiszert fogyasztani: friss salátát, hideg gyümölcslevest, vagy akár joghurtot és mentás, rózsás ízesítéssel készülő lassit.

Hideg italként fogyaszthatunk kókuszvizet, mentateát, vagy éppen a kék spirulina lattét. amelynek az alapja az igazi superfoodnak számító kék alga” – mondja Sebestyén Tímea, a Pranagarden alapítója, az indiai gyógynövények specialistája. – „A kék alga rendkívül gazdag antioxidánsokban, melyek segítik a szervezet gyulladásainak csökkentését és az egészséges sejtek megőrzését. Emelletta kék spirulina gazdag C-, E- és B6-vitaminokban. Őrölt levendulával fűszerezve ez több, mint egy egyszerű tejeskávé, kiváló vacsora alternatíva, akár egy kis zabpehellyel és ha kívánjuk az édes ízt, egy pici kókuszcukorral gazdagítva.”

Tímea másik kedvence, amit jószívvel ajánl, hogy bírjuk energiával a meleg nyári napokat egy zöld szupertápanyag. A klorofill a levelek szöveteiből, sejtjeiből nyert természetes vegyület, ami számos pozitív hatással van az emberi szervezetre, kiváló antioxidáns, méregtelenítő és vértisztító hatású, ráadásul segít kiüríteni a szervezetünkben felgyülemlett nehézfémeket, így a kellemetlen testszagokkal is megküzd, ami a nyári hőségben szintén elég fontos lehet. A klorofill csepp tartós lendületet biztosít egész napra, így mindenképpen érdemes ezzel indítani a napot, akár kávé helyett is. Mentalevél és lime hozzáadásával egy kellemes frissítő limonádé készíthető belőle.

A kánikulában még azokkal is gyakran előfordul, hogy rosszul alszanak, akik egyébként nem panaszkodnak alvászavarokról” – mondja Sebestyén Tímea. – „Nekik azt javaslom, hogy próbálják ki az ashwagandha erejét. Ez a természetes hatóanyag számos tudományos igazolással is rendelkezik az alvásra gyakorolt hatását illetően. Ez a közismert nevén indiai ginzeng vagy álombogyó az egyik legértékesebb növény az indiai ayurvédikus rendszerben, mely kapszulában és a jobb felszívódás érdekében folyékony változatban is elérhető, segít a szervezetnek alkalmazkodni a stresszhelyzetekhez és az energiaszint növeléséhez. Ha pedig csökken a stressz, mélyebb lesz az alvásunk, amely jó hatással lesz másnap az általános közérzetünkre is.”

Kiegyensúlyozott étkezés, megfelelő hidratálás, frissítő fürdők, természetes anyagokból készült ruhák és néhány jól megválasztott étrendkiegészítő a forró nyári hónapokban is segíthet átvészelni a kánikulát és megőrizni belső harmóniánkat. Ha a természetes megoldásokat keressük ebben a nyári melegben, akkor térjünk vissza a gyógynövények erejéhez és ebben támogat minket az ayurveda, ami figyelembe veszi a test-lélek-szellem egyensúlyát is.

Tudtad?