9 alkotó, 12 film, november 4-én indul a 21. Olasz Filmfesztivál

.

Kilenc napon át díjnyertes kortárs olasz filmek a Mittelcinemafesten

Az idei Velencei Filmfesztivál nyitófilmje A parancsnok nyitja november 4-én a budapesti Puskin moziban a 21. Olasz Filmfesztivált. A főszereplője az Angyalok és démonokból és az Első árulóból is ismert Pierfrancesco Favinó. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittà közös rendezvényén a Puskin és a Tabán moziban 12 kortárs olasz filmet vetítenek eredeti nyelven, magyar felirattal és kilenc alkotóval találkozhat a közönség. Elkíséri filmjét többek között a Hátralévő életem első napja rendezője, Paolo Genovese, az Élni szeretnék rendezője, Michela Andreozzi, a nagysikerű Teljesen idegenek több írója, Paolo Costella, Rolando Ravello és Filippo Bologna, valamint A furcsaságolasz Arany Glóbuszt nyert rendezője, Roberto Andò.Jegyek elővételben már kaphatóak.

November 4-én, szombaton 19 órakor a budapesti Puskin moziban A parancsnok (Comandante) nyitjaa 21. Olasz Filmfesztivált.Edoardo De Angelisfilmje valós eseményeket dolgoz fel. Salvatore Todaro, a II. világháború tisztje példaértékű emberségességet tanúsított. Tengeralattjárója biztonságba vontatta az általa elsüllyesztett belga hajó 26 túlélőjét. Amikor a megmentett kapitány megkérdezte, miért tette ki magát ekkora kockázatnak, Salvatore Todaro így válaszolt: “Mások, velem ellentétben, nem rendelkeznek kétezer évnyi civilizációval a hátuk mögött”. A film főszereplőjét, azAngyalok és démonokból és az Első árulóból is ismert Pierfrancesco Favinót a Mittelcinemafesten futó Adagióban is láthatja majd a közönség.

November 5-én, vasárnap 16.30-koraPuskinban a Hátralévő életem első napját vetítikToni Servillóval a főszerepben, aki az Adagio egyik főszereplője is. Négy, mélyponton lévő és az életének véget vetni akaró személy találkozik egy titokzatos férfivel, aki a következő alkut ajánlja nekik: várjanak egy hetet, hogy újra megtapasztalhassák mennyire jó élni. A film rendezője és forgatókönyvírói, Paolo Genovese, Paolo Costella, Rolando Ravello együtt készítették a világhírűvé vált Teljesen idegeneket. Mindhármukkal találkozhat most a magyar közönség. A filmet a Vertigo forgalmazza majd hazánkban.

November 5-én, vasárnap 20 órakor aPuskinban lesz látható a Szép nyár (La bella estate). A kötelességtudat és az őt összezavaró vágy felfedezése között tépelődő Giniát olyan érzelmek kerítik hatalmába, amelyeket megnevezni sem mer. A “szép nyár” alatt végre átadja magát a saját érzéseinek, és bátran vállalja önmagát. A vetítés után a közönségtalálkozó Laura Luchetti rendezővel.

November 6-án 19.30-kor a Puskinban vetítik az Én megmondtam (Te l”avevo detto) című filmet. Egy januári hétvégén hirtelen hőhullám tör Rómára. A kezdetben kellemes napsütés hamar elviselhetetlen hőséggé válik, aminek következtében az emberek és az állatok kiszámíthatatlanok lesznek. Ginevra Elkann rendező a fesztivál vendége lesz.November 7-én 19.30-kor a Dante lesz műsoron a Puskinban. Az Isteni Színjáték írója 1321-ben, száműzetésben halt meg. Életének utolsó húsz éve igen nehéz körülmények között telt, folyamatosan menekülnie kellett. A 84 éves Pupi Avatirendezte filmben Boccaccio azt a megbízatást kapja, hogy Firenze városától jelképes kártérítésként vigyen el tíz aranyforintot Dante Alighieri lányának. A vetítés után közönségtalálkozó lesz a film egyik főszereplőjével, Alessandro Sperdutivel.

November 9-én 19.30-kor A furcsaság (La Stranezza)című filmben a Nobel-díjas olasz drámaíró, Pirandello (Toni Servillo) 1920-ban rövid szicíliai tartózkodása alkalmával találkozik két különleges színházi figurával és az ő szedett-vedett amatőr társulatukkal. Meglepő helyzetetek sokasága adódik e kapcsolódásból. A külföldi sajtó Roberto Andònak ítéltea legjobb rendezőnek járó olasz Arany Glóbusz 2023 díjat. A film az Olasz Filmművészeti Akadémiától négy David di Donatello díjat kapott, mely az egyik legjelentősebb olasz filmművészeti díj. A rendező elkíséri filmjét Budapestre.

Végül november 12-én 19.30-kor az Élni szeretnék! (Una grand voglia da vivere)című filmben amikor Anna azt javasolja Marcónak, hogy költözzenek Ibizára és kezdjenek egy új fejezetet a közös életükben, a férje ezt elutasítja. Ám amikor Marcónak ajánlják fel, hogy áthelyezik Amszterdamba, ő gondolkodni kezd az ajánlaton, anélkül, hogy erről szólna a feleségének. A fesztivál vendége Michela Andreozzi rendező (azAsztrológiai útmutató összetört szíveknekrendezője) és Filippo Bologna forgatókönyvíró, a nagysikerű Teljesen idegenek egyik írója.

A Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittà közös rendezvényén november 4-12. között a Puskin és a Tabán moziban 12 kortárs olasz filmet láthat majd a magyar közönség.